16.12.14

Ανοιχτό γράμμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Του Άγη Βερούτη 

Σύντροφοι,

Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας. Λέγεται ότι σύντομα θα σας καλέσει ο ελληνικός Λαός για να κυβερνήσετε όλους τους Έλληνες και όχι μόνο τους ψηφοφόρους σας.

Αν δεν κληθείτε να κυβερνήσετε αυτοδύναμα, όπως είναι πιθανό, προσπαθείστε να συνεργαστείτε με όποιους ταιριάζετε καλύτερα. Μην αμφισβητήσετε την απόφαση του Λαού, σύροντας τη χώρα σε επαναλαμβανόμενες αναμετρήσεις, εκτός αν θέλετε να κυβερνήσετε αποκαϊδια ή να τον διώξετε μακριά σας. Αν ο Λαός δεν σας βγάλει αυτοδύναμους, σημαίνει ότι θέλει συνεργασίες. Ο Λαός είναι κουρασμένος. Συνεργαστείτε.

Όταν θα βρεθείτε στην εξουσία, οι επιλογές σας θα είναι απολύτως περιορισμένες από την φύση της οικονομίας μας. Αν τα νούμερα δεν βγαίνουν, μην κολώσετε. Μην πείτε “ποιος θα μας δώσει λεφτά τώρα;” Βρείτε τα μόνοι σας.

Τί εννοώ:

Η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει ήδη εξαντληθεί. Η δημιουργία ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών προς το κράτος επιταχύνεται, που σημαίνει πως τα 47 δισ. ευρώ φορολογικά έσοδα που υπολογίζονται στον προϋπολογισμό του 2015 είναι ήδη ανεδαφικά, όπως είναι και τα 13 δισ. που υπολογίζονται να εισπραχθούν από συνταξιοδοτικές εισφορές.

Δεν έχει άλλα λεφτά ο κόσμος να δώσει. Ήδη 4 εκατομμύρια Έλληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, και 1,5 εκατομμύριο από αυτούς δεν έχουν καν δουλειά. Όταν δεν έχεις δουλειά χάνεις την αξιοπρέπειά σου. Όταν δεν σου μένει τίποτα από αυτά που βγάζεις, πέφτεις στην απόγνωση. Τα λέτε και σεις αυτά.

Όταν δείτε λοιπόν πως τα έξοδα είναι παραπάνω από αυτά που έχει ο κόσμος να δώσει, να κάνετε μια κίνηση που μπορεί να γίνει μόνο μια φορά. Έτσι μπορείτε να εξοικονομίσετε ως και 4 δισ. για τον προϋπολογισμό του 2015: να πληρώσετε τους μισθούς του δημοσίου και τις συντάξεις όχι προκαταβολικά, όπως καταβάλλονται σήμερα μέσα στο μήνα ακόμα και στις 30 αν μπαίνουνε, αλλά στην 1 του επόμενου μήνα. Έτσι θα πληρώνεται κάποιος τα δεδουλευμένα του.

Με 1,5 δισ. ευρώ το μήνα σε μισθούς δημοσίου, όπως και άλλα 2,5 δισ. ευρώ το μήνα σε συντάξεις, αν πληρωθούν ακέραιες την αρχή του επόμενου μηνός δεν θα ανοίξει μύτη. Κανείς δεν θα χάσει την εμπιστοσύνη του σε εσάς για λίγες μέρες καθυστέρηση, που όμως θα σας δώσουν λογιστικά ελάφρυνση του προϋπολογισμού κατά ένα ολόκληρο μήνα για το 2015.

Στον ιδιωτικό τομέα όλοι πληρώνονται αφού εργασθούν το μήνα, και όχι προκαταβολικά. Να λοιπόν τα πρώτα 4 δισ. που θα μετατεθούν στον προϋπολογισμό του ΄16, και του ΄16 στο ΄17 και πάει λέγοντας.

Το δεύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε, στο όνομα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της Αριστεράς, θα ήτανε να μειώσετε τις συντάξεις όσων είναι κάτω των 62 ετών. Αυτές έχουν ετήσιο κόστος περί τα 7-8 δισ. Δεν πρέπει φυσικά να τις κόψετε ολοσχερώς, διότι θα υποφέρει κόσμος πολύς.

Οι συντάξεις στη χώρα μας είναι αναδιανεμητικές. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά που εισπράττουν οι συνταξιούχοι σήμερα είναι πολλαπλάσια από όσα έβαλαν στο σύστημα, αλλά και πάλι, αυτό το μέτρημα θα είχε έννοια μόνο αν τα ταμεία είχαν αποθεματικά από τις εισφορές τους. Δεν έχουν. Κάποιες επενδύθηκαν λάθος, κάποιες εκλάπησαν ίσως, αλλά κυρίως δόθηκαν σε παλαιότερους συνταξιούχους που είχαν βάλει λιγότερα από όσα πήρανε.

Κάθε χρόνο οι Έλληνες φορολογούμενοι πρέπει να δώσουν 15-18 δισ. ευρώ φόρους για να συμπληρώσουν τις εισφορές που εισπράττονται, ώστε να πληρωθούν οι συντάξεις.

Το πρόβλημα είναι κυρίως από τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Αυτή η μάστιγα των πρόωρων συντάξεων σημαίνει δυο άσχημα πράγματα:

- Πρώτον, παροπλίζουμε τους έμπειρους. Παραγωγικοί άνθρωποι σε ηλικία 40, 50 και 55 ετών, βγήκαν στη σύνταξη όταν ήταν σε θέση να προσφέρουν τα περισσότερα στην κοινωνία, με τη συσσωρευμένη γνώση τους. Πολλοί βέβαια δουλεύουν με μαύρα, γιατί το στρεβλό σύστημα απαγορεύει να δουλεύουν νόμιμα, όντας συνταξιούχοι. Έτσι χάνει και φόρους.

- Δεύτερον, επιβαρύνουμε τις νέες γενιές. Εφόσον δεν φτάνουν οι εισφορές των υπόλοιπων, αναγκάζεται να επιχορηγεί τις συντάξεις τους η κοινωνία με τους φόρους της. Αυτό σημαίνει ότι το κοριτσάκι των 22 ετών που δουλεύει ταμίας ή πωλήτρια σε ένα κατάστημα με 511 ευρώ μικτά, πληρώνει για συντάξεις των 940 ευρώ με τους έμμεσους φόρους της, το ΦΠΑ στην τυρόπιτα δηλαδή. Είναι αυτό σύμφωνο με τις αξίες της Αριστεράς;

Σίγουρα θα πρέπει να μειώσετε τις συντάξεις εκείνων που παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα. Είναι κοινωνικά άδικο, και αντι-αριστερό, να πεινάνε κάποιοι για να περισσεύουν σε κάποιους άλλους. Από τη μείωση αυτή, θα εξοικονομήσετε άλλα 3 δισ. ευρώ ετησίως τουλάχιστον.

Ως αριστερό κόμμα και με νεανικό προφίλ ψηφοφόρων, οφείλετε να βρείτε τρόπο να σταματήσει η αφαίμαξη των νεώτερων γενεών από τους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους.

Αυτό μπορείτε εύκολα να το κάνετε θέτοντας εισοδηματικά κριτήρια για την απόδοση συντάξεων. Έτσι, όποιο ζευγάρι συνταξιούχων έχει συνολικά εισοδήματα παραπάνω από 1.300 ευρώ το μήνα δεν θα πρέπει να παίρνει κι άλλα χρήματα από το ΦΠΑ της τυρόπιτας των ανέργων.

Φροντίστε όμως να κρατήσετε τις συντάξεις τόσο ώστε να μένουν πάντα τα 1.300 ευρώ το μήνα ανά ζευγάρι ηλικιωμένων. Αν όμως έχει κάποιος εισοδήματα και από ενοίκια, τότε να μειώνεται αναλογικά, έτσι ώστε να επιβαρύνονται λιγότερο τα κορίτσια των 511 ευρώ το μήνα.

Με την εφαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων μπορεί να κερδίσει η χώρα επιπλέον 3 δισ. ευρώ το χρόνο. Η Αυστραλία, που επίσης έχει αναδιανεμητικό σύστημα, το κάνει αυτό με επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια. Δείτε το.

Αθροιστικά θα έχετε εξοικονομήσει ως και 10 δισ. το πρώτο έτος, το 2015. Ένα μέρος μπορεί να διατεθεί σε ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και παραγωγικών ανθρώπων που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη.

Με τα υπόλοιπα θα μπορείτε να χρηματοδοτήσετε μια Αναπτυξιακή Τράπεζα όπως σχεδιάζετε να φτιάξετε, για να μπορέσετε να τα ρίξετε στην πραγματική οικονομία, ώστε να πάρει μπροστά.

Επίσης δείτε πως θα ξαναξεκινήσει η επιχειρηματικότητα των μικρομεσαίων που εντίμως έπεσαν έξω. Σήμερα, στην Ελλάδα τους πετάμε στο περιθώριο, παρόλο που οι λύσεις είναι απλές. Η Ευρώπη έχει εκδώσει Σύσταση προς όλες τις χώρες, να νομοθετήσουν τη Δεύτερη Ευκαιρία για την Επιχειρηματικότητα ως τον Μάρτιο του 2015.

Αγκαλιάστε αυτή την προσπάθεια. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Κάθε οικονομίας. Μόνο η χώρα μας δεν δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε αυτόν που πέφτει έξω. Είναι η πλέον χρονοβόρα στις διαδικασίες εκκαθάρισης που διαρκούν μέχρι και 150 μήνες, για κάποιον που έντιμα έπεσε έξω στην κρίση.

Χωρίς τους μικρομεσαίους ενεργοποιημένους όλους, δεν θα πέσει ποτέ η ανεργία. Χωρίς να πέσει η ανεργία, η χώρα μας θα ζει στη μιζέρια. Πάρτε πρωτοβουλία, διορθώστε τις αδικίες του ΟΑΕΕ και των άλλων ταμείων αυτασφάλισης, που αντιμετωπίζουν τους μικροεργοδότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες ως απατεώνες. Εκτός από άδικο είναι και οικονομικά καταστροφικό γιατί δεν διαχέεται, παρά μόνο συγκεντρώνεται, ο πλούτος στους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες. Διορθώστε το. Ξέρετε πώς. Απλά δώστε προτεραιότητα.

Αυτά είναι τα πιο φλέγοντα οικονομικά ζητήματα που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε. Την βόμβα του ασφαλιστικού, και την ανεργία. Υπάρχουν λύσεις.

Αν τα λύσετε αυτά τα δυο, καμιά ανάγκη δεν θα έχει η Ελλάδα από δανεικά-ελεημοσύνη των εταίρων μας. Αν το καταφέρετε, όλοι θα θέλουν να σας συναντήσουν και να σας σφίξουν το χέρι.
Κανείς δεν θα μπορεί να σας μιλάει για επιστροφή στη Δραχμή και άλλες τέτοιες κινδυνολογίες. Και όλα αυτά θα τα έχετε κάνει στηρίζοντας την κοινωνική δικαιοσύνη, και σταματώντας το κράτος από το να απομυζά τους μη-έχοντες, για να δίνει παραπάνω στους έχοντες.

Ο Λαός είναι κουρασμένος από την κρίση. Δεν θα σας δώσει χρόνο να ξαποστάσετε. Ούτε θα σας συγχωρέσει τη συνέχιση της προστασίας των προνομιούχων εις βάρος των αδυνάτων.

Ο χρόνος δυστυχώς δεν είναι με το μέρος σας.

ΥΓ. Αυτά που σας γράφω τα γράφω καλόπιστα, όπως κάθε Έλληνας που επιθυμεί το καλό της χώρας του.

Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο twitter: @Agissilaos


Πηγή:www.capital.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου