27.10.14

Ανήμερα του «Οχι» σημαντικές ανακοινώσεις για την Αμφίπολη


Ανήμερα του «Οχι» σημαντικές ανακοινώσεις για την Αμφίπολη - Νέο βίντεο μέσα από τον τάφο

Ισως οι πιο κρίσιμες ανακοινώσεις που έχει κάνει η ανασκαφική ομάδα στο λόφο Καστά στην Αμφίπολη, θεωρούνται αυτές που θα γίνουν αύριο καθώς το μεγάλο μυστικό του τάφου βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ.
Αύριο το απόγευμα στις 4 θα ανακοινωθεί η εξέλιξη της έρευνας καθώς οι αρχαιολόγοι βρίσκονται στον τρίτο θάλαμο και απομακρύνουν με προσοχή τα χώματα ώστε να διαπιστώσουν αν υπάρχει συνέχεια, πιθανότατα υπόγεια, ή αν το μνημείο σταματά εκεί. Στόχος τους να φθάσουν στον τέταρτο διαφραγματικό τοίχο και συγκεκριμένα στην άκρη του, όπου βρίσκεται το μικρό πορτάκι των 0,96 μέτρων για να δουν το πού οδηγεί, το αν το μνημείο συνεχίζεται από εκεί και έπειτα υπογείως ή αν σταματά στον τρίτο θάλαμο.
Όπως όλα δείχνουν, κι όπως εκτιμούν οι αρχαιολόγοι, τις επόμενες 15 ημέρες, δηλαδή στα μισά του Νοέμβρη θα είναι σε θέση το υπουργείο Πολιτισμού να πει με σιγουριά τι κρύβει ο εκπληκτικός αυτός τάφος. Και πιθανότατα να μπορεί να δώσει και την ταυτότητα του «ενοίκου», αν υπάρχει τέτοιος. Αν βρεθεί κάποια σαρκοφάγος ή άλλα αντικείμενα που θα ταυτοποιούν το νεκρό ή αν θα πρόκειται για ένα άδειο μνημείο που κατασκευάστηκε για κάποιον πολύ σπουδαίο αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ.
Ανήμερα του «Οχι» σημαντικές ανακοινώσεις για την Αμφίπολη - Νέο βίντεο μέσα από τον τάφο
Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν και κανείς δεν αποκλείει τίποτε. Ολοι πάντως είναι πεπεισμένοι ότι πρόκειται για σπουδαίο ταφικό μνημείο που είναι μεγαλοπρεπές και συνδέεται με την βασιλική οικογένεια των Τημενιδών, δηλαδή τον Φίλιππο και τον Μέγα Αλέξανδρο.

Όπως αναφέρει το Εθνος σχετικά με το τι έχει γίνει στον τάφο, μια «υπόθεση εργασίας» έκανε για την Αμφίπολη ο χημικός μηχανικός δρ Νίκος Μπελογιάννης, ο οποίος ήταν επικεφαλής του Κέντρου Λίθου του υπουργείου Πολιτισμού μέχρι τη συνταξιοδότησή του και υπήρξε συνεργάτης του αείμνηστου Δημήτρη Λαζαρίδη. Ο κ. Μπελογιάννης θεωρεί πως μεγάλο ρόλο στην πλήρωση του τάφου με άμμο παίζει η γειτνίασή του με τη λίμνη Κερκινίτιδα, δίπλα στην οποία είχε κατασκευαστεί ο τάφος. «Οπότε οι τυμβωρύχοι μπαινόβγαιναν χωρίς πρόβλημα, ώσπου χτίστηκε, επί Θεοδοσίου Α ή Β ή Ιουστινιανού, ο σφραγιστικός τοίχος μπροστά» όπως σημειώνει στον ιστότοπο fractalart.gr
«Το 597, επί αυτοκράτορος Μαυρίκιου, γίνεται σεισμός 6,8 Ρίχτερ με επίκεντρο στους Φιλίππους, που αλλάζει την κοίτη του Στρυμόνα. Ο Στρυμόνας πλημμυρίζει τη λίμνη, ο τάφος βρίσκεται κάτω από το νερό και αρχίζει να μαζεύει μεγάλες ποσότητες άμμου. Ο σφραγιστικός τοίχος άφηνε κενό και δεν εμπόδιζε τα νερά και τις λάσπες.
Κάποιοι μεταγενέστεροι τυμβωρύχοι γκρέμισαν πιο ψηλά τον σφραγιστικό τοίχο, καθώς και τον διαχωριστικό πιο μέσα, στο ύψος όπου έφταναν ήδη τα χώματα. Ετσι, τα χώματα ακόμη πιο μέσα είναι αισθητά λιγότερα, αφού χρειαζόταν να φτάσει πολύ ψηλά η στάθμη της λίμνης.
Το 1830 η στάθμη είχε κατεβεί αρκετά, ώστε τα νερά να φτάνουν ακριβώς μπροστά στον τάφο και το 1930 η αποξήρανση περιελάμβανε επαναφορά του ποταμού στην αρχαία του κοίτη, εξ ου και η ξύλινη γέφυρα βρέθηκε ξανά μέσα στο νερό».
Αξίζει, πάντως, να δει κανείς το νέο εντυπωσιακό βίντεο που φτιάχθηκε για τον τάφο. Πρόκειται για μια εικονική τρισδιάστατη περιήγηση στο εσωτερικό του τάφου, μια «βόλτα» στο εντυπωσιακό μνημείο.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου