24.11.14

Ψώνισε από ....σβέρκο ! Ο πρώτος αρραβώνας του ΣΥΡΙΖΑ

Συμφωνία με Τζάκρη με φόντο την προεδρική εκλογή

Μία ημέρα μετά την ομιλία Τσίπρα στις νομαρχιακές, ο πρώτος αρραβώνας με φόντο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας για το ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός.

Το τετ α τετ που είχε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας με την ανεξάρτητη βουλευτή, η οποία είχε εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ, Θεοδώρα Τζάκρη στη Βουλή, κατέληξε σε συμφωνία.

Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η κ. Τζάκρη δήλωσε:

«Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σήμερα ενώπιον ενός κοινωνικού, οικονομικού και πολιτικού αδιεξόδου, το οποίο κάθε μέρα που περνάει επιδεινώνεται όλο και περισσότερο. Είναι υποχρέωση κάθε προοδευτικού βουλευτή να συμβάλει με τις δυνάμεις του στην άρση αυτού του αδιεξόδου. Στην συνάντησή μου με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα συντάχτηκα ανεπιφύλακτα υπέρ της ανατροπής σε όλα τα επίπεδα που επιδιώκει σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση. Γι' αυτό τάσσομαι υπέρ της άμεσης προσφυγής στις κάλπες με σκοπό την δημιουργία μιας νέας, ισχυρής, προοδευτικής κυβέρνησης, καθώς η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η παρούσα Κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει λύση στα αδιέξοδα της χώρας. Θεωρώ λοιπόν πατριωτικό καθήκον μου την ενίσχυση του προοδευτικού χώρου με σκοπό μια ευρεία, πλειοψηφική και αυτοδύναμη νίκη».

Κατ' αυτόν τον τρόπο η κ. Τζάκρη αποτελεί την πρώτη συμμαχία που καταφέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της στρατηγικής για τη δημιουργία ευρύτερων συμμαχιών με διττό στόχο. Αρχικά την αποτροπή συγκέντρωσης των απαιτούμενων 180 βουλευτών που επιχειρεί η κυβέρνηση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, και εν συνεχεία την εξασφάλιση της αυτοδυναμίας όταν ανακοινωθεί η προσφυγή στις κάλπες.

Σε αυτό το σημείο ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι τουλάχιστον προς το παρόν, η συμφωνία με τη βουλευτή Πέλλας δεν συνεπάγεται αυτομάτως και τη συμμετοχή της στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Από την Κουμουνδούρου διαμηνύουν εδώ και καιρό ότι η συμπαράταξη στο ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί «ικανή αλλά όχι και αναγκαία συνθήκη» για κάτι τέτοιο. Πάντως, η φράση της κ. Τζάκρη «θεωρώ πατριωτικό καθήκον μου την ενίσχυση του προοδευτικού χώρου με σκοπό μια ευρεία, πλειοψηφική και αυτοδύναμη νίκη», προιδεάζει αρκετούς για συμφωνία και για τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε στη Βουλή και με την ανεξάρτητη βουλευτή Χρυσούλα Γιαταγάνα, η οποία την περασμένη εβδομάδα είχε σημειώσε σε συνέντευξή της ότι «οι θέσεις μου βρίσκονται κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει τις επαφές με ανξάρτητους βουλευτές καθώς αν περιοριστούν τυχόν διαρροές προς την κυβερνητική πρόταση για Πρόεδρο από τη δεξαμενή των «άστεγων» βουλευτών, τα κουκιά για το Μαξίμου δεν βγαίνουν και το σχέδιο της Κουμουνδούρου προχωρά σε πλήρη εξέλιξη με επόμενο στόχο την αυτοδυναμία.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου