24.11.14

Τυφώνας Παπανδρέου σαρώνει το ΠΑΣΟΚ

Εμφυλιοπολεμικές αναταράξεις και κλίμα εσωτρέφειας προκαλεί στο ΠΑΣΟΚ, η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου, για σύγκληση έκτακτου συνεδρίου και εκλογή πρόεδρου από τη βάση.

Το κλίμα βάρυνε τόσο από δηλώσεις πρώην υπουργών (Μωραϊτης, Σαχινίδης, Ραγκούσης) υπέρ της πρότασης Παπανδρέου όσο και από την πρωτοβουλία που πήρε η φερόμενη ως ομάδα υποστηρικτών του Γιώργου Παπανδρέου, «Δίκτυο Αυτοοργάνωσης», η οποία αποτελείται κυρίως από νέους, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επιστολή του πρώην πρωθυπουργού με τις προτάσεις του για την πορεία του ΠΑΣΟΚ, να οργανώσει πολιτική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

Η Χ. Τρικούπη για μια ακόμη φορά επιτίθεται στον Γιώργο Παπανδρέου με ιδιαίτερα βαρείς χαρακτηρισμούς, ενώ στηλιτεύει και την στάση κορυφαίων στελεχών και Νομαρχιακών Επιτροπών που συντάχθηκαν μαζί του.

Σε άτυπη ενημέρωσή του, το ΠΑΣΟΚ διαμηνύει στον πρώην Πρωθυπουργό ότι «κανείς δεν θα μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ από εγγυητή σταθερότητας σε παράγοντα αστάθειας, ιδίως τώρα που είναι ανοικτά τα δύο μεγάλα θέματα: η διαπραγμάτευση με τους εταίρους και η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας».

Χαρακτηρίζει ως «πλαστό» το δίλημμα Παπανδρέου «ΠΑΣΟΚ ή Δημοκρατική Παράταξη» και τονίζει ότι η πρότασή του είναι βλαπτική για την παράταξη:

«Η απομόνωση του ΠΑΣΟΚ, η εσωστρέφεια σε καμία περίπτωση δεν βοηθούν στο να αναπτύξει τη σχέση του με την κοινωνία και να βελτιώσει την εκλογική του επίδοση. Αυτό είναι βλαπτικό και για την παράταξη και για τη χώρα» τονίζεται με έμφαση.

Επιπλέον, η Χ. Τρικούπη υποστηρίζει πως «δεν υπάρχει χειρότερη επιλογή για τη χώρα την περίοδο αυτή από το να δημιουργείς προβλήματα αμφισβήτησης της οργανωτικής υπόστασης, της εκπροσώπησης και του πολιτικού προσανατολισμού του ΠΑΣΟΚ».

Ενώ σημειώνει ότι η κίνηση Παπανδρέου συνιστά προσβολή για το κόμμα και τους βουλευτές του: «Δεν μπορεί να εκμηδενίζεται και να ευτελίζεται και δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ, (...) να εμφανίζεται και πάλι ως μια μίζερη, εσωστρεφής ομάδα ανθρώπων που ασχολείται με τα εσωτερικά προβλήματα και με το παρελθόν. Αυτό είναι βαρειά προσβολή όλου του κόσμου του ΠΑΣΟΚ και υποτίμηση της δουλειάς που κάνουν κυρίως οι βουλευτές μας».

Η Χ. Τρικούπη ειρωνεύεται τον Γ. Παπανδρέου τονίζοντας ότι «ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε και συνεχίζει να κάνει κινήσεις ενότητας. Μετά τις, κατά κοινή ομολογία, αθλιότητες της 1ης Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο, προκάλεσε τη συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου και τον Κ. Σημίτη. Είναι πάρα πολύ απλός ο τρόπος να ανταποκριθείς σε αυτές τις κινήσεις ενότητας. Το έκανε ο Κ. Σημίτης με τον καλύτερο τρόπο».

Στην ανακοίνωση, αφήνεται να εννοηθεί ότι ο Ευ. Βενιζέλος είχε κατά νου τον Γ. Παπανδρέου όταν έλεγε ότι προϋπόθεση συστράτευσης στη Δημοκρατική Παράταξη είναι «να ψηφίζουμε το ίδιο και στο εκλογικό παραβάν» ενώ κατηγορεί τον πρώην Πρωθυπουργό για σχεδιασμένες κινήσεις:

«Δυστυχώς την ίδια εμπειρία είχαμε και στις ευρωεκλογές όπου ήταν προφανές ότι κάποιοι στήριξαν άλλα κόμματα ή αδρανοποιήθηκαν και περίμεναν την εκλογική καταστροφή του ΠΑΣΟΚ και της Παράταξης, αλλά αυτή δεν ήλθε. Και αυτό ανέβαλε ορισμένες κινήσεις για κάποιους μήνες, αλλά δυστυχώς δεν αφομοιώθηκαν τα διδάγματα αυτά πλήρως».

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους η Χ. Τρικούπη αναφέρει ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται μαθήματα Δημοκρατίας από κανέναν. Η Δημοκρατία δεν είναι μια ρητορική επιδίωξη, μια δήλωση δήθεν νεωτερική. Είναι μια πολιτική στάση τις κρίσιμες στιγμές, όταν μεγάλες αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται συλλογικά και δημοκρατικά».

Κατηγορείται ο Γ. Παπανδρέου για προσωπικού χαρακτήρα στρατηγικές καθώς αναφέρεται ότι «δεν θα παρακολουθήσουμε κανέναν στους προσωπικούς του σχεδιασμούς και στην έλλειψη αυτογνωσίας και ιστορικής μνήμης. Θα συνεχίσουμε κανονικά αυτά που έχουμε σχεδιάσει».

Ειδική αναφορά γίνεται, τέλος, στις Νομαρχιακές Επιτροπές του ΠΑΣΟΚ:

«Ειδικά οι νομαρχιακές επιτροπές του ΠΑΣΟΚ και οι άλλες οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να ασχολούνται με λάθος θέματα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ενότητας του χώρου, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα πολιτικού προσανατολισμού, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αντίθεσης».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου