27.1.15

Κατέρρευσαν οι τράπεζες και «βούτηξε» το Χ.Α.

Η σημερινή βουτιά έως και 6,43% – ενδοσυνεδριακά- δεν έγινε καθόλου τυχαία καθώς παρά το γεγονός ότι, η αγορά μάζεψε τις απώλειες της, η πορεία της είναι γνωστή από τώρα.
Μέχρι να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές, οι ξένοι επενδυτές αναμένουν υψηλή μεταβλητότητα εξ ου και οι έντονες ρευστοποιήσεις; τόσο τις ελληνικές τράπεζες όσο και στα ελληνικά ομόλογα.
Μάλιστα, η εξήγηση που δίνουν οι ξένοι δεν είναι καθξόλου ευοίωνη καθώς αναμένουν ακραίες θέσεις τόσο από την ελληνική πλευρά, όσο και απο τους δανειστές εξέλιξη που πιθανότατα θα φέρει και συγκρούσεις. Όπως λέγεται χαρακτηριστικά, η νέα ελληνική κυβέρνηση εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να πάρει ακραίες θέσεις διότι σε διαφορετική περίπτωση οι υποχωρήσεις θα είναι μεγαλύτερες.
Εν όψει λοιπόν των διαπραγματεύσεων αλλά και των καθυστερήσεων οι ξένοι επενδυτές αποχωρούν από τις τράπεζες – οι οποίες είναι ευάλωτες σ ότι αφορά την ρευστότητα τους. Οι πιέσεις στις μετοχές είναι προφανές ότι μεταφέρουν πιέσεις και στην ρευστότητα. Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει μπροστά του 8 εβδομάδες υψηλής μεταβλητότητας και αρκετοί αναμένουν χαμηλότερα επίπεδα.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 783,55 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,69% – ενώ μέσα στην συνεδρίαση έχανε έως και 6,43%.
Βαθύ “κόκκινο” στις τράπεζες με την Alpha Bank να χάνει 10,19% στα 0,37 λεπτά. Πτώση στα 1,12 ευρώ στην Εθνική με 11,81% πτώση και στην Eurobank 12,90% στα 0,135 ευρώ.
Παρά τις μεγάλες απώλειες στις τράπεζες υπήρχαν και με μετοχές που όχι μόνο αντέδρασαν, αλλά κατέγραψαν κέρδη. Κέρδη 6,32% για την Motor oil στα 6,90 ευρώ. Με άνοδο 2,68% η Μετκα στα 9,18 ευρώ και άνοδο 1,62% για την Μυτιληναίος στα 5,65 ευρώ.
Με άνοδο 3,75% ο ΟΛΠ στα 10,79 ευρώ. Στα 198 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι συνολικές συναλλαγές.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου