8.1.15

Δωρεάν ρεύμα για τους κατοίκους χωριών με Αιολικά πάρκα (ΑΠΕ)

Ποσό συνολικού ύψους 13,3 εκατ. ευρώ θα πιστωθεί στους λογαριασμούς ρεύματος 272 χωριών σε συνολικά 111 Δήμους, στα όρια των οποίων λειτουργούν αιολικά πάρκα.

Η κοινή Υπουργική Απόφαση για τον «Επιμερισμό ειδικού τέλους στους οικιακούς καταναλωτές, σε περιοχές όπου λειτουργούν ΑΠΕ» που υπεγράφη και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, σε εφαρμογή της νομοθεσίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προβλέπει για τα νοικοκυριά των εν λόγω περιοχών ότι θα επιδοτηθούν έως και 100% του ρεύματος που καταναλώνουν.
Με τη συγκεκριμένη απόφαση, προβλέπεται ότι η απόδοση του ποσού που έχει παρακρατηθεί από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας στους οικιακούς καταναλωτές των Δήμων, στους οποίους λειτουργούν οι σταθμοί Α.Π.Ε., θα καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Ειδικότερα, για τετραμηνιαίες καταναλώσεις από 0 έως 2000 κιλοβατώρες ο συντελεστής της επιδότησης είναι 100%, ενώ καταναλώσεις από 2001 έως 3000 κιλοβατώρες ο συντελεστής πέφτει στο 50%. Για μεγαλύτερες καταναλώσεις άνω των 3000 κιλοβατωρών δεν υπάρχει καθόλου επιδότηση (συντελεστής 0%).
Οι συντελεστές αφορούν το 70% του ποσού που είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν οι παραγωγοί ΑΠΕ και το υπόλοιπο 30% που δίνεται ως άμεση πίστωση και είναι ισόποσο για όλους τους δικαιούχους ανεξαρτήτως κατανάλωσης ρεύματος.
Το συνολικό ποσό, που αφορά στα έτη από το 2010 έως και το 2013, ανέρχεται σε 13.390.731 ευρώ και αντιστοιχεί σε ποσοστό 1% επί της προ ΦΠΑ τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Τα χρήματα έχουν ήδη παρακρατηθεί από τον ΛΑΓΗΕ και τον Διαχειριστή των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, σύμφωνα με τα οριζόμενα του νόμου 3468/2006.
Δικαιούχοι της πίστωσης είναι σήμερα οι οικιακοί καταναλωτές 272 Δημοτικών και Τοπικών Διαμερισμάτων της χώρας, σε συνολικά 111 Δήμους, οι οποίοι έχουν ενεργή σύνδεση κατά την ημερομηνία που αποδίδεται το ποσό, αλλά και στο μέλλον όλοι οι κάτοικοι οι οποίοι διαμένουν κοντά σε περιοχές που θα εγκατασταθούν αιολικά πάρκα. Το μέτρο αυτό έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση που όριζε ότι ένα επιπρόσθετο ποσοστό της τάξης του 2% των εσόδων από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ καταβάλλεται στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης με σκοπό την ανάπτυξη κοινωφελών έργων για την περιοχή τους.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου