18.10.14

Ποιοι και πόσα χρωστούν στην ΔΕΗ



Στο 1,7 δισ. ευρώ έφθαναν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και επισφαλείς απαιτήσεις της ΔΕΗ, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η ΓΕΝΟΠ, η οποία αναφέρει ότι στον κατάλογο «φιγουράρουν πλούσιοι επιχειρηματίες που έκαναν τεράστιες περιουσίες από τραπεζικά επιχειρηματικά δάνεια». 

Τα περισσότερα χρέη ύψους 421 εκατ. ευρώ εμφανίζονται στη χονδρική αγορά. Τα 312 εκατ. ευρώ να έχουν η κρατική ΛΑΡΚΟ (κατέχει η ΔΕΗ μερίδιο) και τρεις ακόμα ηλεκτροβόρες ιδιωτικές βιομηχανίες και 304 εκατ. ευρώ από επισφαλείς πελάτες, βιοτεχνίες κλπ.

Οφειλές ύψους 102 εκατ. Ευρώ έχουν τα νοικοκυριά που έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) της ΔΕΗ, με τις μειωμένες χρεώσεις, παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα συμμετείχε στο κόστος.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και οι επισφαλείς πελάτες φθάνουν το 1,7 δισ. € και αναλυτικά έχουν ως εξής:

* 421 εκατ. € οφειλές από την χονδρική κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από τα οποία 312 εκατ. € οφείλουν τρείς (3) ηλεκτροβόρες ιδιωτικές εταιρίες και η κρατική ΛΑΡΚΟ.

* 304 εκατ. € οφειλές από επισφαλείς πελάτες (βιοτεχνίες, εμπορικές επιχειρήσεις, οικιακοί καταναλωτές κλπ).

*102 εκατ. € από το Κ.Ο.Τ και ευπαθείς ομάδες που δεν εισπράττονται (παρά την έκπτωση στα τιμολόγια και την δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα συμμετείχε στο κόστος).

*184 εκατ. € οφειλές του Δημοσίου (υπουργεία, περιφέρειες, και δημόσιοι οργανισμοί).

*254 εκατ. € οφειλές από λογαριασμούς που έχουν λήξει, δεν εξοφλήθηκαν, το ηλεκτρικό 
ρεύμα δεν κόβεται περιμένοντας τον δεύτερο η τον τρίτο λογαριασμό.

*453 εκατ. € οφειλές από λογαριασμούς όλων των κατηγοριών για τις οποίες οφειλές «εμφανίζεται» η Διοίκηση έστω και αργά να δείχνει κάποια «μέριμνα» με την εκδήλωση ενδιαφέροντος πρόσληψης 4-5 δικηγορικών γραφείων για δικαστική διεκδίκηση. Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ διατηρεί επιφυλάξεις για την αποδοτικότητα αυτής της κίνησης και τελικά την είσπραξη των οφειλών.

«Η ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας μοιάζει να φτάνει σε κατάσταση παρακμής εξαιτίας των πολιτικών επιλογών και παρεμβάσεων και τον τρόπο διαχείρισης – λειτουργίας των Διοικούντων που κινδυνεύουν να χαρακτηρισθούν ότι εγκαταλείπουν και αδιαφορούν για τα συμφέροντα της επιχείρησης, δείχνοντας παράλληλα προκλητική αδυναμία να αντισταθούν στις κυβερνητικές και όχι μόνο αποφάσεις που μοναδικό στόχο έχουν το αποδυνάμωμα της ΔΕΗ», υπογραμμίζει η ΓΕΝΟΠ και προσθέτει ότι “το εχθρικό προς της ΔΕΗ θεσμικό πλαίσιο, η συρρίκνωση του ομίλου ΔΕΗ, η αποδυνάμωση του παραγωγικού δυναμικού, οι αναμενόμενες δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος (δώρο στους ιδιώτες), το κλείσιμο των ταμείων σε πολλές περιοχές, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και οι επισφαλείς πελάτες είναι εκρηκτικό μίγμα στα θεμέλια της ΔΕΗ.

Παρ΄όλα αυτά το πολιτικό προσωπικό της χώρας και οι πειθαρχημένοι Διοικούντες εξακολουθούν με απύθμενο θράσος και υποκρισία να προπαγανδίζουν τα περί «ανταγωνισμού» και «απελευθέρωσης» της αγοράς Η/Ε, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι πίσω από τα μεγάλα και ψεύτικα λόγια κρύβονται συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα και παίζονται μεγάλα παιχνίδια τα οποία προγραμματίζονται, σχεδιάζονται και αποφασίζονται με την συμμετοχή γνωστών επιχειρηματιών, οι οποίοι εμφανίζονται και ως μνηστήρες της ΔΕΗ».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου