16.10.14

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Χαραλαμπόπουλος

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου και υπουργός των κυβερνήσεών του, Γιάννης Χαραλαμπόπουλος.

Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, ήταν στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, είχε διατελέσει αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Άμυνας.
Είχε αναπτύξει έντονη αντιδικτατορική δράση και είχε φυλακιστεί στη Γυάρο, ενώ υπήρξε και αρχηγός του ΠΑΚ στην Ελλάδα. Είχε πρωτοεκλεγεί βουλευτής της Ένωσης Κέντρου υπό τον Γεωργίου Παπανδρέου το 1964, και ήταν από τους πρώτους που ακολούθησαν τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Επίσης, ήταν από τους πρώτους ευρωβουλευτές.
Ήταν πατέρας δύο παιδιών του Γιώργου - Ερνέστου, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη Β' Αθηνών και δικηγόρου, και του Χάρη Χαραλαμπόπουλου.
Το 2001, ο Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος εξέδωσε τα απομνημονεύματά του, Κρίσιμα Χρόνια: Αγώνες για τη Δημοκρατία, 1936-1996, που θεωρούνται σημαντική πηγή για την μελέτη της μεταπολεμικής ελληνικής πολιτικής ιστορίας.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ

Έφυγε σήμερα από κοντά μας, μια σπουδαία προσωπικότητα της σύγχρονης Ελλάδας, γνήσιος δημοκράτης, αγωνιστής, αγέρωχος ευπατρίδης ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος.
Η προσφορά του στη Πατρίδα μεγάλη, το ενδιαφέρον του για τη Μεσσηνία πάντα έκδηλο.
Για μας τους νεώτερους, αυτό που θα θυμόμαστε πάντα από αυτόν  και θα αποτελεί παράδειγμα είναι το απαράμιλλο ήθος του, η αγωνιστική του διαδρομή, η αταλάντευτη δημοκρατική του πορεία, η αγάπη του για ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες.
Εκφράζουμε στην οικογένεια του  τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Για τη Ν. Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μεσσηνίας

Ο Γραμματέας                      

 Γιάννης  Χριστόπουλος


Δήλωση Νάντιας Γιαννακοπούλου για το θάνατο του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου

Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος υπήρξε ένας άνθρωπος με μεγάλη προσφορά στην πατρίδα μας και μια εμβληματική προσωπικότητα για την δημοκρατική παράταξη.

Ως ήρωας του αλβανικού μετώπου, αντιστασιακός, ενεργό στέλεχος του αντιδικτατορικού αγώνα, μαχητικός βουλευτής, αποτελεσματικός υπουργός και αντιπρόεδρος της Κυβέρνησεων του ΠΑΣΟΚ, έδωσε μάχες για τη χώρα μας και τη Δημοκρατία και άφησε το δικό του στίγμα στη μεταπολεμική ζωή της Ελλάδας.

Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος με το ήθος, την ακεραιότητα, την ανιδιοτελή προσφορά του αποτελεί υπόδειγμα μιας γενιάς πολιτικών, που ταυτίστηκαν με τη συνέπεια, την εντιμότητα και το δημοκρατικό καθήκον και αποτελεί πρότυπο για τη νεότερη γενιά.

Μεγάλο ήταν πάντα το ενδιαφέρον και η αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Μεσσηνία, στην οποία ήταν και ο ίδιος εξαιρετικά αγαπητός. Προσωπικά είχα την τύχη να συνδέομαι μαζί του με στενές οικογενειακές και φιλικές σχέσεις και να διαπιστώσω από κοντά όλα τα χαρίσματα του σπάνιου χαρακτήρα του. Ήταν για μένα ένα πολύτιμο μάθημα ζωής.

Νάντια I. Γιαννακοπούλου

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου