11.12.14

ΣΥΡΙΖΑ - Αν κυβερνήσουν, αυτά θα βρουν μπροστά τους....

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν με ρυθμούς πολυβόλου το φώς της δημοσιότητας ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται προ των πυλών, στο κατώφλι της εξουσίας.

Όσοι έχουνε λίγο μυαλό σε αυτήν την χώρα ξέρουν. 

Ξέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέρα από ορισμένες, ήσσονος σημασίας, προσχηματικές διευκολύνσεις σε επίπεδο παροχών και φορολογικών ελαφρύνσεων για τα πιο χειμαζόμενα από την κρίση κοινωνικά στρώματα, δεν πρόκειται να κάνει κάτι περισσότερο.

Οι Συριζαίοι από την πλευρά τους  μας μιλούν για τις μεγάλες ρήξεις που θα κάνουν, την στιγμή που δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους  ούτε στα στοιχειώδη. 

Μας μιλούν για το λαμπρό μέλλον που μας περιμένει χωρίς να διευκρινίζουν με ποιό τρόπο θα φτάσουμε σε αυτό, μας μιλούν για τις πιο όμορφες μέρες που δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα, αλλά χωρίς κανείς τους να απαντά με σαφήνεια αν αυτές οι μέρες θα μας βρουν στην ευρωζώνη ή στην δραχμή , πτωχευμένους ή όχι .
Στις δηλώσεις των στελεχών  του πάντα υπάρχει κάτι που παραμένει αδιευκρίνιστο, ανομολόγητο και ασαφές.

Βλέποντας τους, συνειδητοποιείς ότι το μέλλον μίας ολόκληρης χώρας κρίνεται από τις αποφάσεις αυτών των υπερφίαλων πολιτικών στελεχών που δεν μπορούν να δώσουν μία ξεκάθαρη απάντηση σε ένα απλό και συγκεκριμένο ερώτημα: εντός ή εκτός ευρώ? 

Δεν έχει βλέπετε αποφασίσει ακόμα το κομματικό κονκλάβιο των συνιστωσών που απαρτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Το μέλλον μας κρίνεται από τους Λαφαζάνηδες, τους Παπαδημούληδες ,τους Πετράκους και τα λοιπά θλιβερά απομεινάρια των κρατικοδίαιτων στελεχών του και των   άεργων μεσοαστών της γενιάς του πολυτεχνείου, το ‘χετε καταλάβει?
Δεν βρισκόμαστε πλέον στο ’81 ,όπου με αθρόες προσλήψεις στο Δημόσιο και με αυξήσεις μισθών και συντάξεων, θα μπορούσαν να ανακουφιστούν οι μη προνομιούχοι.
Δεν υπάρχουν, πλέον, περιθώρια για νέα ‘’συμβόλαια με τον Λαό’’ για έναν απλούστατο λόγο: οι ‘’κουτόφραγκοι’’ δεν δίνουν άλλα ‘’τσάμπα’’ δανεικά.

Ας γίνουμε λίγο κυνικοί και να δούμε την πραγματικότητα 

Α) Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να επαναδιαπραγματευθεί από μηδενική βάση το χρέος, ούτε θα προχωρήσει σε μονομερή διαγραφή ή καταγγελία του ως επαχθούς.
Το Μνημόνιο είναι έγγραφο που δεσμεύει την χώρα για τις επόμενες δεκαετίες.
Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι σημερινές και οι μελλοντικές κυβερνήσεις είναι να παζαρεύουν αενάως με τους δανειστές τις λεπτομέρειες, έχοντας πάντα την θέση του αδύναμου στην διαπραγμάτευση…

Β) Δεν πρόκειται, επίσης, να προχωρήσει σε έναν αποσπασματικό έστω, εκδημοκρατισμό των σωμάτων ασφαλείας (κάτι, άλλωστε, που δεν έγινε ούτε και τη δεκαετία του ’80 από το ΠΑΣΟΚ).
Οι δομές του άτυπου καθεστώτος έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στην χώρα τα τελευταία χρόνια θα συνεχίσουν να υπάρχουν, καθιστώντας το ελληνικό κράτος, κράτος εθνικής ασφάλειας.
Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσε να τις αποδομήσει, θα ήταν σαν να πριονίζει το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται.
 Η δυσανεξία από το βαθύ κράτος και ό,τι αποτελεί τον σκληρό πυρήνα του θα προμήνυε δυσάρεστες εξελίξεις για την κυβερνητική του βιωσιμότητα…

Γ) Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να βγάλει στην ‘’σέντρα’’ τους πολιτικούς υπευθύνους  που μας έφεραν σε αυτή την τραγική κατάσταση.
Δεν πρόκειται να γίνουν εξεταστικές επιτροπές για τα μεγάλα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης, ούτε πρόκειται να ανοίξουν φάκελοι και να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη υποθέσεις διαφθοράς.
Οι αφελείς που ονειρεύονται κρεμάλες ας κρατήσουν μικρό καλάθι.
Το πολύ πολύ να δικαστούν, για τα μάτια του κόσμου, τίποτα καμένα χαρτιά σαν τον Άκη και τον ‘’Χέρι-Χέρι’’ ή και τον Βενιζέλο  ακόμα…

Η ΕΡΤ νέο πολυτεχνείο …

Το μόνο που θα μπορούσε να γίνει, για λόγους εντυπωσιασμού, είναι η επαναλειτουργία της κρατικής τηλεόρασης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναγάγει σε σύμβολο της ’’δημοκρατίας’’ τα γεγονότα της κατειλημμένης ΕΡΤ πριν από δύο χρόνια.
Ένα νέο ‘’πολυτεχνείο’’ δηλαδή, σαφώς λιγότερο ηρωικό σε κάθε περίπτωση, αλλά εξίσου επικοινωνιακά λειτουργικό και αποτελεσματικό για την ανάδειξη των νέων ιδρυτικών μύθων της μετά-μεταπολιτευτικής Ελλάδας.
(‘’ήμουν κι εγώ εκεί εκείνον τον Ιούνιο’’ θα λέμε και θα δακρύζουμε από αγωνιστική περηφάνια. Τα γνωστά…)

Δ) Δεν πρόκειται να  «ανοίξει μύτη»  για όσους ευθύνονται για την ένταξη της χώρας στην δικαιοδοσία του ΔΝΤ και ο λόγος είναι απλός:
ο ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα της πολιτικής υπευθυνότητας και της ανάγκης για εθνική συναίνεση θα αναγκαστεί να συγκυβερνήσει μαζί τους, γιατί ‘’οι στιγμές που περνά η πατρίδα είναι κρίσιμες’’…

Ε) Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα φορολογήσει το μεγάλο κεφάλαιο, ούτε πρόκειται να διεκδικήσει ό,τι δικαιωματικά ανήκει στον ελληνικό λαό από τις 100 οικογένειες που παριστάνουν την ‘’αστική τάξη’’ σ’ αυτό τον τόπο.
Οι ,σχετικά, πρόσφατες δηλώσεις Δασκαλόπουλου και η συνάντηση με την Γιάννα το δείχνουν ξεκάθαρα.

Και κλείνοντας…

Είναι παράδοξο να περιμένει κανείς ότι οι ρήξεις που χει ανάγκη η χώρα μπορούν να γίνουν από ένα καθ’ όλα συστημικό κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το παλιό, πιασάρικο  συνθηματάκι της δεκαετίας του ’80, προσαρμοσμένο στο σήμερα: 
‘’Ο ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση και ο λαός στην εξουσία’’ μόνο σαν σύντομο ανέκδοτο μπορεί να ακουστεί. 

Β.Μ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου