24.11.14

" ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙΑ " !!! Αστυνομικοί διακινούσαν ναρκωτικά στη Λήμνο

Ένας υπαστυνόμος Β΄ κι ένας ανθυπαστυνόμος, που υπηρετούν στη Λήμνο, είναι μεταξύ των συλληφθέντων ως μελών της εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη διακίνηση ναρκωτικών σε Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο κι εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.
Σε Αθήνα και Λήμνο συνελήφθησαν άλλα 7 άτομα, 5 Έλληνες και 2 Αλβανοί. Αναζητούνται, επίσης, για να συλληφθούν στο πλαίσιο του αυτοφώρου, άλλοι 5 Έλληνες-μεταξύ αυτών και το ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, ενώ για συμμετοχή τους στις παράνομες αυτές δραστηριότητες κατηγορούνται άλλα 31 άτομα, για τα οποία δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της αυτόφωρης διαδικασίας.
Στα ίχνη του κυκλώματος έφτασε αρχικά το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Μυτιλήνης, από τον Δεκέμβριο του 2013, όταν διερευνούσε προανακριτικά τη δράση εγκληματικής οργάνωσης που εισήγαγε και μετέφερε στην Ελλάδα ναρκωτικά και μέλη της τα διακινούσαν στη Λήμνο.
Από την εξέλιξη της έρευνας προέκυψε η εμπλοκή των δύο αστυνομικών, γι’ αυτό και με εντολή των αρμόδιων εισαγγελικών Αρχών τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.
Όπως διαπιστώθηκε, ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή των δύο αστυνομικών στις παράνομες δραστηριότητες της οργάνωσης, που δρούσε από τις αρχές του 2013, αρχικά με επτά από τους εμπλεκομένους (τους δύο αλλοδαπούς και πέντε Έλληνες).
Στη συνέχεια εντάχθηκαν στην οργάνωση άλλα πέντε άτομα, που ανέλαβαν την πώληση ή μεταφορά των ναρκωτικών. Από την πλευρά τους, οι δύο συλληφθέντες αστυνομικοί έδιναν ουσιώδεις πληροφορίες και συγκάλυπταν τη δράση του κυκλώματος. Μάλιστα, μεθόδευαν την απόπειρα διαφυγής τους από το νησί, ωστόσο εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν.
Όπως προέκυψε, το αρχηγικό μέλος, μαζί με ένα από τα κύρια μέλη της οργάνωσης, προμήθευαν με ηρωίνη άλλα βασικά στελέχη της ομάδας (δύο αλλοδαπούς κι έναν Έλληνα), οι οποίοι διοχέτευαν τις δόσεις στην «αγορά» της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου.
Ένας από τους εμπλεκομένους αλλοδαπούς είχε δημιουργήσει δικό του δίκτυο, κυρίως από χρήστες που λειτουργούσαν ως «μεσάζοντες» για τη μεταπώληση των ναρκωτικών με αντίτιμο την προσωπική τους δόση, ενώ παράλληλα προμήθευε κάτοικο του Αγίου Ευστρατίου, κύριο μέλος της οργάνωσης, με μεγάλες ποσότητες ηρωίνης, προκειμένου να τις διοχετεύει στο νησί, για λογαριασμό της οργάνωσης.
Οι ποσότητες ηρωίνης μεταφέρνονταν είτε ακτοπλοϊκώς, μέσω της γραμμής Λαύριο-Μύρινα, είτε με αποστολή συστημένων δεμάτων από περιοχές της Αθήνας στη Μύρινα Λήμνου, μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών.
Τα μέλη της οργάνωσης λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, ενώ έκρυβαν συνήθως τα ναρκωτικά σε τροφές για σκύλους, που μεταφέρονταν με φορτηγά οχήματα.
Επιπλέον, χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα που είχαν ενεργοποιηθεί σε στοιχεία αλλοδαπών. Τα άλλαζαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ μιλούσαν με ειδικές συνθηματικές λέξεις και κωδικοποιημένη ορολογία.
Στο πλαίσιο των ερευνών σε σπίτια, οχήματα, διάφορους χώρους, αλλά και στην κατοχή των εμπλεκομένων, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν 581,75 γραμμάρια χασίς και 74,67 γραμμάρια ηρωίνης, 23 ναρκωτικά χάπια, πέντε ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας και σύνεργα για τον διαχωρισμό και τη συσκευασία των ναρκωτικών ουσιών, παραστατικά τραπεζικών συναλλαγών για ποσό 7.200 ευρώ, 9.690 ευρώ από τη διακίνηση των ναρκωτικών, 11 μαχαίρια διαφόρων τύπων, ξύλινο ρόπαλο και δύο μεταλλικοί τρίφτες με υπολείμματα χασίς.
Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ο υπαστυνόμος τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Ο ανθυπαστυνόμος τελεί ήδη σε διαθεσιμότητα από τον Μάρτιο του 2013, για πλαστογραφία, εκμετάλλευση εμπιστευμένων πραγμάτων και πλημμελή φύλαξη υπηρεσιακού οπλισμού. Παράλληλα, διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.
Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεων της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, της αντίστασης, υπόθαλψης εγκληματία, κατάχρησης εξουσίας, παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, καθώς και παραβάσεων της νομοθεσίας για τα όπλα.
Οι συλληφθέντες οδηγούνται την Τρίτη στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου