31.10.14

ΗΠΑ προς Τουρκία: Αποσυρθείτε από την ΑΟΖ

Αμερικανικές πιέσεις προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.  

Ο Ερντογάν διαμηνύει ότι δεν κάνει βήμα πίσω. 

Επικοινωνία Μπάιντεν - Αναστασιάδη

Αμερικανικές πιέσεις προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, την ώρα που η Αγκυρα δια στόματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμηνύει ότι δεν κάνει βήμα πίσω.
Με επιστολή του προς τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, εκφράζει την βαθιά του ανησυχία για το ζήτημα της παράνομης εισβολής της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου και τον καλεί να εγείρει το θέμα προς τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Αγκυρα.
O αμερικανός αντιπρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία στις 20 Νοεμβρίου, μετά το Μάρόκο και την Ουκρανία. «Η συνεχιζόμενη και δραματική κλιμάκωση των γεγονότων από την Τουρκία απαιτεί άμεση απάντηση», γράφει ο γερουσιαστής Μενέντεζ, που προτρέπει τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν να ζητήσει από τον Ερντογάν «άμεση απόσυρση από την ΑΟΖ της νήσου».
«Οι Κύπριοι χρειάζονται τη σθεναρή φωνή σας για το θέμα αυτό, για να προτραπεί ο πρόεδρος Ερντογάν να αποσυρθεί από την ΑΟΖ της Κύπρου, έτσι ώστε οι συνομιλίες για την επανένωση να επαναληφθούν. Η ενεργός συμμετοχή σας στο κυπριακό δημιούργησε νέες ελπίδες για τις συνομιλίες, οι οποίες τίθενται σε κίνδυνο από τις παράνομες προκλήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο», γράφει στην επιστολή του ο γερουσιαστής Μενέντεζ.
Ο ίδιος δικαιολογεί την απόφαση του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, να αποσυρθεί από τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, η οποία οφείλεται αποκλειστικά στις τουρκικές παράνομες ενέργειες. Αργά το απόγευμα σήμερα ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Ερντογάν: Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας

Την ίδια ώρα η Τουρκία επιιμένει στην τακτική των προσκλήσεων. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «την προσεχή περίοδο η Τουρκία θα λάβει με αποφασιστικότητα κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία των συμφερόντων και των δικαιωμάτων της» διαμηνύοντας ότι θα συνεχιστούν οι έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ. «Η Τουρκία θα προστατεύσει με αποφασιστικότητα τα συμφέροντά της εντός της υφαλοκρηπίδας της και τις περιοχές που την εξουσιοδότησε η ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ για να διεξάγει έρευνες φυσικού αερίου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας που συνεδρίασε την Πέμπτη το βράδυ.
«Συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Την προσεχή περίοδο η Τουρκία θα λάβει με αποφασιστικότητα κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία των συμφερόντων και των δικαιωμάτων της εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας και ως εγγυήτρια δύναμη στις περιοχές που η ‘ΤΔΒΚ’ την εξουσιοδότησε», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η χθεσινή συνεδρίαση έγινε για πρώτη φορά υπό την προεδρία του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ο Αχμέτ Νταβούτογλου συμμετείχε για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός. Η μαραθώνια συνεδρίαση ξεπέρασε τις 10 ώρες.

thetoc.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου