4.12.14

Ενδυνάμωση Συνεργασίας ΥΠΕΚΑ - UNEP


Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης και η Γενική Γραμματέας ΥΠΕΚΑ, Νάντια Γιαννακοπούλου, συνοδευόμενοι από Υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, συναντήθηκαν σήμερα το πρωί με τον Συντονιστή του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Environment Programme, Mediterranean Action Plan - UNEP/MAP), Gaetano Leone.
Δεδομένης της από μακρόν σταθερής υποστήριξης και του πρωταγωνιστικού ρόλου της Ελλάδας στο UNEP/MAP, ο Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Μανιάτης και ο Συντονιστής του UNEP/MAP κ. Leone συζήτησαν διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η διοργάνωση από την Ελλάδα/ΥΠΕΚΑ της επόμενης Συνόδου των Συμβαλλομένων Μερών της Σύμβασης της Βαρκελώνης (COP19), η οποία συμπίπτει με τα 40 χρόνια λειτουργίας του UNEP/MAP. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργικό σκέλος της Συνόδου αναμένεται να επικεντρωθεί σε σημαντικά και ανερχόμενα ζητήματα για το περιβάλλον της Μεσογείου. Συγχρόνως, συμφώνησαν για την ανάληψη δράσεων κοινού ενδιαφέροντος, με σκοπό την αναβάθμιση, ενδυνάμωση και διεύρυνση της συνεργασίας των δύο μερών.
Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, επανεπιβεβαίωσε την ένθερμη υποστήριξή του για το έργο του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών και ξεκαθάρισε ότι αποτελεί πολιτική προτεραιότητα για το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η στενότερη και πιο ουσιαστική συνδρομή της Ελλάδας σε αυτό. Επίσης, τόνισε τη σημασία που έχει η διεξαγωγή στην χώρα μας της επόμενης, επετειακής, Υπουργικής Συνόδου των Συμβαλλομένων Μερών της Σύμβασης της Βαρκελώνης.
H Γενική Γραμματέας ΥΠΕΚΑ Νάντια Γιαννακοπούλου επεσήμανε το σημαντικό έργο της Σύμβασης της Βαρκελώνης και του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης για την προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή μας, και τόνισε τη σημασία των πολυμερών συναντήσεων όπως το επικείμενο COP19  και τη χρησιμότητά τους για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων σε διεθνές επίπεδο.
Από την πλευρά του, ο Συντονιστής του UNEP/MAP, Gaetano Leone, ευχαρίστησε τον Υπουργό ΠΕΚΑ και τη ΓΓ ΥΠΕΚΑ για τη διαχρονική υποστήριξη και φιλοξενία που παρέχει η χώρα μας στον εν λόγω Οργανισμό, καθώς και για την πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ για ενδυνάμωση της συνεργασίας αυτής, ιδιαίτερα στην παρούσα δύσκολη συγκυρία τόσο για την Ελλάδα όσο και για αρκετές άλλες χώρες της Μεσογείου.

Επισημαίνεται ότι, τo UNEP/MAP λειτουργεί ως Γραμματεία της Σύμβασης της Βαρκελώνης «για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος και της Παράκτιας Περιοχής της Μεσογείου». Η Σύμβαση της Βαρκελώνης υιοθετήθηκε από τις χώρες της Μεσογείου και την τότε ΕΟΚ, το 1976, με σκοπό το συντονισμό των δράσεών τους και τη λήψη όλων των κατάλληλων μέτρων για την πρόληψη, καταπολέμηση και εξάλειψη της ρύπανσης της Μεσογείου Θάλασσας και την βελτίωση του θαλασσίου και παρακτίου περιβάλλοντος, ώστε να συνεισφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη. H Συντονιστική Μονάδα του UNEP/MAP φιλοξενείται στην Αθήνα από το 1981 και είναι ο μοναδικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών με έδρα την Ελλάδα.
Στα 30 χρόνια λειτουργίας του, τo UNEP/MAP έχει προωθήσει και υλοποιήσει έναν εντυπωσιακό αριθμό δράσεων, πρωτοβουλιών και προγραμμάτων, όπως το πρόγραμμα MEDPOL που είναι η πρώτη περιφερειακή προσπάθεια να εκτιμηθεί και να καταπολεμηθεί η ρύπανση στη Μεσόγειο. Συγχρόνως, στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βαρκελώνης έχουν θεσπιστεί επτά επί μέρους Πρωτόκολλα επί συγκεκριμένων θεματικών πεδίων και έχουν συγκροτηθεί Περιφερειακά Κέντρα Δράσης (Regional Activity Centres) σε διάφορες χώρες της Μεσογείου, τα οποία συντονίζονται από την φιλοξενούμενη στην Αθήνα Διεθνή Γραμματεία.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου