19.7.14

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ - Βόμβα χρεών: 4.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών την ημέρα


Βόμβα χρεών: 4.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών την ημέρα

Σε οικονομικό αδιέξοδο έχουν οδηγηθεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αδυνατούν όχι μόνο να πληρώσουν τις οφειλές τους αλλά ακόμα και να ενταχθούν σε ρυθμίσεις.
Οπως αναφέρει το Εθνος της Κυριακής «όμηροι» της Εφορίας είναι 2,6 εκατομμύρια φορολογούμενοι καθώς οι οφειλές προς το Δημόσιο αυξάνονται μήνα με τον μήνα με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.
Ηλεκτρονική «επιδρομή» στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων που χρωστούν στο Δημόσιο έχουν εξαπολύσει τους τελευταίους μήνες οι εφορίες, με αποτέλεσμα να εκδίδονται ακόμη και 4.000 κατασχετήρια ανά ημέρα.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικά τα στοιχεία που δείχνουν την έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο. Πάνω από 6 δισ. ευρώ δεν πληρώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους και οι ληξιπρόθεσμες συνολικά είναι πάνω από τα 67 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά κάθε μήνα προστίθεται ένα δισ. ευρώ στα χρέη που δεν μπορούν να πληρώσουν οι πολίτες προς το δημόσιο με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με κατασχέσεις των λογαριασμών τους αλλά και με δήμευση της ακίνητης περιουσίας τους. Κι όλα αυτά τη στιγμή που η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για φέτος ολοκληρώνεται και οι φόροι που καλούνται να πληρώσουν εκατομμύρια πολίτες υπολογίζονται σε πάνω από 1.500 ευρώ ο καθένας κατά μέσο όρο. Μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να πληρωθούν 11 δισ. ευρώ με το οικονομικό επιτελείο να φοβάται ότι η «βόμβα» των απλήρωτων φόρων και εισφορών θα τινάξει στον αέρα και τον προϋπολογισμό και το πρωτογενές πλεόνασμα.
Υπενθυμίζεται ότι η προστασία από πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας ισχύει μέχρι το τέλος του 2014 και κανείς δε γνωρίζει τι θα συμβεί σε χιλιάδες ιδιοκτήτες που δηλώνουν αντικειμενική αδυναμία να καταβάλουν φόρους εισοδήματος, τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων που θα πρέπει να πληρωθεί σε πέντε ακριβές δόσεις και βεβαίως τα τέλη κυκλοφορίας στο τέλος του χρόνου.

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ - ΣΟΚ 35 χρονου στην Καλαμάτα

Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Καλαμάτας  από την αυτοκτονία 35 χρονου σε διαμέρισμα στην οδό Λακωνικής
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο 35 χρονος  βρέθηκε νεκρός κρεμασμένος
με καλώδιο που είχε περάσει στο λαιμό του, από συγγενείς του

Στο σημείο του συμβάντος μετέβησαν αστυνομικοί  που απέκλεισαν το ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας.
Οι αστυνομικοί αναζητούν τα αίτια που οδήγησαν τον νεαρό άνδρα  στην αυτοκτονία.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ - Πέσατε θύματα κλοπής ; Ρίξτε μία ματιά εδώ !!!

Ανακοινώνεται ότι, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, στο πλαίσιο ελέγχων για την καταπολέμηση της κλοπής μεταλλικών αντικειμένων και παράνομης διακίνησης αυτών, έχουν κατασχεθεί διάφορα μηχανήματα, εργαλεία, μεταλλικά αντικείμενα, είδη οικοσκευής κ.α.
Όποιοι πολίτες ενδέχεται να αναγνωρίσουν κάποια από τα κατασχεθέντα αντικείμενα ή επιθυμούν να καταγγείλουν ανάλογα περιστατικά κλοπών, παρακαλούνται να προσέλθουν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας ή να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 27210-44644 και 27210-44641 για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας.

Πίστα για …συγκρουόμενα η Νέα Είσοδος Καλαμάτας

Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα αυτή την φορά



Καραμπόλα  4 αυτοκινήτων σημειώθηκε αργά το απόγευμα στην Καλαμάτα  στα φανάρια της Νέας Εισόδου .

Κάτω από άγνωστες συνθήκες   τα αυτοκίνητα που ενεπλάκησαν  στο ατύχημα συγκρούστηκαν με σφοδρότητα μεταξύ τους με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων ατόμων  που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Καλαμάτας .

Λίγα λεπτά αργότερα  στο ίδιο σημείο ακολούθησε νέα σύγκρουση δύο αυτοκινήτων  ευτυχώς μόνο με υλικές ζημιές

Το κρυφτό των δυο κοριτσιών μετατράπηκε σε τραγωδία

Girls, 4 and 6, die playing hide and seek in fridgeΑσύλληπτη τραγωδία σημειώθηκε στη Ρωσία με θύματα δύο κοριτσάκια ηλικίας τεσσάρων και έξι ετών.

Η Άνια και η Βίκα Λουσκίνα, ξαδελφάκια, έπαιζαν στο σπίτι της γιαγιάς τους και όπως πολλά παιδιά συνηθίζουν, θέλησαν να της κρυφτούν.

Επέλεξαν ως κρυσφήγετο το ψυγείο, τρύπωσαν μέσα και έκλεισαν την πόρτα, μόνο που από το εσωτερικό δεν μπορούσαν να την ανοίξουν.

Οι μικρές εντοπίστηκαν νεκρές από τη γιαγιά τους, αρκετή ώρα αργότερα, καθώς η ηλικιωμένη γυναίκα δεν είχε αντιληφθεί τι είχε συμβεί και πίστευε ότι τα κοριτσάκια έπαιζαν στην αυλή του σπιτιού.


newsbomb.gr

Σε ειδικό θάλαμο του νοσοκομείου των φυλακών Κορυδαλλού ο Ν. Μαζιώτης

Στις φυλακές του Κορυδαλλού οδηγήθηκε αργά το απόγευμα ο Νίκος Μαζιώτης, μετά την μεταγωγή του νωρίτερα στο Εφετείο Αθηνών από το νοσοκομείο του Ευαγγελισμού, όπου νοσηλευόταν μέχρι τις 4 το απόγευμα. 
Ο τραυματίας Νίκος Μαζιώτης οδηγήθηκε στο νοσοκομείο των φυλακών όπου θα νοσηλευθεί σε ειδικό θάλαμο με αλεξίσφαιρα τζάμια και κάμερες παρακολούθησης.

Το πρωί, ο Νίκος Μαζιώτης ζήτησε από τον 27ο Τακτικό Ανακριτή που τον επισκέφθηκε στο Νοσοκομείο για να λάβει την απολογία του για τις νέες ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν σε βάρος του, να μεταφερθεί στις φυλακές. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Μαζιώτης υπέγραψε με δική του ευθύνη, παρά την αντίθετη γνώμη των γιατρών, έγγραφο με το οποίο ζήτησε εξιτήριο από το νοσοκομείο, αίτημα που έγινε δεκτό.

ΒΙΝΤΕΟ-Απίστευτες εικόνες: Ο Ελληνοκαναδός που πέρασε την "Πύλη της Κολάσεως"

Εδώ και σαράντα χρόνια ένας κρατήρας από φωτιά σιγοκαίει στην έρημο του βόρειου Τουρκμενιστάν. Ο λόγος για τον  κρατήρα Darvaza που είναι ευρύτερα γνωστός ως η "πύλη της Κόλασης".
Ο κρατήρας βάθους 30 μέτρων και πλάτους 65, δημιουργήθηκε όταν οι σοβιετικοί επιστήμονες έβαλαν φωτιά για να κάψουν δηλητηριώδη αέρια κάτω από μια εξέδρα γεώτρησης.
Πριν από ένα περίπου χρόνο ο ομογενής εξερευνητής και κυνηγός καταιγίδων Γιώργος Κουρούνης, σε αποστολή που χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το National Geographic, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κατέβηκε στα βάθη του κρατήρα.
Ο Κουρούνης κατάφερε να συλλέξει δείγματα του εδάφους τα οποία εξέτασαν οι επιστήμονες που προσπαθούν να μάθουν αν κάτω από τέτοιες σκληρές συνθήκες μπορεί να υπάρξει ζωή.
Ο Κουρούνης προετοιμαζόταν 18 μήνες για το εγχείρημα το οποίο προβλήθηκε στη σειρά Die Trying του National Geographic Channel.
"Το σημείο πάντα με γοήτευε. Η ιστορία πίσω από το πώς εμφανίστηκε ο κρατήρας ήταν τυλιγμένη στο μυστήριο, και δεν υπάρχει άλλο μέρος σαν αυτό στη Γη. Είναι πολύ μοναδικό, δεδομένου ότι δεν υπάρχει άλλο μέρος με λάκκο καύσης μεθανίου που είναι σαν να εκτοξεύεται από το έδαφος σε υψηλή πίεση. Είναι συναρπαστικό, είναι εντυπωσιακό, και υπάρχουν πολλά που μπορούμε να μάθουμε για αυτό το φαινόμενο" αναφέρει.
Ουσιαστικά πρόκειται για μία πολύ σημαντική αποθήκη φυσικού αερίου, που καίει για περισσότερα από 40 χρόνια. Όπως εξηγεί ο Κουρούνης: "Η ιστορία που έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο είναι ελαφρώς διαφορετική από ότι έχουν διαπιστώσει οι τοπικοί γεωλόγοι."
Για αυτή τη δύσκολη αποστολή εξηγεί: "Χρειάστηκα ενάμιση χρόνο για την προετοιμασία και το σχεδιασμό της αποστολής, για να πάρω την άδεια και να επανδρώσω την ομάδα μου."
"Όταν μπήκα μέσα πρώτη φορά και κοίταξα κάτω ήταν σαν ταινία επιστημονικής φαντασίας. Η φωτιά και η ζέστη στρεβλώνει τον αέρα γύρω και το κύμα θερμότητας είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορούσαμε να κοιτάξουμε κατ' ευθείαν προς τον άνεμο. Προστατεύαμε το πρόσωπό μας με τα χέρια μας όταν βρισκόμασταν την άκρη του κρατήρα", κατέληξε.


news247 από  theguardian

Flying Over Fire από stefanelonikitelo

Κατήγγειλε ότι τον βίασαν συγκρατούμενοί του! - Δείτε για ποιό λόγο ....

Ο άγραφος «νόμος της φυλακής» φαίνεται πως ισχύει και στα ιδρύματα που φιλοξενούν ανήλικους παραβάτες…
 Ίσως ο βιασμός που κατήγγειλε ένας 14χρονος τρόφιμος του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Βόλου, να ήταν η «τιμωρία» που του επέβαλαν οι συγκρατούμενοί του επειδή βίασε ένα κορίτσι ηλικίας 6 χρόνων.
Ο ανήλικος είχε καταγγείλει την περασμένη Δευτέρα στον διευθυντή του Ιδρύματος ότι τον βίασαν τρεις άλλοι τρόφιμοι ηλικίας 17, 16 και 14 χρόνων που είναι έγκλειστοι για διακεκριμένες ληστείες και κλοπές και έδωσε κατάθεση στον ανακριτή.

Όμως, από την ιατροδικαστική εξέταση στην οποία υποβλήθηκε ο 14χρονος διαπιστώθηκαν μόνο εκχυμώσεις στους βραχίονες και όχι και στον πρωκτό, που σημαίνει ότι δεν αποδεικνύεται η καταγγελία για βιασμό του.

Προέκυψαν, ωστόσο, ασελγείς πράξεις σε βάρος του για τις οποίες θεωρήθηκε υπεύθυνος μόνο ο 16χρονος που είναι τσιγγάνος και, με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή, διατάχθηκε ο εγκλεισμός του στις φυλακές Ανηλίκων του Αυλώνα. Οι άλλοι δύο επέστρεψαν στο Ίδρυμα, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν συμμετείχαν στην κακοποίηση του 14χρονου.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ - Κάλεσε το ΕΚΑΒ γιατί... τη χτύπησε το παπούτσι της!


Κάλεσε το ΕΚΑΒ γιατί... τη χτύπησε το παπούτσι της!

Και κάθε λογής... τρελά «περιστατικά» αντιμετωπίζουν μαζί με τις σοβαρές περιπτώσεις οι γιατροί, νοσηλευτές και οδηγοί του ΕΚΑΒ

Κάθε ενάμιση λεπτό πραγματοποιείται τουλάχιστον μία διακομιδή ασθενούς στην Αθήνα και καθημερινά, τα ασθενοφόρα πραγματοποιούν περίπου 1.000 διακομιδές.
Από αυτές, ένα 25% αφορά χρόνια περιστατικά ή δευτερογενή (για παράδειγμα προγραμματισμένη μεταφορά ασθενή από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ή εξιτήρια), ενώ οι υπόλοιπες αφορούν επείγοντα περιστατικά.
Δεν είναι ωστόσο όλα πραγματικά επείγοντα...
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γυναίκας η οποία κάλεσε το ΕΚΑΒ για επείγουσα διακομιδή, λόγω αιμορραγίας στο πόδι. Όταν κατέφθασε το ΕΚΑΒ, το πλήρωμα διαπίστωσε ότι η ασθενής είχε τραυματιστεί στο πόδι από ένα... παπούτσι!
Για την ακρίβεια, όπως η ίδια παραδέχτηκε, την είχε «χτυπήσει» το παπούτσι της.
Το πλήρωμα προσπάθησε να την πείσει ότι δεν είναι σοβαρό το «ατύχημά» της και σε καμία περίπτωση δεν χρήζει διακομιδής στα επείγοντα. Η ίδια είχε διαφορετική γνώμη και χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας για να αποφευχθεί η διακομιδή...

ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ - «Στο φως» η Συνοικία των πλουσίων

Είκοσι οκτώ κεράκια έσβησε πριν από λίγες ημέρες ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης, γιορτάζοντας τα 28 χρόνια που έκλεισε στην Αρχαία Μεσσήνη.

Ο αρχαιολόγος από τη Θεσσαλονίκη, που κατάφερε να βάλει στον παγκόσμιο χάρτη την Αρχαία Μεσσήνη, Πέτρος Θέμελης, στο νεοανακαλυφθέν ρωμαϊκό ψηφιδωτό
Ο αρχαιολόγος από τη Θεσσαλονίκη, που κατάφερε να βάλει στον παγκόσμιο χάρτη την Αρχαία Μεσσήνη, Πέτρος Θέμελης, στο νεοανακαλυφθέν ρωμαϊκό ψηφιδωτό
Χρόνια σκληρής δουλειάς, κόπων και αγωνίας, μα και δικαίωσης για τον αρχαιολόγο από τη Θεσσαλονίκη, που κατάφερε να βάλει στον παγκόσμιο χάρτη την Αρχαία Μεσσήνη. Τώρα πια δεν είναι μόνο οι Μυκήνες και η Ολυμπία, μα και ο υπέροχος χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης που έχτισε ο Επαμεινώνδας το 370 π.χ.
Εργατικός, μεθοδικός, δουλεύει όλα αυτά τα χρόνια με πείσμα και θέληση, χωρίς να συμβιβαστεί με τα όποια συμφέροντα δυσκολεύουν το έργο του. Δεν είναι λίγες οι φορές που συγκρούστηκε είτε με την τοπική κοινωνία, είτε με συντεχνιακά συμφέροντα. Και το ταξίδι δεν τελειώνει εδώ. Οι ανασκαφές συνεχίζονται και θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια, ώσπου ολόκληρη η πόλη να έρθει στο φως.
Φέτος γίνονται εργασίες στην Αγορά, στο Θέατρο, στη συνοικία του Θεάτρου αλλά και στα τείχη, όπου αναστηλώνεται ένας πύργος μετά την εμβληματική Αρκαδική Πύλη. Οι επισκέπτες θα δουν και έναν εντυπωσιακό κίονα, κοντά στην Αγορά, ύψους 10 μέτρων περίπου. Επάνω στον κίονα ήταν ένας μεγάλος χάλκινος ανδριάντας, που δεν έχει βρεθεί. Επίσης φέτος ολοκληρώθηκε η αναστήλωση του συνόλου της ανατολικής στοάς του Γυμνασίου, ενώ στο πρόγραμμα μπήκε και η ανακαίνιση της Παλαίστρας, με χρήματα που έχει προσφέρει ιδιώτης.
Λεπτομέρεια ψηφιδωτού δαπέδου ανδρώνος
Λεπτομέρεια ψηφιδωτού δαπέδου ανδρώνος Πέρασαν 28 χρόνια από τότε που ο Γεώργιος Μυλωνάς, γενικός γραμματέας της Αρχαιολογικής Εταιρείας, ανέθεσε τον Πέτρο Θέμελη τη διεύθυνση των ανασκαφών στην Αρχαία Μεσσήνη: «Ημουν ακόμη σχετικά νεαρός και εξεπλάγην όταν, μετά τον θάνατο του Ορλάνδου, που είχε σκάψει στη Μεσσήνη, με κάλεσε ο Γεώργιος Μυλωνάς για να μου αναθέσει τη διεύθυνση των ανασκαφών. Θεωρούσα αυτό το έργο πάρα πολύ δύσκολο, τιτάνιο θα έλεγα. Να φανταστείς ότι ο αρχαιολογικός χώρος ήταν ανύπαρκτος, δεν φαινόταν τίποτα, ήταν όλα θαμμένα στα χώματα. Μόνο στο στάδιο εξείχαν μερικές κολώνες».
Στα μεγάλα έργα
Τα Ρωμαϊκά ΛουτράΤα Ρωμαϊκά Λουτρά
Ο Πέτρος Θέμελης δεν μπορούσε να αρνηθεί, είπε όμως ότι δεν είχε καμιά διάθεση να έρχεται στην περιοχή για 2-3 εβδομάδες τον χρόνο, να σκάβει και μετά να ξαναθάβει τα ευρήματα ή να τα αφήνει έκθετα. Ζήτησε, λοιπόν, υποστήριξη να ενταχθεί η Αρχαία Μεσσήνη στα μεγάλα έργα πολιτισμού, να αγοραστεί η γη. Πράγματι ο Γεώργιος Μυλωνάς, με τις προσβάσεις που είχε στην κυβέρνηση, πέτυχε το 1986 να ενταχθεί η Αρχαία Μεσσήνη στα μεγάλα έργα πολιτισμού, μαζί με τη Βεργίνα, τον Μιστρά και τη Δήλο. Ετσι, όπως λέει ο ίδιος, ανασκαφικές εργασίες εξασφάλισαν χρηματοδοτήσεις από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, επιπλέον όμως «χτύπησα και πόρτες ιδιωτικές και κατάφερα να έχω χρηματοδοτήσεις ώστε να κάνω απευθείας αγορές κτημάτων. Οι κάτοικοι τότε με παρακαλούσαν να πουλήσουν τα κτήματά τους, τα είχαν χέρσα οι περισσότεροι, δεν τους ενδιέφεραν. Αγοράσαμε 400 στρέμματα περίπου στην πρώτη 5ετία. Αυτό μας άνοιξε νέους ορίζοντες».
Χρειάστηκε να περάσουν περίπου δέκα χρόνια ώστε το έργο του Πέτρου Θέμελη να αρχίσει να φαίνεται και να αποκαλύπτεται με εντυπωσιακό τρόπο η πόλη της Αρχαίας Μεσσήνης: «Είπα ότι πέτυχα στα δέκα χρόνια περίπου. Είχε αρχίσει να δείχνει το πράγμα. Καθώς αγόραζα γη έσκαβα κιόλας για να φέρω στην επιφάνεια τα μνημεία. Τότε κατάλαβα ότι αυτού του είδους τα μνημεία, των μεγάλων διαστάσεων, θα πρέπει να τα αναστηλώσεις, τα ίδια σου μιλάνε, σου λένε σήκωσέ με όρθιο, μη με αφήνεις στη λάσπη. Ετσι και έγινε...
Τράπεζες αγορανόμων
Τράπεζες αγορανόμων Σήμερα η Αρχαία Μεσσήνη έχει αναγνωριστεί, παγκοσμίως θα έλεγα, ως ένα έργο πρότυπο ως προς τη μορφή του και τη διαχείρισή του. Είναι ένας χώρος ανοιχτός, ελεύθερος, ποτέ δεν λέμε όχι να μπαίνει ο κόσμος, να φωτογραφίζει να μελετάει, να κάνει ό,τι θέλει, να παίζει θέατρο, να δίνει συναυλίες. Θα προσπαθήσω και θα το πετύχω νομίζω, αν όχι φέτος σίγουρα του χρόνου, να γίνουν εδώ εκθέσεις μοντέρνας τέχνης, ακόμη και εκθέσεις αγροτικών προϊόντων, με μεσσηνιακά προϊόντα». Μία από τις μεγάλες εκκρεμότητες στην Αρχαία Μεσσήνη είναι η ανέγερση του νέου μουσείου, θέμα που φαίνεται ότι διχάζει τα δύο χωριά της περιοχής.
Ο Πέτρος Θέμελης σημειώνει πάντως ότι η χωροθέτησή του έχει γίνει και το κτίριο θα ανεγερθεί έξω από τον αρχαιολογικό χώρο, «πρέπει να γίνει έξω από τα τείχη, εκεί που δεν θα φαίνεται και εκεί που θα καταλήξουν οι τουρίστες μετά την ξενάγηση».
Βάθρα αγαλμάτων της οικογένειας των Φλαβίων
Πριν από λίγες ημέρες ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης μας ξενάγησε στους χώρους όπου ανασκάφηκαν τελευταία και αποκαλύφθηκαν σπουδαία ευρήματα όπως η Συνοικία των πλουσίων, τα Ρωμαϊκά Λουτρά αλλά και τα Εργαστήρια των Αγορανόμων.
Βάθρα αγαλμάτων της οικογένειας των Φλαβίων Το θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης είναι από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία αυτής της πόλης. Εχει μάλιστα, όπως σημειώνει ο κ. Θέμελης, «μία ιδιαιτερότητα, είναι το μόνο θέατρο που το βλέπεις αμέσως από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου και μάλιστα από πάνω. Ολα τα άλλα θέατρα οι επισκέπτες τα βλέπουν από κάτω». Φέτος στο θέατρο προστέθηκαν ακόμη δύο σειρές σε όλες τις κερκίδες και θα μπουν άλλες τρεις, τουλάχιστον, μέχρι το φθινόπωρο.
12.000 θεατές
Ο κ. Θέμελης τονίζει: «Είναι ένα μνημείο που τελικά κάνει τη διαφορά εδώ στη Μεσσήνη. Ηταν ένα τεράστιο θέατρο, περίπου τόσο μεγάλο όσο της Μεγαλόπολης. Στην πρώτη του φάση μπορούσε να περιλάβει 12.000 ανθρώπους καθιστούς. Εμείς θα αναστηλώσουμε περίπου όλο το κάτω κοίλος και θα έχουμε καθιστούς σε λίθινα καθίσματα γύρω στους 2.000 ανθρώπους. Και αν βάλουμε και πάγκους θα φτάσουμε περίπου στους 2.500». Για την αναστήλωση του θεάτρου προσέφερε χρηματοδότηση το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
«Εγώ δεν ξεπουλάω σε κανένα κεφάλαιο τα αρχαία. Εγώ παίρνω από τα κεφάλαιο χρήματα για να τα δίνω στους προλετάριους αρχαιολόγους και τους εργάτες». Αυτή είναι η απάντηση του Πέτρου Θέμελη στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων που τον κατηγόρησε για «προσπάθεια οικονομικής εκμετάλλευσης ακόμη και της επιστημονικής διαδικασίας της αρχαιολογικής έρευνας».
Ο λόγος της αντίδρασης του Συλλόγου, όπως λέει ο καθηγητής, είναι το ότι «ζήτησα να συνεργαστώ με ξενοδοχειακά συγκροτήματα ώστε να στέλνουν ξένους να συμμετέχουν μαζί μας στη διαδικασία, όπως συμμετέχουν εδώ και χρόνια οι Γιαπωνέζοι, που δεν είναι αρχαιολόγοι και άλλοι άνθρωποι μεγάλοι, 60, 70 ακόμη και 80 ετών, από την Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής». Ο καθηγητής τόνισε ότι η δική του προσπάθεια αποτελεί κανόνα σε όλο τον κόσμο, σημειώνοντας μάλιστα ότι στο Ισραήλ ακόμη και οι αρχαιολόγοι πληρώνουν χίλια ευρώ τον μήνα για να πάρουν μέρος στις ανασκαφές.
Πολύχρωμο ψηφιδωτό|
Πριν από το θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, ο Πέτρος Θέμελης και οι συνεργάτες του ανασκάπτουν μια συνοικία πλουσίων. Συνήθως, σημειώνει ο καθηγητής, δίπλα στα θέατρα βρίσκεται μια συνοικία με σπίτια αριστοκρατών της ρωμαϊκής εποχής. Ο καθηγητής επισημαίνει ότι τα καλύτερα δωμάτια στα σπίτια αυτά λέγονταν ανδρώνες και εκεί οι άνδρες συμποσιάζονταν. Μάλιστα στα συμπόσια μπορούσαν να πάρουν μέρος αυλητρίδες και εταίρες που ήταν μορφωμένες και συζητούσαν με τους άνδρες. Φτάνοντας σε αυτήν τη συνοικία ο επισκέπτης μπορεί πλέον να αντικρίσει ένα εντυπωσιακό πολύχρωμο ψηφιδωτό. Στο κέντρο μάλιστα φέρει την επιγραφή του δημιουργού του, που πρέπει να ήταν φημισμένος: «Παράμονος Αναγνόστης Εποίησε». Ψηφιδωτά έχουν και άλλα σπίτια της συνοικίας που φαίνεται ότι ήταν πάρα πολύ σημαντική και σε τοποθεσία πάνω από το θέατρο, την κρήνη της Αρσινόης, τη βόρεια στοά της Αγοράς, το Ασκληπιείο.
Με πήλινο πάτωμα
Εδώ και τρία χρόνια ο Πέτρος Θέμελης σκάβει την Αγορά της Αρχαίας Μεσσήνης, που ήταν απέραντη και με πολλά μνημεία. Ηδη έχει φέρει στο φως τον ναό της θεάς Μεσσάνας, την οποία τώρα στερεώνει, ενώ με χορηγίες από ιδιώτη θα σκάψει για να φέρει στο φως και τους άλλους τρεις ναούς που κατέγραψε ο Παυσανίας, του Ποσειδώνα, του Δία Σωτήρα και της Αφροδίτης. Στην Αγορά όμως βρήκε συμπτωματικά και Ρωμαϊκά Λουτρά, ένα πολύ ενδιαφέρον μνημείο για τους επισκέπτες, που εντυπωσιάζονται από τα πήλινα κολονάκια πάνω στα οποία στηριζόταν το πήλινο πάτωμα του λουτρού. Τα λουτρά ήταν υπόκαυστα, θερμαίνονταν με φωτιά που άναβε κάτω από το πήλινο πάτωμα.
Ο έλεγχος των εμπόρων
Η τεράστια Αγορά της Αρχαίας Μεσσήνης ήταν χώρος περιπάτου, επίδειξης, αναψυχής. Ηταν τοιχογραφημένη και περιελάμβανε επτά κόγχες με αγάλματα.
Στην ανατολική της άκρη βρέθηκε ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον εύρημα σε πολύ καλή κατάσταση. Πρόκειται για τρία μαρμάρινα τραπέζια με τα μέτρα της εποχής, στα οποία γινόταν ο αγορανομικός έλεγχος. Ο έλεγχος γινόταν με ειδικές πέτρινες κοιλότητες, διαφορετικού μεγέθους σε κάθε τραπέζι, άλλη για το κρασί, άλλη για το λάδι, άλλη για τα σιτηρά κ.λπ. Ο αγορανομικός έλεγχος των εμπόρων γινόταν τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.
Αυτοκρατορικά ίχνη
Επίσης στην Αγορά ο Πέτρος Θέμελης με τους συνεργάτες του βρήκαν βάθρα της αυτοκρατορικής οικογένειας των Φλαβίων, του Βεσπεσιανού, του γιου του Τίτου, του άλλου του γιου Δομιτιανού και της Σεβαστής, συζύγου του Δομιτιανού.
Το εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι το βάθρο του αυτοκράτορα Δομιτιανού είναι κατεστραμμένο στην περιοχή της επιγραφής του ονόματός του, ενώ και στο βάθρο της Σεβαστής το όνομα του συζύγου της, Δομιτιανού, έχει σβηστεί με βίαιο τρόπο.
Ο καθηγητής εξηγεί ότι μετά θάνατον ο Δομιτιανός καταδικάστηκε από τη Σύγκλητο, λόγω της αυταρχικότητάς του, με την ποινή του σβησίματος της μνήμης του. Ετσι στην Αρχαία Μεσσήνη καθαιρέθηκε το άγαλμά του, ενώ σκαλίστηκε και το όνομά του στο βάθρο, ώστε να μην υπάρχει, καθώς επίσης το ίδιο έγινε και με το όνομά του στο βάθρο με το άγαλμα της συζύγου του!
Πάντως, ο κ. Θέμελης σημειώνει ότι η αυτοκρατορική οικογένεια των Φλαβίων έδωσε βάρος στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και χρηματοδότησε αποστραγγιστικά έργα, την αναδιανομή γαιών κ.λπ. Τέτοια έργα πρέπει να έγιναν και στη Μεσσηνία, γι' αυτό και η Μεσσήνη τούς τίμησε.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΩΝΗΣ - ΕΘΝΟΣ

Πρόγραμμα «Τριπτόλεμος» και στην Καλαμάτα

Ενημερωτικά σεμινάρια για υποψήφιους αγρότες.

Σεμινάρια βραχείας εκπαίδευσης, για  νέους ηλικίας  24 έως και 40 ετών, που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον πρωτογενή τομέα, υλοποιεί η  Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, για τρίτη συνεχή χρονιά. 
Εξαιτίας  το  μεγάλου ενδιαφέροντος  που εκδηλώνουν οι νέοι  για την  αγροτική παραγωγή, τα σεμινάρια φέτος, θα πραγματοποιηθούν σε περισσότερες περιοχές της χώρας, καθώς η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς διεύρυνε τις συνεργασίες της με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων.
Η συγκεκριμένη δράση  εντάσσεται  στο πρόγραμμα «Τριπτόλεμος», μια πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, που στόχο έχει  να παρουσιάσει στους νέους τις βασικές προϋποθέσεις, αλλά και τις πραγματικές συνθήκες άσκησης του αγροτικού επαγγέλματος.
 Τα σεμινάρια έχουν διάρκεια 60 ωρών το καθένα και  πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τα  παρακάτω εκπαιδευτικά ιδρύματα :
1) το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σχολή Αγροτικής Παραγωγής, Υποδομών & Περιβάλλοντος, Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής (Αθήνα) στις παρακάτω θεματικές:
Πρόγραμμα Αμπελουργίας, Ελαιοκομίας, πρόγραμμα των Άνυδρων Κήπων-Φυτοδώματα Αγροτουριστικών Μονάδων , πρόγραμμα των Εδώδιμων Μανιταριών  ,πρόγραμμα των Κηπευτικών Καλλιεργειών και πρόγραμμα των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών
2) το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας- Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων (Θεσσαλονίκη-Σίνδος) στη θεματική «Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Από την παραγωγή στη μεταποίηση»
3) το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων (Λάρισα) στη θεματική «Βιώσιμη επιχειρηματικότητα μονάδων παραγωγής και μεταποίησης γάλακτος  με έμφαση στην Ασφάλεια, Ποιότητα και Καινοτομία των προϊόντων»
4) το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Άρτα) στη θεματική "Ανάπτυξη σύγχρονων θερμοκηπιακών επιχειρήσεων "
5) το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ιονίων Νήσων, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων (Αργοστόλι) στη θεματική  «ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ»
6) το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πελοποννήσου, Εργαστήριο Λαχανοκομίας –Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων- Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής (Καλαμάτα) στη θεματική  “Υδροπονικές καλλιέργειες ανθοκομικών και λαχανοκομικών φυτών”

Η συμμετοχή των καταρτιζομένων, είναι 60 ευρώ για κάθε κύκλο (ήτοι ένα ευρώ την ώρα).
Οι συμμετέχοντες  θα πάρουν βεβαίωση παρακολούθησης, με την προϋπόθεση ότι δεν θα απουσιάσουν παραπάνω από 5 ώρες και ότι θα συμπληρώσουν επιτυχώς τεστ γνώσεων με τη λήξη του προγράμματος.
Οι αιτήσεις θα συμπληρώνονται και θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά έως τις 20 Αυγούστου 2014

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και αιτήσεις συμμετοχής παρέχονται στην  ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς: www.neagenia.gr

POP-ROCK FESTIVAL - ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ


UNDEROCK FESTIVAL

Ενα νέο, φιλόδοξο φεστιβάλ είναι γεγονός: το Underock Festival. Είναι η πρώτη οργανωμένη και συστηματική απόπειρα διοργάνωσης και καθιέρωσης ενός Pop-Rock Festival στην Πελοπόννησο, ευρύτερης απήχησης, μεγαλύτερης κλίμακας από τις μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες.
Στο πρώτο Underock Festival θα εμφανιστούν οι εξής: Την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου, οι Fallen Arise (μια μπάντα που δημιουργήθηκε πριν από τρία χρόνια και κινείται σ' ένα ενδιαφέρον μουσικό υβρίδιο, το symphonic metal), η Propabanda (μια νέο-punk μπάντα από το Γύθειο), οι Terpsis (το γκρουπ ? έκπληξη του Schoolwave από το Ναύπλιο), η Απόπειρα (μια μπάντα που υπηρετεί πιστά το κλασικό Rock) και ο Γιάννης Αγγελάκας, η θρυλική μορφή του ελληνικού ροκ.
Το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου θα εμφανιστούν οι: Ocean Mind (Heavy metal μπάντα), Roundlights (μια μπάντα που παίζει κλασικό ροκ), 1000Μods (από το Χιλιομόδι Κορινθίας, με τον εξαιρετικό psychedelic/heavy ήχο), The Last Drive, μια μπάντα με πάνω από τριάντα χρόνια ροκ εμφανίσεις. Και τις δύο μέρες, οι πύλες του Εθνικού Σταδίου Τρίπολης, που θα φιλοξενήσει το φεστιβάλ, θα ανοίξουν στις 16:30. Το πάρτι ξεκινά...

Άνοιξαν οι ουρανοί στο κέντρο της Αθήνας !!!

Το μεσημέρι του Σαββάτου καταρρακτώδης βροχή έπληξε το κέντρο της Αθήνας, αλλά και άλλες περιοχές της Αττικής.

Οι καταναλωτές έτρεχαν να καλυφθούν από την βροχή.

Σοβαρό τροχαίο με 2 τραυματίες στη Φοινικούντα

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 7 το πρωί στη Φοινικούντα.
 ΙΧ αυτοκίνητο, που οδηγούσε γυναίκα από τη Λαχανάδα , συγκρούστηκε με απορριμματοφόρο του Δήμου Πύλου-Νέστορος. 
Η οδηγός του ΙΧ, αφού χτύπησε στο μέσο το απορριμματοφόρο, έφυγε δεξιά στο δρόμο και ο εργάτης του Δήμου χτύπησε στο πίσω μέρος του οχήματος με το φρενάρισμα. Και οι δύο διακομίστηκαν στο Γενικό νοσοκομείο Καλαμάτας όπου σύμφωνα με πληροφορίες νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

Το Νοσοκομείο Καλαμάτας επισκέφθηκε και ο Δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης για να ενημερωθεί για την υγεία των 2 τραυματιών καθώς ο ένας ήταν και υπάλληλος του Δήμου. 


πηγή

Κλέφτη ....ετών 9 συνέλαβε η Αστυνομία !

Δύσκολα θα τύχει ξανά να αντιμετωπίσουν περιστατικό σύλληψης όπως το πρώτο στο οποίο επιλήφθηκαν με τα νέα τους καθήκοντα, οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί που εντάχθηκαν στην Τροχαία
Πατρών. Κι αυτό γιατί ο κλέφτης που καταδίωξαν και συνέλαβαν δεν ήταν παρά μόλις... 9 χρόνων!
Ο λιλιπούτειος «μακρυχέρης» είναι ένα τσιγγανόπουλο με καταγωγή από τη Ρουμανία, που τρύπωσε σε ένα κατάστημα με επώνυμα ρολόγια και άρπαξε από το ταμείο 1.160 ευρώ! Ο ιδιοκτήτης τον αντιλήφθηκε και τον καταδίωξε και σε βοήθειά του έτρεξαν οι νέοι αστυνομικοί οι οποίοι έκαναν πεζή περιπολία στην περιοχή.
Ο 9χρονος τους... έβγαλε τη γλώσσα στο τρέξιμο, αλλά τελικά κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν στο μόλο της Αγίου Νικολάου και να τον συλλάβουν. 
Τα κλεμμένα χρήματα βρέθηκαν στις τσέπες του και ο ανήλικος Ρουμάνος οδηγήθηκε στην Ασφάλεια Πατρών, όπου κρατείται ώσπου να εντοπιστούν οι γονείς του που θα κατηγορηθούν για την πλημμελή εποπτεία του.

ΒΟΜΒΑ !!! ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ - Εφτασαν τα 6,2 δισ. το πρώτο εξάμηνο τα ληξιπρόθεσμα !!!


Βόμβα ληξιπρόθεσμων: Εφτασαν τα 6,2 δισ. το πρώτο εξάμηνο

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο «σπάνε» οι ληξιπρόθεσμες ωφειλές των φορολογουμένων προς το δημόσιο, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία εξαμήνου που δημοσίευσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, τα χρέη έφτασαν στα 6,225 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Αν προστεθούν και οι οφειλές που είχαν σχηματιστεί μέχρι το τέλος του 2013, τα συσσωρευμένα χρέη προς το δημόσιο, ανέρχονται πλέον στα 67,25 δισεκατομμύρια ευρώ.
Από τις παλαιές οφειλές, το Δημόσιο εισέπραξε 944 εκατομμύρια ευρώ στο πρώτο εξάμηνο και το ποσό έκλεισε στα 61,025 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αντίθετα, τα χρέη από υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου αυξήθηκαν κατά 1,027 δισ. ευρώ μεταξύ Ιουνίου και Μαΐου. Για αυτές τις οφειλές οι εισπράξεις που έγιναν τους προηγούμενους μήνες φτάνουν τα 739 εκατ. ευρώ.
Ο στόχος στα καινούργια χρέη ήταν να εισπραχθεί το 16% των νέων οφειλών, αλλά συγκεντρώθηκε το 12,01%. Μέχρι το τέλος του χρόνου, θα πρέπει να εισπραχθεί το 25% των καινούργιων χρεών.
Στο πρώτο εξάμηνο ελέγχθηκαν 377 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν φόροι 70,7 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων εισπράχθηκαν τα 19,1 εκατομμύρια ευρώ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου