16.12.14

ΤΟΥΣ ...ΓΟΝΑΤΙΣΑΝ ΜΕ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ! Κατρακυλά το ρούβλι - Κράχ στο Ρώσικο χρηματιστήριο !


Κραχ σε ρούβλι και χρηματιστήριο - Αύξηση της απόδοσης των 10ετών ρωσικών ομολόγων πάνω από 15%

Το ρούβλι δεν μπόρεσε να κρατήσει τα κέρδη που κατέγραψε μετά τη δραματική αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 17%, γεγονός που δείχνει ότι η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου ξεπερνά την προσπάθεια της Μόσχας να αντιμετωπίσει την κρίση του νομίσματός της, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.
Το ρούβλι έχασε τα κέρδη έως και 10,8% που σημείωσε μετά το άνοιγμα της αγοράς και λίγο πριν τις 12 (ώρα Μόσχας) διαπραγματευόταν με απώλειες 0,3% στα 64,6320 ρούβλια ανά δολάριο.
Ο κυριότερος δείκτης του Χρηματιστηρίου της Μόσχας καταβαραθρώθηκε με πτώση 12,06% και η απόδοση των 10ετών ρωσικών κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκε περισσότερο από δύο ποσοστιαίες μονάδες και ξεπέρασε το 15% για πρώτη φορά.
Η Διοικητής της ρωσικής κεντρικής τράπεζας Ελβίρα Ναμπιούλινα δυσκολεύεται να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη σε ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες εκροές κεφαλαίων την τελευταία 6ετία, εν μέσω κυρώσεων για την Ουκρανία και της βουτιάς των τιμών του πετρελαίου. Η αύξηση των ρωσικών επιτοκίων ανακοινώθηκε χθες το βράδυ μετά τη μεγαλύτερη ημερήσια υποτίμηση που σημείωσε το ρούβλι τα τελευταία 16 χρόνια.
Το κόστος της υποτίμησης του ρουβλιού είναι οξύ, καθώς ο πληθωρισμός κυμαίνεται σε ένα υψηλό 3ετίας και πλέον και οι παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας στην αγορά συναλλάγματος μειώνουν τα διαθέσιμα της χώρας. Το συναλλαγματικό απόθεμα της Ρωσίας μειώθηκε στο χαμηλό 5ετίας ποσό των 416 δισ. δολαρίων, καθώς η κεντρική τράπεζα δαπάνησε πάνω από 80 δισ. δολάρια φέτος στην προσπάθεια να συγκρατηθεί η μεγαλύτερη ετήσια υποτίμηση του ρουβλιού από το 1998.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου