Για «χονδροειδή παρερμηνεία των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας», κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, από το βήμα της συγκέντρωσης στην Ξάνθη, με την οποία έκλεισε την προεκλογική του εκστρατεία, ενώ δήλωσε πως το κόμμα του είναι έτοιμο να κάνει τη "μεγάλη έκπληξη" των εκλογών.
«Η Ελλάδα θα είναι μέσα στο πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο κ. Ντράγκι;» αναρωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος και απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα είπε: «Δεν καταλαβαίνει το μήνυμα, ότι όλοι περιμένουν την προσαρμογή, τη συμμόρφωση στις δεσμεύσεις;».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «τερατογένεση», τυχόν συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και αναφέρθηκε στο προεκλογικό σποτ με το αεροπλάνο, λέγοντας:
«Επειδή είπαμε πολλά για το αεροπλάνο που θα πάει στο Βερολίνο και δεν μας θέλει στο πιλοτήριο, γιατί εμείς είμαστε μνημονιακοί, το εισιτήριο του θα είναι μονής κατεύθυνσης (one way), γιατί αυτό είναι εύκολο. Μπορεί να πάει μόνος. Πως θα γυρίσει μετά τη διαπραγμάτευση; Μήπως πάμε να τον φέρουμε εμείς; Αλλά, για σκεφτείτε να πρέπει να πάει με το τρενάκι του κ. Καμμένου. Θα αργήσει πάρα πολύ, θα περάσει ο χρόνος».
Ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι οδηγούν σε μια «τυφλή και αδιέξοδη σύγκρουση». Για τη Ν.Δ. είπε ότι «εκπροσωπεί τον ακραίο εκφοβισμό κι έχει οδηγηθεί στις πιο συντηρητικές και ακραίες εκδοχές της τις τελευταίες μέρες».
Για τον ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι εκπροσωπεί έναν «δημαγωγικό και αφελή εφησυχασμό και ούτε λίγο ούτε πολύ μας λέει ότι και πάλι ωραίοι είμαστε, δεν έχουμε ανάγκη από τίποτε, έχουμε όσο χρόνο θέλουμε μπροστά μας, δεν μας πιέζει τίποτε, δεν έχουμε προθεσμίες, μπορούμε αιώνια εγκλωβισμένοι στο Μνημόνιο».
Σχετικά με το ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να είναι «κυβερνητικός μπαλαντέρ» και σημείωσε: «"Δεν είμαστε μπαστακωμένοι σε κυβερνητικές καρέκλες. Αν δεν μας θέλουν αυτοί μια, δεν τους θέλουμε εμείς δύο. Το ΠΑΣΟΚ δεν πάσχει από κανένα κυβερνητισμό. Είμαστε δύναμη εθνικής ευθύνης».
Ο κ. Βενιζέλος απευθύνθηκε σε όσους βλέπουν με σεβασμό, αλλά σκέφτονται να ψηφίσουν τη Ν.Δ. για να πάρει το μπόνους των 50 εδρών και τους είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, διότι έχει κριθεί ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα, εννοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, και άρα να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ. Για τη Ν.Δ. τόνισε πως επιτίθεται στο ΠΑΣΟΚ και της υπενθύμισε ότι στις ευρωεκλογές του 2014 ήρθε δεύτερο κόμμα.
Κάλεσε τα μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε συσπείρωση, γύρω από το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου. Ζήτησε «ψήφο στο ΠΑΣΟΚ μέσα στο παραβάν κι όχι μετάνοια μετά» και υπογράμμισε: «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο πεισματωμένο, έτοιμο να κάνει τη μεγάλη έκπληξη των εκλογών».
Για όσα πρώην μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ προσεγγίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα βρουν τον «χαμένο παράδεισο» και θα απογοητευθούν.
Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμα, ότι θα είναι «όνειδος» και «ντροπή» για την Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, αν πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος.
Για το Ποτάμι τόνισε, ότι «είναι διεκδικητές του νέου και του ωραίου» και πρόσθεσε πως το Ποτάμι «θόλωσε» και δεν δίνει κανένα εχέγγυο ότι μπορεί να σταθεί «όρθιο» σε μια διαπραγμάτευση, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως μπορεί να έχει την τύχη της ΔΗΜΑΡ που το 2012 μπήκε σε κυβέρνηση συνεργασίας και τώρα «εξαερώθηκε».
Σε ότι αφορά τις δημοσκοπήσεις, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ «δίνει μάχη» απέναντι τους. «Αυτή η πλάκα να σταματήσει», είπε και πρόσθεσε πως από τη Δευτέρα το ΠΑΣΟΚ θα ανοίξει τον «φάκελο» των δημοσκοπήσεων και θα πάει σε βάθος το ζήτημα.