10.1.15

« Φρούριο » το Παρίσι για την αυριανή μεγαλειώδη διαδήλωση - Παρόντες πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες


«Αστακός» το Παρίσι για την αυριανή μεγαλειώδη διαδήλωση - Παρόντες πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες

Το αντιτρομοκρατικό σχέδιο που έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή στην περιοχή του Παρισιού, η οποία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού από την Τετάρτη, θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο και τις προσεχείς εβδομάδες ενώ πρόσθετα μέτρα ασφαλείας προβλέπεται να ληφθούν μετά τις επιθέσεις των τελευταίων ημερών, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.
"Είμαστε, λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα, εκτεθειμένοι σε κινδύνους. Είναι συνεπώς σημαντικό το σχέδιο Vigipirate, το οποίο έχει τεθεί εκ νέου σε πλήρη εφαρμογή για την περιοχή Ιλ-ντε-Φρανς και προβλέπει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας στην υπόλοιπη χώρα, να εφαρμοστεί τις επόμενες εβδομάδες", διευκρίνισε ο υπουργός στο τέλος της συνεδρίασης κρίσης που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο.
Παράλληλα ο Καζνέβ τόνισε ότι "όλα τα μέτρα έχουν ληφθεί" για την εγγύηση της ασφάλειας της διαδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Παρίσι, στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων στη Γαλλία, όπου θα μετάσχουν ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
"Όλα τα μέτρα έχουν ληφθεί ώστε η διαδήλωση αυτή να διεξαχθεί με περισυλλογή, σεβασμό και ασφάλεια", τόνισε ο Καζνέβ.
Περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να λάβουν μέρος στη κινητοποίηση αυτή που οργανώνεται υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας ενάντια στην τρομοκρατία.
Ηδη από χθες, Παρασκευή, είχε γνωστοποιήσει ότι θα λάβει μέρος και ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι, ενώ πιθανολογείται και η συμμετοχή της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ. O πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου θα παραστεί επίσης στην πορεία, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. «Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θα συμμετάσχει στο Παρίσι στην πορεία προκειμένου να επιδείξει την αλληλεγγύη του στο γαλλικό λαό» επισήμανε το τουρκικό πρακτορείο.

Με μια φωτεινή επιγραφή που άναψε πάνω στην Αψίδα του Θριάμβου και γράφει «Το Παρίσι είναι Charlie», η πόλη του φωτός αναμένεται να υποδεχτεί την Κυριακή πλήθος ευρωπαίων ηγετών που θα λάβουν μέρος στη μεγάλη πορεία συμπαράστασης στο γαλλικό λαό.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας θα είναι παρόντες. Ο Τουσκ προσκλήθηκε τηλεφωνικά από τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και "θα συμμετάσχει στη διαδήλωση" ανέφερε ο εκπρόσωπός του, Πρέμπεν Άαμαν.

H καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, η οποία «εντυπωσιάστηκε από την ενότητα του γαλλικού λαού», αναμένεται επίσης να συμμετάσχει στην πορεία. «Πιστεύω ότι θα είναι μία σημαντική ένδειξη για την γαλλογερμανική φιλία το να είμαστε μαζί αυτές τις ώρες», σημείωσε η Μέρκελ σε δηλώσεις της κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Αμβούργο.
«Έχω εντυπωσιαστεί από την ενότητα την οποία έδειξε ο γαλλικός λαός αντιμετωπίζοντας αυτές τις βάρβαρες επιθέσεις» συνέχισε η καγκελάριος, την οποία θα συνοδεύσει στο Παρίσι ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ. «Σκεφτόμαστε ιδιαίτερα τους πολίτες της Γαλλίας, τα θύματα» είχε δηλώσει η Γερμανίδα καγκελάριος νωρίτερα, μετά το αιματηρό τέλος που είχαν οι δύο καταστάσεις ομηρίας που εκτυλίχθηκαν ταυτόχρονα στη Γαλλία, στο Παρίσι και στα περίχωρα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Υπενθυμίζοντας ότι η Γαλλία και η Γερμανία μοιράζονται τις ίδιες «αξίες», προσέθεσε: «Όταν οι αξίες αυτές απειλούνται, τότε το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι: "πρέπει να μείνουμε ενωμένοι"» υπογράμμισε η Άγγελα Μέρκελ.

Την πρόσκληση του προέδρου Ολάντ αποδέχθηκε επίσης ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον. "Αποδέχθηκα την πρόταση να συμμετάσχω στην πορεία ενότητας, αυτήν την Κυριακή στο Παρίσι, για να τιμήσουμε τις αξίες που εκπροσωπεί η Σαρλί Εμπντό", ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός στον λογαριασμό του στο Twitter.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι είχε ανακοινώσει ότι θα βρίσκεται την Κυριακή στο Παρίσι για να στηρίξει τον γαλλικό λαό. "Ισπανία και Γαλλία μαζί κατά της τρομοκρατίας, υπέρ της ελευθερίας", έγραψε ο Ραχόι στο Twitter.

Μια πηγή της ισπανικής κυβέρνησης είπε ότι έχουν προσκληθεί πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι επιβεβαίωσε ότι θα δώσει και αυτός το παρών.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου