29.1.15

Άγρια προειδοποίηση από Ντάισελμπλουμ

«Η Ελλάδα τρέφει τη φιλοδοξία να παραμείνει στην ευρωζώνη, και το ίδιο θέλουν και οι εταίροι της»
 - Εάν η ελληνική κυβέρνηση επιμείνει στις προεκλογικές υποσχέσεις τότε θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup 
\ - H ελάφρυνση του χρέους δεν θα βοηθήσει εάν το πλεόνασμα μετατραπεί σε έλλειμμα
Αυστηρό μήνυμα στην Ελλάδα ενδεικτικό των προθέσεών του ενόψει της επίσκεψής του την Παρασκευή στην Αθήνα έστειλε ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurorgoup Γερούν Ντάισελμπλουμ δηλώνοντας ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση επιμείνει να τηρήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις τότε θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό και καθυστερήσει την ανάκαμψη της οικονομίας.

«Με κάθε ειλικρίνεια, εάν προσθέσει κανείς όλες τις υποσχέσεις (που έγιναν στην προεκλογική εκστρατεία), ο ελληνικός προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί πολύ σύντομα», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις που έκανε στο Άμστερνταμ.

Ο Ολλανδός ανέφερε ότι είναι έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις της Αθήνας για την ελάφρυνση του χρέους, πρόσθεσε όμως ότι «αυτό που είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι απλά να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει».

Εάν γίνουν μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες, που θα μετατρέψουν το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε έλλειμμα, «η ελάφρυνση του χρέους δεν θα βοηθήσει», έκρινε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Η Ελλάδα «τρέφει τη φιλοδοξία» να παραμείνει στην ευρωζώνη, και το ίδιο θέλουν και οι εταίροι της, υπογράμμισε ο Ντάισελμπλουμ.

Παρόλα αυτά πρόσθεσε ότι είναι «πολύ νωρίς για να κριθεί» τι θα πράξει στην πραγματικότητα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Από το υπουργείο Οικονομικών, λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, συνεργάτες του υπουργού Γιάννη Βαρουφάκη διαμήνυαν ότι δεν θεωρούν τα όσα είπε ο πρόεδρος του Eurogroup «κεραυνό εν αιθρία», αλλά αντίθετα, επιβεβαιώνεται πως η διαπραγμάτευση έχει ξεκινήσει και πως θα είναι σκληρή.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ την Παρασκευή θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.

protothema.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου