6.12.14

STRATFOR - Στην καρδιά της ευρωπαϊκής κρίσης η Ελλάδα το 2015


Στην καρδιά της ευρωπαϊκής κρίσης η Ελλάδα το 2015

«Ευρώπη: Όταν το αδιανόητο, γίνεται δυνατόν». Με τον τίτλο αυτό, το αμερικανικό ινστιτούτο γεωπολιτικών αναλύσεων, Stratfor, αναδεικνύει το κίνδυνο η Ελλάδα να επιστρέψει, το 2015, στην καρδιά της ευρωπαϊκής κρίσης, υπό το βάρος της πολιτικής αστάθειας που επικρατεί στη χώρα και η οποία αναμένεται να κλικακωθεί όταν έρθει η ώρα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Όπως δε επισημαίνει εάν η εκλογή δεν καταστεί εφικτή, η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές και ξανά σε τροχιά αβεβαιότητας. Αναλύοντας τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο πολιτικό σύστημα πολλών με άνοδο κομμάτων διαμαρτυρίας και καθίζηση παραδοσιακών δυνάμεων εξουσίας, το Stratfor εκτιμά πως η Ελλάδα είναι παράδειγμα για το πως θα μπορέσει να εξελιχθεί η ισπανική πολιτική σκηνή στο μέλλον.
Όπως και η Ισπανία, η Ελλάδα είχε ένα σχετικά σταθερό δικομματικό σύστημα στο οποιο η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερά μοιράζονταν ανά περιόδους την εξουσία. Ωστόσο η οικονομική κρίση προκάλεσε ταχεία άνοδο του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ και το 2012 απαιτήθηκαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις για να σχηματίσουν τα κόμματα εξουσίας, κυβέρνηση συνασπισμού και να κρατήσουν μακριά τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Μια πολιτική συμμαχία που παλιότερα, πριν την κρίση, θα φαινόταν αδιανόητη» σημειώνει το Stratfor εκτιμώντας πως η Ελλάδα ίσως επιστρέψει στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης το 2015, όταν το κοινουβούλιο επιχειρήσει να εκλέξει νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Αν δεν το πετύχει, θα πρέπει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις, αυτή την φορά θα είναι πιο δύσκολο να τον κρατήσουν μακριά από την εξουσία» σημειώνει τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί αναδιάρθρωση του χρέους, μια κίνηση που θα προκαλέσει νευρικότητα στις αγορές και αβεβαιότητα στην ευρωζώνη σε μια περίοδο που η Ευρώπη θεώρησε ότι πέρασε σε φάση σταθερότητας.
Νέα αναστάτωση
«Οταν η ΕΚΤ υποσχέθηκε να επέμβει στις χρηματαγορές πριν από σχεδόν δύο χρόνια, η ΕΕ έπαψε να έχει αυτή την αίσθηση του επείγοντος που την διακατείχε στα αρχικά στάδια της κρίσης. Η ΕΕ και ιδιαίτερα η Γερμανία, επέλεξε σύνεση αντί για δράση» εκτιμά το ινστιτούτο, προσθέτοντας όμως πως εάν η Ελλάδα προκαλέσει εκ νέου χρηματοπιστωτική αναστάτωση στην Ευρώπη, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσουν όλα τα θέματα που αποφεύγουν μέχρι στιγμής.

«Σε μέλη-κλειδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκ των οποίων η Σουηδία, η Ισπανία, η Μεγάλη Βρετανία και πιθανώς η Ελλάδα, θα διεξαχθούν εκλογές το 2015. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι χώρες θα δουν αποτελέσματα που κανείς δε θα μπορούσε να φανταστεί πριν το 2008», τονίζει το Stratfor. Χαρακτηρίζει δε ιδιαίτερα αμήχανη την κατάσταση για το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE), το οποίο κινείται σιγά-σιγά προς την Αριστερά ώστε να προσεγγίσει κάποιους από τους ψηφοφόρους του «φαινομένου Podemo».
Πολιτικός σχηματισμός που ημιουργήθηκε μόλις ένα χρόνο πριν και σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις αγγίζει την κορυφή των προτιμήσεων των ψηφοφόρων. Την ίδια ώρα στη Σουηδία, οι πρόωρες εκλογές που θα διεξαχθούν στις 22 Μαρτίου, αναμένεται να αναδείξουν ως κεντρικό «παίκτη» τους εθνικιστές Σουηδούς Δημοκράτες που τάσσονται κατά της μετανάστευσης.
Μία ανάλογη κατάσταση όπως επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη, πριν έξι χρόνια θα φάνταζε αδύνατη, καθώς κανείς δε θα μπορούσε να φανταστεί ότι τα ποσοστά ανεργίας θα εκτοξεύονταν και ότι οι εθνικιστικές και οι ευρωσκεπτικιστές θα μετατρέπονταν σε ισχυρούς παίκτες στην σκακιέρα της ευρωπαϊκής πολιτικής.
Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει το ινστιτούτο, πολλοί Ευρωπαίοι θα φαντάζονταν ότι η επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρισκόταν υπό σοβαρή απειλή, αλλά όπως καταλήγει το δημοσίευμα: «Για πολλούς Ισπανούς, Έλληνες, Σουηδούς, Βρετανούς η αλλαγή στο πολιτικό σύστημά τους, ακόμα μοιάζει απίθανη, αλλά για κάποιους η έκπληξη μπορεί να συμβεί το ερχόμενο έτος».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου