Του Σωτήρη Ξενάκη, εφημερίδα Παραπολιτικά 

H μικρή, σιδερένια πόρτα στην παλιά πολυκατοικία επί της οδού Πανεπιστημίου 11, στην καρδιά της Αθήνας, σε καμία περίπτωση δεν μαρτυρά ότι είναι η είσοδος μίας από τις πιο ιστορικές λέσχες που λειτουργούν στη χώρα μας, αφού είναι 139 ετών, με έτος ιδρύσεως το 1875.
Τότε, η Αθήνα είχε όλους κι όλους 50.000 κατοίκους και η Αθηναϊκή Λέσχη μόλις… 20 μέλη.  
Σήμερα, που στο Λεκανοπέδιο ζουν πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι, τα μέλη της είναι λιγότερα από χίλια, όσα προβλέπει δηλαδή το καταστατικό
Η λίστα με τα μέλη είναι άκρως απόρρητη, καθώς στο «δυναμικό» της η Λέσχη έχει καταγράψει 28 πρωθυπουργούς, δεκάδες υπουργούς, ανώτατους κρατικούς λειτουργούς, πρέσβεις, καθηγητές πανεπιστημίου, κορυφαίους ανθρώπους των γραμμάτων και των Τεχνών, προσωπικότητες του οικονομικού και βιομηχανικού κόσμου, δημοσιογράφους, ακόμα και μερικούς σημαντικούς αθλητές. Ολοι τους άνδρες, καθώς δεν επιτρέπεται η εγγραφή γυναικών.
Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» κατάφεραν να εντοπίσουν τον κατάλογο των μελών της Αθηναϊκής Λέσχης, από τον οποίο μάλιστα προκύπτει ότι ένα από τα παλαιότερα εν ζωή μέλη της είναι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Στο εστιατόριο της Αθηναϊκής Λέσχης τα τραπέζια είναι τοποθετημένα ώστε οι συζητήσεις να μην ακούγονται. 
Ετσι, τα μεσημέρια ο Σταύρος Ψυχάρης γευματίζει άφοβα με τους καλούς του φίλους Πέτρο Μολυβιάτη, Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, Προκόπη Παυλόπουλο και τον καθηγητή Καρδιολογίας και προσωπικό γιατρό επί δεκαετίες του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Ευτύχη Βορίδη.  
Ο κ. Μολυβιάτης δεν είναι μέλος της Λέσχης, αλλά καλεσμένος των υπολοίπων, αφού ουδέποτε το θέλησε.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. 
Ο τρόπος εγγραφής είναι αρκετά πολύπλοκος, καθώς απαιτεί την πρόταση δύο μελών με δεκαετή θητεία, αλλά και την απόλυτη πλειοψηφία του εκλογικού σώματος. Αυτοδικαίως μέλη γίνονται μόνο οι υπουργοί την περίοδο της υπουργίας τους. 
Μάλιστα, για τον κ. Βαρβιτσιώτη οι κακές γλώσσες λένε ότι η αίτηση που έκανε μετά το 1993, όταν δεν ήταν υπουργός πια, απορρίφθηκε, αφού είχε πολλές αρνητικές ψήφους (από στρατιωτικούς κυρίως), οι οποίες «εξουδετέρωσαν» τις θετικές. 
Οι ηλικίες των μελών ποικίλλουν, με έναν μέσο όρο γύρω στα 60-65, όμως υπάρχουν και κάποιοι λιγοστοί 35άρηδες.
Από τους πολιτικούς, στη λίστα των μελών υπάρχουν και νεότεροι σε ηλικία, όπως ο Παύλος Γερουλάνος και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ενώ και οι δημοσιογράφοι δεν είναι λίγοι. 
Ανάμεσά τους, ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Γιώργος Αναστασόπουλος, ο Κώστας Ιορδανίδης («Καθημερινή»), ο Αλ. Ζαούσης («Εστία»), ο Βασίλης Χιώτης («Βήμα»), ο Χρήστος Ζαμπούνης («ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ») κ.ά.
Τα γεύματα και τα δείπνα θυμίζουν δεκαετία του ’70, αφού Τετάρτες και Παρασκευές υπάρχει πάντα λαδερό φαγητό στο μενού, ενώ και τα υπόλοιπα πιάτα που περιλαμβάνονται σε αυτό είναι κλασικά ως και παλιομοδίτικα. Εκλεκτό ψάρι, φιλέτα, μοσχαράκι κοκκινιστό και κλασικές ελληνικές σαλάτες, με λιγοστά, αλλά ποιοτικά τυριά. Αυτό, βέβαια, δεν εμποδίζει τους κορυφαίους παράγοντες της δημόσιας ζωής να τα απολαμβάνουν. Μερικοί από αυτούς είναι ο καθηγητής Σπύρος Φλογαΐτης, ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Θεόδωρος Φορτσάκης, ο καθηγητής Φίλιππος Σπυρόπουλος, ο συνταγματολόγος Πέτρος Παραράς κ.ά.
Από τους συχνότερους επισκέπτες είναι ο ακαδημαϊκός Γρηγόρης Σκαλκέας. Συχνά-πυκνά εμφανίζονται επίσης ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κώστας Μίχαλος, ο γνωστός δικηγόρος Γεώργιος Στεφανάκης, αλλά και πολλοί διπλωμάτες. Ανάμεσά τους ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αμυνας και στέλεχος του ΛΑΟΣ Γεώργιος Γεωργίου, ο διαμεσολαβητής της Ελλάδας στην υπόθεση των Σκοπίων Ντίμης Βασιλάκης και ο πρέσβυς ε.τ. Γιάννης Μπουρλογιάννης, ο πρώην γενικός γραμματέας του ΥΠ.ΕΞ. Γιώργος Γεννηματάς κ.ά.
Ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος του κολοσσού «ΤΙΤΑΝ» κάνει επίσης συχνά γεύματα εργασίας στο εστιατόριο της Αθηναϊκής Λέσχης, όπως επίσης ο παγκοσμίως γνωστός τραπεζίτης Μίνως Τζομπανάκης.
Τακτικά τρώει ή πίνει τον καφέ του εκεί, ακόμα, ο αδελφός του πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Σαμαράς, που είναι μέλος της Λέσχης, ενώ σπανιότερα κάνει την εμφάνισή του ο σύζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη, Ισίδωρος Κούβελος, που επίσης πριν από λίγα χρόνια είχε κάνει αίτηση, η οποία κι έγινε δεκτή.
ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ. Το εντυπωσιακό είναι πως η Αθηναϊκή Λέσχη κρατά σε πολλά πράγματα τις παραδόσεις, που τη συνοδεύουν από την ίδρυσή της, όπως η ύπαρξη «φλυαρητηρίου» στον έβδομο όροφο του κτιρίου της Πανεπιστημίου. Εκεί, σε δύο αρχοντικά σαλόνια 150 τετραγωνικών μέτρων, τα μέλη συναντώνται για ποτό ή καφέ και ατέλειωτες κουβέντες. Αίσθηση προκαλεί η αίθουσα ξιφασκίας, που μπορεί να «φιλοξενήσει» 60 αθλητές-μέλη και είκοσι αθλητές, επίσης μέλη και… υιούς που προπονούνται στην ιαπωνική πάλη. Μάλιστα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 η Αθηναϊκή Λέσχη ανέδειξε τρεις Ολυμπιονίκες. Από τη Λέσχη δεν λείπει και η αίθουσα μπιλιάρδου, αλλά και μπριτζ. Η εγγραφή, πάντως, πέραν της κρίσης από τα υπόλοιπα μέλη, έχει ακόμα έναν σκόπελο και αυτός είναι το σεβαστό τίμημά της, που φτάνει τα 1.500 ευρώ, ενώ η ετήσια συνδρομή είναι 700 ευρώ.
Η διοίκηση του κλειστού «κλαμπ»
Πολύ γνωστά ονόματα της αθηναϊκής κοινωνίας αποτελούν το Διοικητικό Συμβούλιο της Αθηναϊκής Λέσχης. Συγκεκριμένα: Πρόεδρος: Επαμεινώνδας Παπαηλιού, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Α’ αντιπρόεδρος: Ιωάννης Γκόγκας, καθ. Πανεπιστημίου. Β’ αντιπρόεδρος: Κυριάκος Κουκουλομμάτης, σμήναρχος ε.α. Γραμματέας: Κωνσταντίνος Λεμονής, επίτιμος αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας. Ταμίας: Μιχαήλ Κοθρής, δικηγόρος-διδάκτωρ Νομικής. Σύμβουλοι: Γεώργιος Στεφανάκης, δικηγόρος. Ιάκωβος Γεωργάνας, τραπεζικός. Παναγιώτης Μπεχράκης, καθηγητής πανεπιστημίου. Εμμανουήλ Σταματίου, πρέσβυς ε.τ. Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν επίτιμοι πρόεδροι της Λέσχης ήταν όλοι οι βασιλείς της Ελλάδας και σήμερα μέλος της αποτελεί και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος.