6.12.14

Πώς θα καταλάβετε αν τα αυγά είναι φρέσκα !!!


Πώς θα καταλάβετε αν τα αυγά είναι φρέσκα

Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα μπολ γεμάτο νερό

Τα αυγά είναι από τις πιο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφές, που υπάρχουν στο ψυγείο σχεδόν κάθε ελληνικής οικογένειας. Ωστόσο, είναι κι από εκείνες τις τροφές που δύσκολα καταλαβαίνουμε αν είναι αρκετά μπαγιάτικες για να τις καταναλώσουμε. Υπάρχει, όμως, ένας εύκολος τρόπος, που θα μας βγάλει από το δίλλημα και με τον οποίο θα διαπιστώσουμε γρήγορα και εύκολα αν είναι φρέσκα ή όχι.
Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα μπολ γεμάτο με νερό, στο οποίο θα βυθίσουμε το αυγό που θέλουμε να δοκιμάσουμε.
Αν το αυγό καθίσει στον πάτο του μπολ οριζόντια σημαίνει πως είναι ολόφρεσκο. Σε περίπτωση που το πίσω μέρος του παραμείνει λίγο όρθιο σημαίνει πως το αυγό εξακολουθεί να είναι φρέσκο, ωστόσο μετρά περισσότερες ημέρες ζωής. Αν πάλι βυθιστεί τελείως κάθετα, με τη μύτη του, δηλαδή, να κοιτά προς τα κάτω, πάει να πει πως είναι 10-12 ημερών. Τέλος, αν το αυγό επιπλέει, τότε είναι ακατάλληλο για κατανάλωση.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ 2ο ΛΥΚΕΙΟ

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου στη θέση του Διευθυντή του 2ου Γενικού Λυκείου Καλαμάτας έχω δεχθεί τηλεφωνήματα από αποφοίτους του 2ου Γενικού Λυκείου Καλαμάτας ή 2ου Γυμνασίου (εξαταξίου) Αρρένων Καλαμάτας προκειμένου να αναλάβω πρωτοβουλία ίδρυσης «Συλλόγου Αποφοίτων» του 2ου Γενικού Λυκείου ή 2ου Γυμνασίου (εξαταξίου) Αρρένων.
Ανταποκρινόμενος σε αυτήν την επιθυμία-πρόταση έχω αναλάβει πρωτοβουλία είτε στέλνοντας επιστολές είτε  επικοινωνώντας με πολλούς αποφοίτους και έχω μαζέψει αρκετές υπογραφές μέχρι σήμερα.
Δεν σας κρύβω ότι σε αυτό συνετέλεσε και το ότι και εγώ τυγχάνει να είμαι απόφοιτος του 2ου Γυμνασίου την σχολική χρονιά 1975-76.
Σίγουρα οι απόφοιτοι θα είναι πάρα …πολλοί, πολλές εκατοντάδες ή και χιλιάδες. Με την παρούσα ανακοίνωση - κάλεσμα απευθύνομαι σε όλες και όλους τους απόφοιτους  προκειμένου να οδηγήσουμε την ίδρυση του Συλλόγου στο Πρωτοδικείο.
Μετά από αυτό η προσωρινή διοικούσα επιτροπή που θα έχει ορισθεί θα προχωρήσει στην ανάδειξη του επίσημου Διοικητικού Συμβουλίου μετά από ένα πλατύ κάλεσμα αποφοίτων και μια εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει.
Τηλ. Επικοινωνίας: 27210-29733 (8.00 π.μ.- 14.00μ.μ.)  & 6977020327
Καλαμάτα 6-12-2014

Ο Διευθυντής του 2ου Λυκείου

Θόδωρος Σταυριανόπουλος

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ με τους ασφαλίτες κουκουλοφόρους στο κέντρο της Αθήνας

Δεκάδες κουκουλοφόροι ασφαλίτες σε συνεργασία με τα ΜΑΤ Στουρνάρη και Πατησίων
Πολλοί διαδηλωτές ανέφεραν σήμερα ότι άνδρες της αστυνομίας με πολιτικά κυκλοφορούσαν σε ομάδες στα Εξάρχεια και υποκρίνονται τους αναρχικούς-κουκουλοφόρους (κάποιοι τους κατηγόρησαν και για φωτιές).
Πρίν λίγο ο ραδιοσταθμός στο Κόκκινο ανέβασε στο κανάλι του στο Youtube βίντεο απ' το κέντρο της Αθήνας.
"Πρόκειται για την ίδια ομάδα όπου κατευθύνθηκε προς τα Εξάρχεια στη Στουρνάρη και επέστρεψε για να δώσει αναφορά στον διμοιρίτη" διαβάζουμε στην περιγραφή του βίντεο, στο οποίο βλέπουμε μια ομάδα αποτελούμενη από αρκετές δεκάδες ανθρώπους με πολιτικά και κουκούλες που κατευθύνονται προς τους άνδρες των ΜΑΤ και συνομιλούν μαζί τους.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ : Επεισόδια στο κέντρο της πόλης κατά την πορεία στη μνήμη του Α. Γρηγορόπουλου

Ένταση και μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα και στην Καλαμάτα.
 Κατά την επιστροφή της πορείας που κατέληξε στο κέντρο της πόλης, περνώντας έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, ομάδα νεαρών άρχισε να πετά πέτρες προς τα γραφεία και φώναζαν αντιφασιστικά συνθήματα.
Ομάδα των ΜΑΤ που είχε παραταχθεί μπροστά από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής χρησιμοποίησε χειροβομβίδες κρότου και λάμψης και δακρυγόνα για να διαλύσει την ομάδα των διαδηλωτών.
Τα επεισόδια δεν πήραν έκταση και εν συνεχεία επικράτησε ηρεμία στο κέντρο της Καλαμάτας.


ΚΑΙΓΕΤΑΙ Η ΑΘΗΝΑ αλλά ... αρμονική συνύπαρξη αστυνομικών και κουικουλοφόρων !!!

Ερωτηματικά προκαλεί η φωτογραφία που εξασφάλισε η HuffPost Greece, με την αρμονική συνύπαρξη αντρών της αστυνομίας και κουκουλοφόρων και ενώ στην Αθήνα βρίσκονταν σε εξέλιξη επεισόδια..

"Αναμένουμε τις όποιες διευκρινίσεις από την ΕΛ.ΑΣ", αναφέρει σε ανάρτησή της η εφημερίδα


astinomia


Οι αστυνομικοί επίσης, προσήγαγαν το φωτορεπόρτερ Γιώργο Νικολαΐδη από το ΦΑΣΜΑ

huffingtonpost.gr

Συνάντηση Τατούλη - Θεοδωράκη στην Τρίπολη

«Οφείλουμε όλοι να συνεννοηθούμε και να σπάσει η αντιπαλότητα» ήταν το πολιτικό μήνυμα του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη κατά τη συνάντησή του με τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη, επικεφαλή του κινήματος το Ποτάμι, στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014.
«Το πολιτικό πρόβλημα της χώρας δεν είναι η προεδρολογία, αλλά η αξιολόγηση της μεταπολίτευσης. Το λάθος ήταν ότι η επιτυχία της στηρίχθηκε σε μια ακραία κομματική αντιπαράθεση με στόχο τα πελατειακά οφέλη» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και σημείωσε ότι «στην Πελοπόννησο έχουμε επιτύχει τη συνεννόηση γιατί στηριζόμαστε στους πολίτες της, τη μόνη ελπίδα διεξόδου της χώρας από την κρίση».
Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει η Περιφερειακή Αρχή, με κορυφαίο αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων, «όπου η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι η μόνη περιφέρεια της χώρας που θα δώσει λύση στο πιο κρίσιμο πρόβλημα των τελευταίων δεκαετιών». Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε επίσης στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της Πελοποννήσου, ώστε πλέον το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, μετά τις στοχευμένες επενδύσεις της Περιφέρειας να αποτελεί το πρώτο σε ανάπτυξη περιφερειακό αεροδρόμιο της χώρας, αλλά και στην παράλληλη πολιτική χρήση του αεροδρομίου της Τρίπολης , η οποία θα δώσει νέες δυναμικές προοπτικές στην Πελοπόννησο.
Ο κ. Τατούλης ζήτησε τέλος τη στήριξη του Περιφερειακού θεσμού, της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης των τελευταίων δεκαετιών, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, ώστε να πραγματώσει με επιτυχία την αρμοδιότητα του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού, που για πρώτη φορά αποκεντρώθηκε στην ευθύνη της.
Ο κ. Θεοδωράκης από την πλευρά του, αφού χαρακτήρισε τολμηρό πολιτικό τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τόνισε ότι στην Πελοπόννησο γίνεται έργο, όπως στη διαχείριση των απορριμμάτων, στον τουρισμό και τα αγροτικά προϊόντα, ενώ ανέφερε ότι το Ποτάμι δεν διαθέτει συγκεκριμένο πρόγραμμα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ούτε για καμία Περιφέρεια στη χώρα, «γιατί φιλοδοξεί να αποτελέσει σύμμαχο και συμπαραστάτη κάθε Περιφέρειας και να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι αυτοδιοικητικές αρχές».

Παυλίνα Νάσιουτζικ: Η συγκλονιστική ιστορία της μητέρας του Νίκου Ρωμανού...

Η Παυλίνα Νάσιουτζικ είναι η μητέρα του 20χρονου Νίκου Ρωμανού που συνελήφθη για τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης και ερευνάται η συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση Πυρήνες της Φωτιάς 

Η Παυλίνα Νάσιουτζικ είναι συγγραφέας μυθιστορημάτων και ιστορικών βιβλίων, διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται.

Μελέτες και άρθρα της δημοσιεύονται σε περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή ιστορικά συνέδρια. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στο χώρο του μείζονος ελληνισμού και στον τομέα της ιστορίας των ιδεών (history of ideas).

Ο πατέρας της καταδικάστηκε ​για την άγρια δολοφονία του συγγραφέα Αθανάσιου Διαμαντόπουλου

Είναι κόρη του Αθανάσιου Νάσιουτζικ, πρώην προέδρου της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, ο οποίος κατηγορήθηκε για την άγρια δολοφονία του συγγραφέα Αθανάσιου Διαμαντόπουλου μέσα στο σπίτι του στο Κολωνάκι τον Σεπτέμβριο του 1984.

Μάλιστα το 2008 έγραψε το βιβλίο Τόση Λίγη Αλήθεια στο οποίο εξιστορεί τη δική της εκδοχή για την υπόθεση δολοφονίας στην οποία εμπλέκεται ο πατέρας της Αθανάσιος Νάσιουτζικ, γνωστή ως το Εγκλημα στο Κολωνάκι.

«Θα χρειαστώ όλο μου το θάρρος για να βουτήξω σ' αυτήν τη σκοτεινή σπηλιά των αναμνήσεων και να σας διηγηθώ την ιστορία όχι αντικειμενικά -αυτό είναι αδύνατον- αλλά όπως εγώ την έζησα. Θα ξαναθυμηθώ εκείνη τη μέρα που ξεκίνησαν όλα, γιατί ήταν η μέρα που ο Γιώργος μου είπε ότι ήταν ερωτευμένος μαζί μου. Επίσης ήταν η μέρα που έκλεινα τα 18. Και φυσικά η μέρα που έμαθα ότι ο πατέρας μου κατηγορείται για φόνο» αναφέρει η ίδια στο διήγημά της.

Η μητέρα του Νίκου Ρωμανού έγραψε επίσης τα εξής μυθιστορήματα «Καψτε τα νυφικά», «Μύκονος Μπλουζ» και «Μαμάδες Βορείων Προαστίων».

Τι έλεγε για το παιδί της, τα παιδικά της χρόνια και τους φυλακισμένους

Εντωμεταξύ, η ίδια σε συνέντευξή της στον "Φιλελεύθερο" της Κύπρου τον Ιούλιο του 2008, λέει

για το παιδί της: «Ενα παιδί, μελλοντικά, μπορεί να σε ξαναρίξει στην κατάθλιψη, μπορεί και να σε ξεκάνει. Μέχρι τα πρώτα 10 χρόνια του παιδιού να έχεις τη χαρά ότι διαμορφώνεις έναν άνθρωπο, ότι του δίνεις αρχές που μπορεί να είναι και ενάντια σε ό,τι προηγήθηκε, να είναι κάτι καινούργιο.  Μία φορά, για παράδειγμα, που έγραφε ο γιος μου διαγώνισμα στην ιστορία, μου λέει «έλα μαμά να διαβάσουμε ιστορία» και του απαντάω «χέσε την ιστορία, θα διαβάσουμε Μάριο Χάκκα». Μου λέει «μαμά, είσαι τρελή;». Εγώ ήξερα ότι την ιστορία θα την ξεχάσει, το κείμενο του Χάκκα όμως δεν θα το ξεχάσει ποτέ. Ο Χάκκας θα του μείνει».

Όσο για τις συμβουλές που του έδινε;;; «Η σιωπή είναι θάνατος. Αυτό λέω και στο γιο μου. Μέχρι τότε ούτε εγώ πολυμιλούσα, ίσως έτσι να ήταν οι αρχές της οικογένειάς μας: Δεν μιλάμε, τα ανεχόμαστε όλα σιωπηλά, τα υπομένουμε, δεν επαναστατούμε. Σαφώς διαφοροποιήθηκα.»

Από μικρή όπως λέει αναγκάστηκε να παίξει το ρόλο του ενήλικα, καθώς η μητέρα της είχε καταρρεύσει μετά τον φόνο του λογοτέχνη Διαμαντόπουλου για τον οποίο κρίθηκε ένοχος ο σύζυγός της Αθανάσιος Νάσιουτζικ: «Ζούσα ένα ανελέητο καθημερινό σφυροκόπημα, μία χώρα παιδικών ονείρων γεμάτη δάκρυ. Αυτή τη χώρα δεν μπορώ να την ξαναβρώ. Κατέρρευσε ένας κόσμος- όχι μόνο από οικονομικής πλευράς. Εγώ μπορεί να πήγαινα στη σχολή Μωραίτη, να συναγελαζόμουνα τους κοσμικούς και τους εύπορους αλλά, μέσα μου, είχα απόσταση από όλα αυτά. Έκανα πράγματα που δεν έκανε κανένα παιδί της σχολής Μωραίτη: Κολλητοί μου ήταν τα παιδιά των σχολείων της Γκράβας-φτωχά παιδιά».

Όπως λέει τα επισκεπτήρια στις φυλακές της έχουν μείνει χαραγμένα στη μνήμη της: «Να βλέπεις ένα πρόσωπο κομματιασμένο πίσω από τα κάγκελα (συγκινείται). Οι άνθρωποι γύρω μου, εκεί στις φυλακές, ήταν πολύ συμπαθητικοί, ήταν όλοι αυτοί που περίμεναν να δουν τους δικούς τους ανθρώπους. Το σοκ μου δεν ήταν πως βρέθηκα εγώ εδώ με αυτούς τους ανθρώπους, το σοκ μου ήταν οι ιστορίες τους. Οι ποινικοί κρατούμενοι είναι οι επαναστάτες του αύριο.

Αυτοί που ήταν μέσα στη φυλακή δεν είχαν τις οικονομικές δυνατότητες για να βγουν, να στηρίξουν τον εαυτό τους. Όλοι όσοι πληρώνουν τη νύφη, δεν είναι πάντοτε οι αίτιοι των εγκλημάτων. Όλοι ξέρουν ότι το σύστημα είναι σάπιο. Ξέρετε όμως τι μου έκανε τρομερή εντύπωση στα επισκεπτήρια; Η αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων. Έρχονταν οι γυναίκες για να δουν τους συζύγους τους μέσα στις φυλακές με τα παιδιά τους καλοντυμένα. Φοβερά αξιοπρεπείς!»​
 
Tromaktiko

Έχεις το κινητό δίπλα σου όταν κοιμάσαι το βράδυ; Διάβασε τι θα πάθεις!



Σε έρευνα που έγινε στη… Βρετανία φαίνεται πως 7 στους 10 ανθρώπους κοιμούνται με το κινητό ανοιχτό και το έχουν δίπλα τους…
Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως το κινητό όταν κοιμόμαστε πρέπει να είναι κλειστό και μακρυά από εμάς καθώς εκπέμπει ακτινοβολία το κινητό που βλάπτει την υγεία μας.
Επίσης, το κινητό το βράδυ σχετίζεται με προβλήματα ύπνου αλλά και… αϋπνίας.
Χρήστες κινητού που το βράδυ το χρησιμοποιούν ενδέχεται να μην μπορούν να κοιμηθούν μετά από την υπερένταση , να έχουν πονοκέφαλο και κατα συνέπεια να υποφέρουν από αϋπνια.
Ακόμα , αν η χρήση του κινητού είναι πολύ μεγάλη ενδέχεται μέχρι και… καρκίνο να προκαλέσει. Εσείς θα ξανακοιμηθείτε με το κινητό δίπλα σας;

Πώς το Χριστουγεννιάτικο δέντρο βρέθηκε απ' τα δάση στο σαλόνι μας!

Οι ρίζες

Αν και το έλατο είναι, πλέον, κομμάτι του εορτασμού των Χριστουγέννων, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την παγανιστική του προέλευση. Δεν είναι μόνο ένα από τα δέντρα που υπάρχουν σε αφθονία στον κόσμο, αλλά παράλληλα ανήκει και στην οικογένεια των αειθαλών. Και αν για τους επιστήμονες η συγκεκριμένη διαπίστωση είναι κάτι «φυσικό», στα αρχαία χρόνια, όλα τα δέντρα που δεν έχαναν τα φύλλα τους και παρέμεναν πράσινα, θεωρούνταν ευλογημένα από τις παγανιστικές θεότητες και σύμβολα καλής τύχης. Ιδιαίτερα στη Σκανδιναβική μυθολογία, το έλατο αναφέρεται ως το ιερό δέντρο του θεού Θορ. Ο μύθος, θέλει το έλατο να κατάγεται από το Yggdrasil, το γιγαντιαίο δέντρο που κρατάει τον κόσμο και συνδέει τους 9 κόσμους της Σκανδιναβικής μυθολογίας.

Ο μύθος

Το έλατο συνδέεται άμεσα και με τις μυθολογίες όλων των Βορειο-κεντρικών Ευρωπαϊκών φύλων. Οι Κέλτες πίστευαν πως ο Λουγκ, ο θεός Ήλιος, αρρώσταινε κάθε χειμώνα βαριά με αποτέλεσμα να «χάνει» το φως του. Αυτό, εξαιτίας των ημερών διαφορά του θερινού με το χειμερινό ηλιοστάσιο. Μια πεποίθηση που με την σειρά ους υιοθετούσαν και οι Γαλάτες για τον Μπελενός, τον αντίστοιχο θεό Ήλιο. Τα έλατα στη προκειμένη περίπτωση, ήταν η απόδειξη πως ο Λουγκ ήταν αρκετά δυνατός για να αντέξει την αρρώστια του μέχρι το καλοκαίρι, όπου θα έδινε ξανά το φως του στον κόσμο. Και πριν προλάβεις να γελάσεις με τις παραπάνω πεποιθήσεις, σκέψου πως μιλάμε για χώρες που δεν γνώριζαν μεσογειακό κλίμα αλλά αδυσώπητους χειμώνες.

Από το δάσος… στα σπίτια

Ο περισσότερος κόσμος απορεί για την προέλευση του εθίμου. Πώς μπήκε το έλατο μέσα στα σπίτια μας; Η ιστορία αναγνωρίζει ως «νονό» του εθίμου τον Μαρτίνο Λούθηρο. Ήταν εκείνος που έκοψε το έλατο από το δάσος και το έβαλε έξω από τα σπίτια στις πλατείες των χωριών, προτού ο κόσμος αποφασίσει να το βάλει στα σαλόνια του. Λέγεται πως ένα βράδυ που ο Λούθηρος γυρνούσε στο σπίτι του, εντυπωσιάστηκε από τα αστέρια που έφεγγαν πάνω από τα αμέτρητα έλατα. Θέλοντας να φέρει την «ουράνια εικόνα» στη Γη, ο Λούθηρος πρόσθεσε για πρώτη φορά μικρά κεριά πάνω στα έλατα. Το έθιμο των δώρων προέκυψε από τους κατοίκους, οι οποίοι άφηναν μικρά πακέτα με δώρα στα κλαδιάΌλα αυτά, χωρίς την περίφημη φάτνη στη βάση του δέντρου και με το άνοιγμα των δώρων να πραγματοποιείται τις βραδινές ώρες και όχι νωρίς το πρωί.

Το mainstream έλατο

Ακόμη και αν ήταν ο Λούθηρος που έκανε την αρχή, κανένας από εμάς δεν θα γνώριζε τι εστί Χριστουγεννιάτικο δέντρο, αν δεν υπήρχαν οι Γερμανοί άποικοι στη Αμερική. Ήταν εκείνοι που έφεραν το έθιμο από τη χώρα τους στη Πενσιλβάνια, περίπου το 1830. Ακόμη και αν η βασίλισσα Βικτώρια και ο Γερμανός πρίγκιπας Αλβέρτος «δέχτηκαν» το έθιμο κοντά στο 1846, λίγοι ήταν οι Αμερικάνοι που το έβαλαν στα σαλόνια τους του μέχρι και το… 1940. Αυτό, διότι οι βαθιά Διαμαρτυρόμενοι Χριστιανοί άποικοι, θεωρούσαν το έλατο παγανιστικό κατάλοιπο και αρνιόντουσαν έντονα να το εντάξουν σε μια Χριστιανική εορτή. Ήταν το 1931, στη καρδιά του αμερικανικού Κραχ, που ξεκίνησε ο ετήσιος στολισμός του έλατου στο Rockfeller Center, με τον κόσμο να επιλέγει τα ψηλότερα έλατα για τον πιο εντυπωσιακό στολισμό. Το δέντρο δεν άργησε να μπει και στα σπίτια των Αμερικανών και στη συνέχεια στα σαλόνια των περισσότερων ανθρώπων στον πλανήτη.

Ρωμανός: Διαφωνώ -Δεν θέλω να συναντήσουν οι γονείς μου τον Σαμαρά

Με δήλωση του δικηγόρου του ο Νίκος Ρωμανός λέει «όχι» στην συνάντηση των γονιών του με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά την Δευτέρα.
«Καταλαβαίνω την αγωνία τους αφού κινδυνεύουν να χάσουν το παιδί τους, αλλά είμαι κάθετα αντίθετος να συναντήσουν οι γονείς μου τον Σαμαρά» δηλώνει με σημείωμα του ο Νίκος Ρωμανός. 
«Ο Σαμαράς έχει πλήρη γνώση των γεγονότων και δεν χρειάζεται κανένα πυροσβεστικό ραντεβού για να ενημερωθεί για καταστάσεις που γνωρίζει και επικροτεί» καταλήγει το σημείωμα.


iefimerida.gr

ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ - ΤΥΛΙΧΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΜΟΛΟΤΩΦ !

Οι συγκρούσεις διαδηλωτών και ΜΑΤ συνεχίζονται στα Εξάρχεια.  Αυτή την ώρα από την Στουρνάρη μέχρι την Ομόνοια, τα ΜΑΤ εχουν μετατρέψει την περιοχή σε ...πολεμικό πεδίο, με συνεχείς ρίψεις δακρυγονων και χειροβομβίδων κροτου λάμψης...ενώ οι αντιεξουσιαστές απαντούν με βόμβες μολότωφ 
'Οπς μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΜΕΓΑ σπίτι στα εξάρχεια έχει παραδοθεί στις
φλόγες από βόμβες μολότωφ που δέχθηκε

Νεώτερα σε λίγο ....

ΤΩΡΑ - Επεισόδια , μολότοφ και χημικά στην πορεία στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου


Επεισόδια και μολότοφ στην πορεία στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου

Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά τις 7.30 το βράδυ του Σαββάτου στην Αθήνα στην πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, την οποία διοργάνωσαν μαθητές.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν από ομάδα κουκουλοφόρων που ήταν στο τέλος της πορείας, η οποία ξεκίνησε από τα Προπύλαια.
Οι πρωταγωνιστές τους, όταν η πορεία έφτασε στην πλατεία Κλαυθμώνος, έβαλαν φωτίες σε κάδους απορριμμάτων, έσπασαν προθήκες καταστημάτων, προκάλεσαν φθορές σε στάσεις λεωφορείων και πέταξαν βόμβες μολότοφ.

Οι αστυνομικοί για να τους απωθήσουν έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.
Νωρίτερα, στα Εξάρχεια, ενώ ήταν σε εξέλιξη η μαθητική πορεία, παρά την ισχυρή αστυνομική δύναμη που βρίσκεται στην περιοχή, ομάδες κουκουλοφόρων με καδρόνια έσπασαν μάρμαρα προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν σε επεισόδια.
Επεισόδια και μολότοφ στην πορεία στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου Η οδός Πανεπιστημίου και οι γύρω δρόμοι είναι κλειστοί και η πορεία κατευθύνεται προς την Ομόνοια για να καταλήξει στο Σύνταγμα .
Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε άλλη μία πορεία, στην οποία πήραν μέρος μαθητές, φοιτητές, σύλλογοι, επαγγελματικοί φορείς, νεολαίες κομμάτων και διάφοροι κοινωνικοί φορείς, η οποία ολοκληρώθηκε ειρηνικά.

ΣΕ ΑΡΚΑΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑ - Δύο νεκροί και τρεις τραυματίες σε δύο τροχαία στην Πελοπόννησο


Δύο νεκροί και τρεις τραυματίες σε δύο τροχαία στην Πελοπόννησο

Δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα σε Αρκαδία και Μεσσηνία και τραυματίστηκαν τρία άτομα σε δύο τροχαία ατυχήματα που σημειώθηκαν.
Στην πρώτη περίπτωση, σήμερα το πρωί, στο 123,7ο χλμ του αυτοκινητόδρομου Αθηνών - Τρίπολης, το Ι.Χ. επιβατηγό αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας 59χρονος Έλληνας και στο οποίο επέβαινε ακόμα ένας 57χρονος Έλληνας, εξετράπη της πορείας του, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 57χρονου και τον τραυματισμό του 59χρονου, ο οποίος διακομίστηκε στο νοσοκομείο Τρίπολης. Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Ανατολικής Πελοποννήσου.
Το δεύτερο ατύχημα σημειώθηκε χθες βράδυ, στο 10ο χλμ της επαρχιακής οδού Κυπαρισσίας - Φιλιατρών, όπου Ι.Χ. επιβατηγό αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας 20χρονος Βούλγαρος και στο οποίο επέβαιναν δύο ακόμη ομοεθνείς του, ένας 21χρονος και ένας ανήλικος, εξετράπη της πορείας του, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του ανήλικου και τον τραυματισμό του 20χρονου και του 21χρονου.
Προανάκριση διενεργεί η τροχαία Κυπαρισσίας.

ΕΠΑΝΕΚΔΟΘΗΚΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΟΣΙΟΛΟΓΙΩΤΑΤΟΥ π. ΠΡΩΤΕΠΙΣΤΑΤΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΜΑΞΙΜΟΥ ΙΒΗΡΙΤΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «NEAI HΓΙΑΣΜΕΝΑΙ ΜΟΡΦΑΙ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ: Ο π. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕΤΤΑΣ (1941-4.1.2000) ΚΑΙ Η ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΑΝΘΗ (1943-6.12.2012)»

ΓΡΑΦΕΙ: Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ-ΚΑΜΕΝΙΑΝΙΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ τ. ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ τ. ΔΗΜΟΥ ΑΡΟΑΝΙΑΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ.

Μια αξιοθαύμαστη ιερωμένη μορφή, πολυσύνθετη και ακτινοβόλα, της οποίας η εκπληκτική πνευματική δραστηριότητα ξεπέρασε τα όρια της Αχαϊκής πρωτεύουσας εις την οποία έζησε και εκοιμήθη εν Κυρίω. Η λευιτική αυτή μορφή καθαγιάζει ακόμα και στις μέρες μας την Πάτρα και όχι μόνο, καταδεικνύοντας περίτρανα ότι, στην φτωχή  από πνευματικότητα εποχή μας, δεν έχουν λείψει οι αγιασμένες μορφές, οι αγιασμένοι ιερείς, οι εργάτες του αμπελώνα του Κυρίου.
Ο λόγος για τον μακαριστό π. Νικόλαο Πέττα, τον «Δίκαιο Σημειοφόρο» όπως τον ονομάζουν όσοι τον γνώρισαν και έγιναν μάρτυρες του ενάρετου βίου του, της πνευματοφόρου διαδρομής του, καθώς και του προορατικού του χαρίσματος.
Την Κυριακή 30-11-2014 τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του π. Νικολάου, της πρεσβυτέρας του Ανθής και της θυγατέρας τους Σοφίας στον ιερό Ναό της Παναγίας «Ρόδον το Αμάραντον» κοντά στο Χατζηκυριάκειο στον Πειραιά. Στο πλήθος των πιστών που τίμησαν με την παρουσία τους το δίκαιο λευιτικό ζεύγος, συμπεριλαμβάνονταν όλα τα μέλη της ευσεβούς οικογενείας τους καθώς και Καλαβρυτινοί όπως οι εξέχοντες κ. Αθανάσιος Χρονόπουλος,  Πρόεδρος των Καλαβρυτινών του Πειραιά, το μέλος του Δ.Σ. της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως κ. Κωνσταντίνος Κατσιάρης και ο γράφων.
   Στην Ακολουθία αρχιεράτευσε ο ιεράρχης του Οικουμενικού θρόνου Μητροπολίτης Προικοννήσου,  Υπέρτιμος και Έξαρχος Πάσης Προποντίδος, κ. Ιωσήφ  Χαρκιολάκης (βλ. τον επιμνημόσυνο λόγο του: http://www.romfea.gr/diafora-ekklisiastika/28472-2014-12-02-19-07-11).
Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου,  ο γράφων διένειμε το επανεκδοθέν βιβλίο του Γέροντος Μαξίμου του Ιβηρίτου. Η συγκεκριμένη επανέκδοση του 2014 την χαιρετίζει ο ελλογιμώτατος Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. καθηγητής Μιχάλης Γ. Τρίτος.
   Ο κ. Μιχάλης Τρίτος λέει μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του. «Με ξεχωριστή χαρά προλογίζω την επανέκδοση του βιβλίου του λογιωτάτου Γέροντος Μαξίμου… καθότι ο π. Νικόλαος υπήρξε σ όλη του τη ζωή ένα φωτόμορφο τέκνο της εκκλησίας…».
    Ο π. Νικόλαος  -όπως αναφέρει ο συγγραφέας  π. Πρωτεπιστάτης του
Αγίου Όρους, Γέρων Μάξιμος Ιβηρίτης- «εις την ζωήν του ηκολούθησε την αληθή οδόν, την οδόν της αρετής, της ταπεινώσεως, της αγάπης προς τον Θεόν και τον πλησίον. Ο ένθεος αυτού αγών ήτο μυστικός, όπως ακριβώς απορρέει από την ορθόδοξον πατερικότητα».
Σκιαγραφώντας με την ταπεινή μας πέννα την αγιασμένη μορφή του μακαριστού π. Νικολάου Πέττα, κρίνεται σκόπιμο να προστρέξουμε σε δημοσιευμένα άρθρα πολλών κληρικών, λαϊκών, μοναχών και μοναζουσών καθώς και συναδέλφων του εκπαιδευτικών από τις περιφέρειες  Αχαΐας, Αττικής και της Φωκίδος.
   Πολλά από αυτά τα άρθρα βρίσκονται δημοσιευμένα σε διάφορα εκκλησιαστικά και άλλα έντυπα, συμπεριλαμβάνονται δε και στο επανεκδοθέν βιβλίο υπό του π.  Πρωτεπιστάτου του Αγίου Όρους Γέροντος Μαξίμου Ιβηρίτου, το οποίο αξίζει να μελετήσουμε για να γνωρίσουμε την ηγιασμένη πορεία του μακαριστού π. Νικολάου εν ζωή αλλά και την μετά θάνατον παρουσία του σε διάφορες περιστάσεις, ακόμα και στην κοίμηση της πρεσβυτέρας του.
Από τα βιογραφούμενα για το αοίδιμο λευιτικό ζεύγος, αναφέρουμε ότι ο μακαριστός  π. Νικόλαος Πέττας γεννήθηκε στην πόλη του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου την Πάτρα από γονείς Επτανησίους. Απέκτησε σπουδαία μόρφωση από θετικές και θεωρητικές επιστήμες και τέσσερα ανώτατα πτυχία. Αρχικά εργάστηκε ως καθηγητής μηχανολόγος σε τεχνικά εκπαιδευτικά σχολεία. Αργότερα όμως, με την προτροπή πολλών Αγιορειτών πατέρων καθώς και του πνευματικού του, επείσθη να ακολουθήσει την Θεία προσταγή και να ιερωθεί. Έτσι, στις 8 Απριλίου 1979, χειροτονήθηκε διάκονος και στις 15 Απριλίου του ίδιου έτους πρεσβύτερος, από τον αοίδιμο Μητροπολίτη Πατρών κυρό Νικόδημο Βαληνδρά.
Μαζί με την άξια πρεσβυτέρα του Ανθή Κατριμπούζα – Πέττα (21.11.1943- + 6.12.2012), απέκτησαν δώδεκα παιδιά. Είναι σημαντικό αυτό τονιστεί καθότι στην εποχή μας παρατηρείται υπογεννητικότητα η οποία αν συνεχιστεί, ενδέχεται να οδηγήσει στον αφανισμό του γένους μας. Το παράδειγμα αυτό της οικογενείας του π. Νικολάου Πέττα ας αποτελέσει υγιές πρότυπο για όλους μας, ιδιαιτέρως για τις ιερατικές οικογένειες.
   Μεταξύ των εκλεκτών του τέκνων ξεχωριστή θέση κατέχει ο σήμερον Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Πέττας, ιεροκήρυκας Γορτυνίας, ο οποίος είναι και πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού: Ινστιτούτου «Χριστοφόρος  Παπουλάκος».
Στις μέρες μας που η χώρα μας βιώνει ανυπέρβλητες δοκιμασίες και ο οδοστρωτήρας της ύλης και του ατομισμού τείνει να σαρώσει κάθε υψηλό και ευγενές ιδανικό, που πολλοί άνθρωποι και κοινωνικές ομάδες καθυβρίζονται και σπιλώνονται από άλλες χωρίς ουσιαστική αιτία, που λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και της έλλειψης πνευματικού προσανατολισμού βαδίζουμε χωρίς πυξίδα, είναι σημαντικό να διδασκόμαστε την καρτερικότητα, την υπομονή, τον ενάρετο και πνευματικό βίο από αγιασμένες μορφές σαν τους μακαριστούς π. Νικόλαο Πέττα και την πρεσβυτέρα του Ανθή ώστε να πορευόμαστε πάντα εν Κυρίω.
Οδεύοντες προς την  εορτή της γεννήσεως του Θεανθρώπου, όπως σημειώνει ο Μέγας Βασίλειος, δια της εξυμνήσεως του βίου «των διαπρεψάντων ενευσεβεία», δοξάζομεν πρώτον τον Δεσπότην και Κύριόν μας Χριστόν, τον οποίον παρακαλούμε και διά πρεσβειών των Αγίων να ατσαλώνει την πίστη μας να ενδυναμώνει τη θέλησή μας, για να διέλθουμε τους δύσκολους καιρούς και να προστατεύει το γένος μας από κάθε επιβουλή.
Επιχαίροντες, δια την ένθεον προσπάθεια του πρώην Πρωτεπιστάτου Αγίου Όρους Γέροντος Μαξίμου Ιβηρίτου-την οποία συναντούμε καθ’ όλον τον εν τω Αγιονύμω Όρει βίον του-συγχαίρομεν τούτον  δια το παρόν πόνημα, εξαιτούμενοι τις ευλογίες του και τις ευχές του.
Μακαρία η μνήμη του π. Νικολάου Πέττα και της πρεσβυτέρας του Ανθής εν ταις αγκάλαις του Κυρίου μας. Είθε να μεσιτεύουν στον Κύριο  υπέρ ημών ώστε να έχουμε καλήν απολογίαν  επί του φοβερού βήματος του Χριστού και να γευθούμε τον αιώνιο παράδεισο.     

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ-ΚΑΜΕΝΙΑΝΙΤΗΣ

Μέ ξεχωριστή χαρά χαιρετίζω τήν ἐπανέκδοση τοῦ βιβλίου τοῦ λογιωτάτου ἁγιορείτου Γέροντος π. Μαξίμου τοῦ Ἰβηρίτου μέ τίτλο: «Νέαι ἡγιασμέναι μορφαί εἰς τόν ἀμπελῶνα τοῦ Κυρίου. π. Νικόλαος Πέττας (1941-4.1.2000) καί ἡ πρεσβυτέρα του Ἀνθή (1943-6.12.2012)».
Πρόκειται γιά ἕνα καλαίσθητο καί ἄριστα διαρθρωμένο βιβλίο, τό ὁποῖο παρουσιάζει τή ζωή καί τή δράση ἑνός ἁγίου ζεύγους, πού βίωσε τήν ἀλήθεια τοῦ Εὐαγγελίου, ἔφερε στόν κόσμο δώδεκα παιδιά, μεταξύ τῶν ὁποίων καί τό γνωστό φιλάγιο ἀρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο Πέττα, εὐαίσθητο στά θέματα τοῦ βορειοηπειρωτικοῦ Ἑλληνισμοῦ, καί ἔδωσε μιά ζωντανή μαρτυρία Χριστοῦ στήν πνευματικά ἀποπροσανατολισμένη ἐποχή μας.
Ὁ π. Νικόλαος Πέττας ὑπῆρξε πρότυπο ἱερωμένου, μέ ὑγιές ἐκκλησιαστικό φρόνημα καί ὑψηλό αἴσθημα ποιμαντικῆς εὐθύνης. Ἀξιωματικός στήν τέλεση τῆς Θείας Λειτουργίας, δόκιμος κήρυκας τοῦ θείου λόγου, ἀκαταπόνητος ἐργάτης τοῦ ἀμπελῶνος τοῦ Κυρίου.
Ἰδιαιτέρως ἐπισημαίνω τό ποιμαντικό του ἔργο. Ὁ ἀείμνηστος π. Νικόλαος πίστευε βαθύτατα ὅτι ἡ ποιμαντική ἐκκλησιαστική διακονία εἶναι ἡ προέκταση τῆς Θείας Λειτουργίας στήν κοινωνία. Παρ’ ὅλες τίς ὑποχρεώσεις του ἀπό τήν πολυμελῆ οἰκογένειά του, κατέστρωνε πρόγραμμα ποιμαντικῆς δράσεως, ἐπισκεπτόμενος ἀσθενεῖς, φυλακισμένους, θλιμμένους ἀπό πρόσφατο θανατικό καί ἄλλες οἰκογενειακές περιπέτειες. Σέ ὅλους αὐτούς μετάγγιζε τή χαρά τῆς Ἀναστάσεως, πού εἶναι ἕνα μέτρο ζωῆς πραγματικά μοναδικό, ἡ πιό προσιτή φανέρωση τῆς χαρᾶς καί τῆς βεβαιότητας τῆς σωτηρίας.
Πέραν τῶν ἄλλων, ὁ π. Νικόλαος ἦταν ἕνας φωτισμένος καί διακριτικός πνευματικός, ὁ ὁποῖος ἐφάρμοζε στήν πράξη τό γνώρισμα τῶν ἁγίων, πού ἦταν αὐστηροί στόν ἑαυτό τους καί ἐπιεικεῖς στούς ἄλλους. Μέ τή γλυκύτητα τοῦ προσώπου του ἔδινε θάρρος, δύναμη καί ἐλπίδα. Μέ  ἀγάπη καί κατανόηση ἔσκυβε στά ἀνθρώπινα προβλήματα, δίνοντας ἐξατομικευμένες φωτισμένες λύσεις.
Πλῆθος ἀνθρώπων ἀπό ὅλα τά κοινωνικά στρώματα ἀναπαυόταν στό πετραχήλι του. Μέ τήν ἴδια ἄνεση ἐξομολογοῦσε καθηγητές Πανεπιστημίου, ἀνώτατους δικαστικούς, ἐπιτυχημένους ἐπιχειρηματίες, ἀλλά καί ἀνθρώπους τοῦ καθημερινοῦ μόχθου καί τῆς βιοπάλης.
Ο π. Νικόλαος ὑπῆρξε σέ ὅλη του τή ζωή ἕνα φωτόμορφο τέκνο τῆς Ἐκκλησίας, πού εἶχε ὑποστεῖ τήν «καλήν ἀλλοίωσιν», γιά νά διακονήσει ἐπάξια τό λαό τοῦ Θεοῦ, ὡς ἐφημέριος, κήρυκας τοῦ θείου λόγου καί πνευματικός ἄνθρωπος μέ τήν εἰδική καί τή γενική ἔννοια τοῦ ὅρου.
Τώρα πού βρίσκεται μέ τήν ἐκλεκτή πρεσβυτέρα του Ἀνθή «ἐν χώρᾳ ζώντων», στήν ἀτέρμονα αἰωνιότητα, «ὅπου ἦχος καθαρός ἑορταζόντων» καί «καθαρῶς κατοπτεύει Τριάδα τήν ὁμοούσιον», εἴθε νά δέεται γιά ὅλους μας, ὥστε νά βροῦμε τό ἀληθινό νόημα τῆς ζωῆς καί νά ἔχουμε «καλήν ἀπολογίαν ἐπί τοῦ φοβεροῦ βήματος τοῦ Χριστοῦ». Ἄς ἔχουμε τήν εὐχή τους.

Καθηγητής Μιχάλης Γ. Τρίτος,
Κοσμήτωρ τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Α.Π.Θ.


Κεντρική διάθεση τοῦ βιβλίου:

- Βιβλιοπωλεῖο ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ, Γερανίου 20 (κοντά Σοφοκλέους καί Γερανίου), 105 52 Ἀθῆναι, τηλ. 210.52.43.275.

- Βιβλιοπωλεῖο: ΓΕΣΘΗΜΑΝΗ, Ὄθωνος–Ἀμαλίας 97 Πάτρα, τηλ: 2610346687, τηλεομοιότυπο: 2610346687.

Συνάντηση Αντιπροσωπείας της Κ.Ε.Δ.Ε. με αρχηγούς κι εκπροσώπους κομμάτων, ενόψει της ψήφισης του νέου Προϋπολογισμού

Αντιπροσωπεία της Κ.Ε.Δ.Ε., αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Γ. Πατούλη, τους  Αντιπροέδρους Δ. Καφαντάρη & Γ. Καραγιάννη, το Γ.Γ. Γ. Μουράτογλου  το  μέλος του Δ.Σ. Δ. Μπίρμπα  καθώς και τον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας Λ. Κυρίζογλου, πραγματοποίησε σήμερα σειρά επαφών με αρχηγούς κι εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων , με σκοπό να παρουσιάσει τις θέσεις της Κ.Ε.Δ.Ε. ενόψει της ψήφισης του νέου προϋπολογισμού , καθώς και μια σειρά ακόμη οικονομικά ζητήματα που αφορούν τους Δήμους.
Συγκεκριμένα, η αντιπροσωπεία της Κ.Ε.Δ.Ε.  συναντήθηκε :
·         Με τον Υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη ( λόγω του ιδιαίτερα βεβαρημένου πολιτικού προγράμματος του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Α. Σαμαρά).
·         Με τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη ( στη συνάντηση παρευρίσκοντο και οι βουλευτές Μ. Γιαννακάκη και Γ. Αμοιρίδης)
·         Με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους βουλευτές Θ. Δρίτσα και Ο. Γεροβασίλη και τα μέλη του τομέα Αυτοδιοίκησης του κόμματος Κ. Πουλάκη, Θ. Γκοτσόπουλο, Π. Ζούνη.
·         Με αντιπροσωπεία των ΑΝ.ΕΛ. αποτελούμενη από τους βουλευτές Τ. Κουίκ και Σ. Σουλίδου. 
·         Με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Κ.Κ.Ε. Θ. Παφίλη
Η αντιπροσωπεία της Κ.Ε.Δ.Ε. είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει και στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ε. Μειμαράκη τις θέσεις της ,  ενώ κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Κτίριο του Εθνικού Κοινοβουλίου, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με βουλευτές όλων των κομμάτων.

ΦΩΤΟ - Εικόνες βιβλικής καταστροφής στη Χαλκηδόνα- Πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια

Σε λίμνη μετατράπηκε η περιοχή Χαλκηδόνα που βρίσκεται λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη. 

Η ισχυρή βροχόπτωση που έπληξε την περιοχή
έφερε πολλά προβλήματα στους κατοίκους, καθώς δρόμοι και σπίτια πλημμύρισαν, ενώ κάποιοι εγκλωβίστηκαν μέσα στα σπίτια τους. 
Λόγω της βροχής ξεχελίσε ο παραπόταμος του Αξιού, Βαρβαρόβασης με αποτέλεσμα να προκληθούν τεράστια προβλήματα.

Δείτε τις φωτογραφίες:
plimmires xalkidona 06-12-14 01
plimmires xalkidona 06-12-14 01
plimmires xalkidona 06-12-14 01
plimmires xalkidona 06-12-14 01
plimmires xalkidona 06-12-14 01
plimmires xalkidona 06-12-14 01

πηγή

Επεισόδια σε Θεσσαλονίκη, Αγρίνιο, Πάτρα μετά τις πορείες προς τιμήν του Γρηγορόπουλου

Εκδηλη είναι πλέον η ανησυχία για γενίκευση των επεισοδίων αργά το βράδυ και στην Αθήνα καθώς νωρίτερα καταγράφηκαν επεισόδια σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας με αφορμή τις κινητοποιήσεις φοιτητών, μαθητών και κομμάτων. Επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Πάτρας κατά τη διάρκεια πορείας στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Ειδικότερα, κουκουλοφόροι που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας πέταξαν προς από το δικαστικό μέγαρο βόμβες μολότοφ και οι αστυνομικοί των ΜΑΤ απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν στην οδό Κορίνθου, ενώ οι αστυνομικοί προχώρησαν σε τουλάχιστον επτά προσαγωγές.
Ομάδες αντεξουσιαστών παραμένουν έξω από το πρώην παράρτημα του Πανεπιστημίου, ενώ διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονται σε ετοιμότητα στο κέντρο της Πάτρας.
Στο Αγρίνιο αστυνομικοί δέχτηκαν επίθεση από διαδηλωτές που πέταξαν πέτρες με αποτέλεσμα να προκλήθούν ζημιές σε παρακείμενες καφετέριες..
Εν συνεχεία ξεκίνησε το κυνηγητό των αστυνομικών με νεαρούς που κινήθηκαν προς την οδό Παπαστράτου, όπου και σύμφωνα με πληροφορίες σημειώθηκαν τρεις προσαγωγές. Λίγα λεπτά αργότερα σημειώθηκε έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών, μιας και όπως κατήγγειλαν οι πρώτοι δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση από τους αστυνομικούς με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν οι συμπλοκές...
Φωτογραφία αρχείου Για τον λόγο αυτό προς στην στιγμή επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία, ωστόσο τελικά αποφάσισαν να μεταβούν στην αστυνομική διεύθυνση Ακαρνανίας για να διαμαρτυρυθούν. Αυτή την ώρα τα πνεύματα έχουν ηρεμήσει, ωστόσο ισχυρές αστυνομικές δυνάμειες παραμένουν στο κέντρο του Αγρινίου.
Μικρής έκτασης και διάρκειας επεισόδια ξέσπασαν νωρίτερα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κατά την πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, με αφορμή τη συμπλήρωση έξι χρόνων από τη δολοφονία του.
Μερίδα διαδηλωτών -οι περισσότεροι εξ αυτών με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους- προκάλεσαν ζημιές σε τζαμαρίες καταστημάτων και σε κάμερες υποκαταστημάτων τραπεζών, αναποδογύρισαν κάδους απορριμμάτων, ενώ πέταξαν πέτρες και μάρμαρα σε αστυνομικούς που απάντησαν με χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.
Όλα αυτά συνέβησαν επί της οδού Τσιμισκή, στο τμήμα της από το ύψος της Αγίας Σοφίας έως την Πλατεία Αριστοτέλους, ενώ η ΕΛΑΣ εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό σε δρόμους του κέντρου.
Όπως έγινε γνωστό, πραγματοποιήθηκαν προσαγωγές υπόπτων, η συμμετοχή των οποίων στα επεισόδια εξετάζεται.
Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε, ο κύριος όγκος της πορείας συνέχισε κανονικά. Λίγο αργότερα, πάντως, η πορεία διασπάστηκε σε δύο τμήματα, από τα οποία το ένα κατευθύνθηκε προς το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης.
Όσοι πήραν μέρος στη μαζική πορεία συγκεντρώθηκαν από τις 12 το μεσημέρι στην Καμάρα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που απηύθυναν φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι αριστερών κομμάτων, φορέων και συλλογικοτήτων, όπως επίσης εκπρόσωποι κίνησης που πρόσκειται στον λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο.

ΦΙΛΙΑΤΡΑ - ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ : Νεκρός 15 χρονος σε τροχαίο !

Ακόμα ένα νέο παιδί θύμα της υπερβολικής ταχύτητας στο  οδικό  δίκτυο της Μεσσηνίας 
 
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ  χθες  βράδυ (5.12.2014)  στο 10ο χλμ της Επαρχιακής Οδού Κυπαρισσίας-Φιλιατρών, Ι.Χ. επιβατηγό αυτοκίνητο που οδηγούσε 20χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Βουλγαρίας, και στο οποίο επέβαιναν, ένας (1) 21χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Βουλγαρίας, και ένας (1) ανήλικος αλλοδαπός, υπήκοος Βουλγαρίας, εξετράπη της πορείας του, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του ανήλικου και τον τραυματισμό του 20χρονου και του 21χρονου.
 Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Κυπαρισσίας

Handelsblatt: «Τελεσίγραφο» από τρόικα στην Ελλάδα

Την παροχή ρευστότητας προς την Ελλάδα απειλεί να διακόψει η τρόικα, εάν δεν επέλθει συμφωνία για την αξιολόγηση μέσα στο 2014, υποστηρίζει η γερμανική Handelsblatt, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η εφημερίδα, επικαλούμενη πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Αθήνα η τρόικα προειδοποιεί πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα διακοπεί η χρηματοδότηση, δηλαδή θα σταματήσει η ροή ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς τις ελληνικές τράπεζες, το «νευρικό σύστημα» της οικονομίας.
Σε αυτήν την περίπτωση οι ελληνικές τράπεζες δεν θα είχαν άλλη πηγή ρευστότητας, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα δεχόταν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ως ενέχυρα για την αναχρηματοδότηση των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Σύμφωνα με τη Handelsblatt το Eurogroup θέλει να κλείσει οπωσδήποτε τη διαπραγμάτευση πριν από τα Χριστούγεννα, γι' αυτό και «εντείνει την πίεση» προς την Αθήνα.
Δυσφορία, όμως εκδηλώνεται και στην Αθήνα, απέναντι στους δανειστές, υποστηρίζει η εφημερίδα, καθώς και η υποψία ότι η ίδια η τρόικα δυσχεραίνει τις διαπραγματεύσεις προβάλλοντας συνεχώς νέες αξιώσεις.

Με τους γονείς του Νίκου Ρωμανού θα συναντηθεί τη Δευτέρα ο Σαμαράς



Συνάντηση με τους γονείς του Νίκου Ρωμανού θα έχει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Το αίτημα για συνάντηση του Γιώργου Ρωμανού και της Παυλίνας Νάσιουτζίκ μετέφερε στο γραφείο του πρωθυπουργού ο δικηγόρος του απεργού πείνας.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου στις 11 το πρωί της Δευτέρας.

STRATFOR - Στην καρδιά της ευρωπαϊκής κρίσης η Ελλάδα το 2015


Στην καρδιά της ευρωπαϊκής κρίσης η Ελλάδα το 2015

«Ευρώπη: Όταν το αδιανόητο, γίνεται δυνατόν». Με τον τίτλο αυτό, το αμερικανικό ινστιτούτο γεωπολιτικών αναλύσεων, Stratfor, αναδεικνύει το κίνδυνο η Ελλάδα να επιστρέψει, το 2015, στην καρδιά της ευρωπαϊκής κρίσης, υπό το βάρος της πολιτικής αστάθειας που επικρατεί στη χώρα και η οποία αναμένεται να κλικακωθεί όταν έρθει η ώρα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Όπως δε επισημαίνει εάν η εκλογή δεν καταστεί εφικτή, η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές και ξανά σε τροχιά αβεβαιότητας. Αναλύοντας τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο πολιτικό σύστημα πολλών με άνοδο κομμάτων διαμαρτυρίας και καθίζηση παραδοσιακών δυνάμεων εξουσίας, το Stratfor εκτιμά πως η Ελλάδα είναι παράδειγμα για το πως θα μπορέσει να εξελιχθεί η ισπανική πολιτική σκηνή στο μέλλον.
Όπως και η Ισπανία, η Ελλάδα είχε ένα σχετικά σταθερό δικομματικό σύστημα στο οποιο η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερά μοιράζονταν ανά περιόδους την εξουσία. Ωστόσο η οικονομική κρίση προκάλεσε ταχεία άνοδο του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ και το 2012 απαιτήθηκαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις για να σχηματίσουν τα κόμματα εξουσίας, κυβέρνηση συνασπισμού και να κρατήσουν μακριά τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Μια πολιτική συμμαχία που παλιότερα, πριν την κρίση, θα φαινόταν αδιανόητη» σημειώνει το Stratfor εκτιμώντας πως η Ελλάδα ίσως επιστρέψει στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης το 2015, όταν το κοινουβούλιο επιχειρήσει να εκλέξει νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Αν δεν το πετύχει, θα πρέπει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις, αυτή την φορά θα είναι πιο δύσκολο να τον κρατήσουν μακριά από την εξουσία» σημειώνει τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί αναδιάρθρωση του χρέους, μια κίνηση που θα προκαλέσει νευρικότητα στις αγορές και αβεβαιότητα στην ευρωζώνη σε μια περίοδο που η Ευρώπη θεώρησε ότι πέρασε σε φάση σταθερότητας.
Νέα αναστάτωση
«Οταν η ΕΚΤ υποσχέθηκε να επέμβει στις χρηματαγορές πριν από σχεδόν δύο χρόνια, η ΕΕ έπαψε να έχει αυτή την αίσθηση του επείγοντος που την διακατείχε στα αρχικά στάδια της κρίσης. Η ΕΕ και ιδιαίτερα η Γερμανία, επέλεξε σύνεση αντί για δράση» εκτιμά το ινστιτούτο, προσθέτοντας όμως πως εάν η Ελλάδα προκαλέσει εκ νέου χρηματοπιστωτική αναστάτωση στην Ευρώπη, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσουν όλα τα θέματα που αποφεύγουν μέχρι στιγμής.

«Σε μέλη-κλειδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκ των οποίων η Σουηδία, η Ισπανία, η Μεγάλη Βρετανία και πιθανώς η Ελλάδα, θα διεξαχθούν εκλογές το 2015. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι χώρες θα δουν αποτελέσματα που κανείς δε θα μπορούσε να φανταστεί πριν το 2008», τονίζει το Stratfor. Χαρακτηρίζει δε ιδιαίτερα αμήχανη την κατάσταση για το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE), το οποίο κινείται σιγά-σιγά προς την Αριστερά ώστε να προσεγγίσει κάποιους από τους ψηφοφόρους του «φαινομένου Podemo».
Πολιτικός σχηματισμός που ημιουργήθηκε μόλις ένα χρόνο πριν και σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις αγγίζει την κορυφή των προτιμήσεων των ψηφοφόρων. Την ίδια ώρα στη Σουηδία, οι πρόωρες εκλογές που θα διεξαχθούν στις 22 Μαρτίου, αναμένεται να αναδείξουν ως κεντρικό «παίκτη» τους εθνικιστές Σουηδούς Δημοκράτες που τάσσονται κατά της μετανάστευσης.
Μία ανάλογη κατάσταση όπως επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη, πριν έξι χρόνια θα φάνταζε αδύνατη, καθώς κανείς δε θα μπορούσε να φανταστεί ότι τα ποσοστά ανεργίας θα εκτοξεύονταν και ότι οι εθνικιστικές και οι ευρωσκεπτικιστές θα μετατρέπονταν σε ισχυρούς παίκτες στην σκακιέρα της ευρωπαϊκής πολιτικής.
Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει το ινστιτούτο, πολλοί Ευρωπαίοι θα φαντάζονταν ότι η επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρισκόταν υπό σοβαρή απειλή, αλλά όπως καταλήγει το δημοσίευμα: «Για πολλούς Ισπανούς, Έλληνες, Σουηδούς, Βρετανούς η αλλαγή στο πολιτικό σύστημά τους, ακόμα μοιάζει απίθανη, αλλά για κάποιους η έκπληξη μπορεί να συμβεί το ερχόμενο έτος».

Πέταξαν τραπέζι στον Ρέμο την ώρα που τραγουδούσε

Πρεμιέρα έκανε το βράδυ της Παρασκευής σε νυχτερινό κέντρο της Αθήνας ο Αντώνης Ρέμος μαζί με τον Γιάννη Ζουγανέλη και την Μελίνα Ασλανίδου. Και ως είθισται, κάθε πρεμιέρα έχει και ένα «ευτράπελο».

Συνεπώς και η χθεσινή δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Γύρω στις 3 και κάτι τα ξημερώματα, τότε που ο Αντώνης Ρέμος βρισκόταν για δεύτερη φορά στη σκηνή του Διογένη για να ερμηνεύσει το «δεύτερο πρόγραμμά» του, η... πρωτοβουλία που πήρε ένας πελάτης του μαγαζιού διέκοψε την ερμηνεία του.

 Συγκεκριμένα, την ώρα που ο καλλιτέχνης ερμήνευε το κομμάτι «Έσπασε η νύχτα», ένας θαμώνας του κέντρου, που καθόταν στα πρώτα τραπέζια αναποδογύρισε και πέταξε το τραπέζι του πάνω στην πίστα, δίπλα στον Αντώνη Ρέμο.

Όπως ήταν φυσικό, η κίνηση αυτή αιφνιδίασε και τρόμαξε τον τραγουδιστή, μιας και το τραπέζι που «έφυγε» και «προσγειώθηκε» δίπλα του είχε επάνω του μπουκάλια, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, ξηρούς καρπούς και ό,τι άλλο μπορεί να έχει πάνω του ένα τραπέζι στα μπουζούκια – εκτός από λουλούδια τα οποία φέτος δεν θα κάνουν για ακόμα μια χρονιά την εμφάνισή τους μετά από επιθυμία του Αντώνη Ρέμου.

Στο αποκλειστικό βίντεο του protothema.gr, (δείτε το εδώ) φαίνεται κάτω αριστερά ο θαμώνας που προέβη στην κίνηση αυτή, αλλά και ο τραγουδιστής είπε εκ μικροφώνου: «Οποπο! Ένα παλιόπαιδο!». «Ποιος το έκανε;», ρώτησε στην συνέχεια και αφού εντόπισε τον «ένοχο» απευθυνόμενος στον ίδιο, του είπε: «Επειδή σε σέβομαι να ξέρεις, δεν σου λέω μαλακία, αλλιώς θα σου είχε πει μεγάλη μαλακία να ξέρεις. Άμα δεν το αντέχεις μην το πίνει, δεν κάνει».

Το προσωπικό του μαγαζιού είχε ήδη ανεβεί στην πίστα για να μαζέψει τη «ζημιά» και ο Αντώνης Ρέμος με απόλυτη ψυχραιμία συνέχισε την ερμηνεία του κομματιού του.

Επεισόδια και μολότοφ στην Πάτρα στην πορεία για τον Γρηγορόπουλο

Επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Πάτρας κατά τη διάρκεια πορείας στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Ειδικότερα, κουκουλοφόροι που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας πέταξαν προς από το δικαστικό μέγαρο βόμβες μολότοφ και οι αστυνομικοί των ΜΑΤ απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν στην οδό Κορίνθου, ενώ οι αστυνομικοί προχώρησαν σε τουλάχιστον επτά προσαγωγές.
Ομάδες αντεξουσιαστών παραμένουν έξω από το πρώην παράρτημα του Πανεπιστημίου, ενώ διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονται σε ετοιμότητα στο κέντρο της Πάτρας.

Το γονίδιο-ασπίδα στον καρκίνο του μαστού

Οι γυναίκες χωρών της Λατινικής Αμερικής έχουν πολύ λιγότερο πυκνό μαστικό ιστό, κάτι που παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Μια ποικίλη μορφή γονιδίου που απαντάται ιδιαιτέρως συχνά σε ορισμένες ισπανόφωνες γυναίκες, ιδίως αν κατάγονται από τους αυτόχθονες λαούς της αμερικανικής ηπείρου, φαίνεται να περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με νέα μελέτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου η μία στις πέντε ισπανόφωνες γυναίκες στις ΗΠΑ έχει ένα αντίγραφο της συγκεκριμένης ποικίλης μορφής του γονιδίου και το 1% φέρει και τα δύο αντίγραφα.
Η λειτουργία του γονιδίου παραμένει άγνωστη. Ωστόσο, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, η οποία συντάχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, οι γυναίκες οι οποίες φέρουν τη μία ποικίλη μορφή του γονιδίου έχουν πολύ λιγότερο πυκνό μαστικό ιστό στις μαστογραφίες, έναν παράγοντα ο οποίος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Κατά τους ερευνητές, η ποικίλη μορφή του γονιδίου πρέπει να επηρεάζει την παραγωγή υποδοχέων οιστρογόνων.

Μεγάλες προσδοκίες
«Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική μελέτη», επισημαίνει ο Μαρκ Χιούρλμπερτ, διευθύνων σύμβουλος της Avon Foundation Breast Cancer Crusade, ο οποίος συμμετείχε στην ερευνητική προσπάθεια. «Αν καταφέρουμε να κατανοήσουμε με ποιο τρόπο προστατεύει αυτό το γονίδιο τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού, τότε ίσως να μπορέσουμε να βρούμε πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τις γυναίκες που παθαίνουν καρκίνο του μαστού».

Τα συμπεράσματα της έρευνας εξηγούν, επίσης, γιατί οι ισπανόφωνες γυναίκες έχουν χαμηλότερα επίπεδα εμφάνισης καρκίνου του μαστού συγκριτικά με τις υπόλοιπες Αμερικανίδες. Σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά στοιχεία, οι ισπανόφωνες έχουν λιγότερο από 10% κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ αντιστοίχως ο κίνδυνος ανέρχεται σε 13% για τις λευκές γυναίκες και σε 11% για τις Αμερικανίδες αφρικανικής καταγωγής.

Κάποιοι άλλοι παράγοντες διαδραματίζουν ρόλο σε αυτή τη διαφορά κινδύνου. Οι ισπανόφωνες γυναίκες, παραδείγματος χάρη, χρησιμοποιούν σπανιότερα θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μετά την εμμηνόπαυση και έχουν την τάση να κάνουν περισσότερα παιδιά σε νεότερη ηλικία, εξηγεί ο δρ Ελαντ Ζιβ, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος υπογράφει τη νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature Communications.

Ωστόσο ο δρ Ζιβ και οι συνεργάτες του υποψιάζονται ότι σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και γενετικοί παράγοντες. Γι’ αυτό τον λόγο «σκάναραν» και συνέκριναν το γενετικό υλικό καρκίνων του μαστού από ασθενείς και υγιείς σε διαφορετικούς πληθυσμούς, πραγματοποιώντας μια μελέτη σε ολόκληρο το γονιδίωμα, η οποία μπορεί και συνδέει τις γενετικές ποικίλες μορφές με την ασθένεια. Συνολικά για τις ανάγκες της μελέτης αναλύθηκε το DNA από περισσότερες από 3.000 γυναίκες με καρκίνο του μαστού και από 8.200 υγιείς.

Το χρωμόσωμα 6
Οι ερευνητές εστίασαν το ενδιαφέρον τους στο χρωμόσωμα 6 και ανακάλυψαν την προστατευτική ποικίλη μορφή (μεμονωμένος πολυμορφισμός νουκλεοτιδίου), ενώ διαπίστωσαν ότι αυτή η ποικίλη μορφή εμφανίζεται στο 15% των γυναικών στο Μεξικό, στο 10% των γυναικών στην Κολομβία και στο 5% των γυναικών στο Πουέρτο Ρίκο. Ωστόσο, η συχνότητα εμφάνισής του ήταν λιγότερο από 1% στις λευκές και στις Αφροαμερικανίδες και 2% στις Κινέζες.

Οι γυναίκες που διέθεταν ένα αντίγραφο είχαν περίπου 40% μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, ενώ όσες είχαν δύο αντίγραφα είχαν περίπου το διπλάσιο επίπεδο προστασίας. Ο κίνδυνος ήταν σημαντικά μικρότερος για τον τύπο καρκίνου του μαστού που είναι γνωστός ως αρνητικός στους υποδοχείς οιστρογόνων και που είναι η πιο επιθετική μορφή της νόσου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου