13.11.14

Πολιτικός σεισμός από την "κωλοτούμπα" του ΕΝΦΙΑ

Καζάνι που βράζει θυμίζουν πλέον οι κοινοβουλευτικές ομάδες τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, μετά και την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Πρόκειται για την τροπολογία που έχει ήδη κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή και η οποία εξαιρεί από την ρύθμιση των 72-100 δόσεων τις απλήρωτες - ληξιπρόθεσμες ή μη ληξιπρόθεσμες- δόσεις του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος.
Συγκεκριμένα από τη ρύθμιση εξαιρούνται όλες οι οφειλές που έχουν βεβαιωθεί μέχρι 1η Οκτωβρίου 2014 και δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι την υποβολή της αίτησης.
Το πολιτικό θερμόμετρο στην κυβέρνηση έχει χτυπήσει κόκκινο. Αρκετοί είναι οι βουλευτές που δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να την ψηφίσουν και στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός. Ήδη αρκετοί βουλευτές κάνουν λόγο σε κατ' ιδίαν συζητήσεις για επικοινωνιακή ήττα της κυβέρνησης. Το κλίμα ηττοπάθειας και εσωστρέφειας επέστρεψε και πάλι στο κυβερνητικό στρατόπεδο ενώ στο κυβερνητικό επιτελεί εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί και να μην περάσει η ρύθμιση στη Βουλή.
Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε σοβαρότατα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, σε μια κρίσιμη στιγμή για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο ή όχι. Το πλήγμα είναι μεγάλο καθώς αγγίζει και τον ίδιο τον πρωθυπουργό μια και η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελούσε προσωπική του δέσμευση.
Ήδη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης απασφάλισε στη Βουλή και επιτέθηκε κατά του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη δηλώνοντας ότι δεν θα ψηφίσει την επίμαχη τροπολογία.
 Έντονες διαμαρτυρίες Μπακογιάννη
Την προσωπική διαμαρτυρία της και συναδέλφων της "για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το υπουργείο Οικονομικών" εξέφρασε και η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή την απευθείας κατάθεση της τροπολογίας για την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ, από τις 70 έως 100 δόσεις στην Ολομέλεια.
Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών επί του νομοσχεδίου για τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα, η κ. Μπακογιάννη πήρε το λόγο και απευθύνθηκε στον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη, για να εκφράσει τη δυσφορία της για το ότι ενώ η Επιτροπή Οικονομικών βρίσκεται σε λειτουργία, η τροπολογία έρχεται και πάλι στην Ολομέλεια.
"Η Επιτροπή διαθέτει έμπειρους βουλευτές, οι οποίοι θα ήταν σε θέση να την επεξεργαστούν σωστά" ανέφερε και ζήτησε από τον κ. Μαυραγάνη να μεταφέρει τη διαμαρτυρία της ιδίας και συναδέλφων της για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το υπουργείο Οικονομικών, στον υπουργό Οικονομικών. Τέλος είπε πως "στη Δημοκρατία, η διαδικασία δεν είναι τύπος αλλά είναι ουσία".
"Θα προτιμούσα εξαρχής να είχε προσδιοριστεί ότι οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση" δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρατήρησε ότι "σίγουρα αυτά τα πισωγυρίσματα δεν κάνουν καλό στην εικόνα μας", ενώ εξέφρασε την άποψή του "καλώς δεν εντάσσεται ο ΕΝΦΙΑ στη ρύθμιση των 72 δόσεων, αλλά στην πάγια των 24".

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου