1.12.14

Σαν σήμερα..από την τοπική ιστορία. 1 Δεκεμβρίου 1961 - Πέθανε ο Στρατηγός Ν. Παπαδόπουλος (Παππούς)

Σαν σήμερα, την 1η Δεκεμβρίου 1961, πέθανε ο Στρατηγός Νικόλαος Παπαδόπουλος, ο «θρυλικός Παππούς», όπως τον ήξερε ο λαός μας. 
Είχε γεννηθεί στον Άκοβο,  μεγάλωσε στην Καλαμάτα και από της εισόδου του στις τάξεις του Στρατού εξάντλησε όλη σχεδόν τη μακρά στρατιωτική του ζωή στα πεδία των μαχών. 
Κατετάγη στο στρατό ως εθελοντής. Συμμετείχε στους Βαλκανικούς πολέμους και στον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο τραυματίστηκε δυο φορές. 
Διακρίθηκε στη μάχη του Σκρα και τιμήθηκε με τον Πολεμικό Σταυρό και με αντίστοιχο γαλλικό παράσημο. 
Ως Συνταγματάρχης του 28ου Συντάγματος Πεζικού τον βρήκε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος. 
Το 28ο Σύνταγμα Πεζικού υπήρξε η πρώτη μονάδα του Ελληνικού Στρατού που επετέθη κατά των Ιταλικών Δυνάμεων την 28η Οκτωβρίου και κατέλαβε τα πρώτα υψώματα εντός του Αλβανικού εδάφους. 
Για τις πολλαπλές επιτυχίες στον πόλεμο αυτό τιμήθηκε τρις με το Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας. 
Κατά τη διάρκεια της κατοχής διέφυγε στη Μέση Ανατολή. Το 1944 ήταν Συνταγματάρχης Υποδιοικητής της 3ης Ελληνικής Ορεινής Ταξιαρχίας. Διακρίθηκε στις μάχες Ριτσιόνε, Ρίμινι και Ρουβίκιον. 
Την περίοδο 1945-1950 διατέλεσε διοικητής της Τρίτης Ελληνικής Ορεινής Ταξιαρχίας, διοικητής της 84ης Στρατιωτικής Περιοχής, διοικητής της 85ης Στρατιωτικής Περιοχής, διοικητής της Δεύτερης Μεραρχίας, διευθυντής Πεζικού ΓΕΣ και διευθυντής του Κλάδου Επιχειρήσεων του ΓΕΣ. 
Αποστρατεύθηκε το 1950 και πέθανε την 1η Δεκεμβρίου 1961 σε ηλικία 71 χρονών. 
Ετάφη στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθήνας.

Ο Βουφραδιώτης

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου