15.1.15

Bloomberg: Ο ΣΥΡΙΖΑ «οσμίζεται» εξουσία και αλλάζει στάση στην εξωτερική πολιτική


Bloomberg: Ο ΣΥΡΙΖΑ «οσμίζεται» εξουσία και αλλάζει στάση στην εξωτερική πολιτική

Καθώς έρχεται πιο κοντά στο να κερδίσει την εξουσία στην Ελλάδα , ο ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα που υποστήριζε κάποτε μια αποχώρηση από το ΝΑΤΟ και την απομάκρυνση του Ναυτικού των ΗΠΑ από μια βάση στην Κρήτη τώρα κινείται προς την επικρατούσα τάση της εξωτερικής πολιτικής αναφέρει το Bloomberg σε σημερινό του δημοσίευμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θυσιάζει τις πιο επαναστατικές φιλοδοξίες του στον πρωταρχικό στόχο να πάρει καλύτερους όρους για το πακέτο οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα. Με το κόμμα του που κατέχει ένα μικρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου εκλογές, ακόμη και η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να αντιστρέψει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τίθεται υπό αμφισβήτηση.
«Η ναυαρχίδα της πολιτικής τους είναι η ελάφρυνση του χρέους, και κύρια έγνοια τους θα είναι η εγχώρια» δήλωσε η Ειρήνη Καραμούζη, λέκτορας ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Sheffield. «Δεν υπάρχει διαπραγματευτικό χαρτί για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή να ηγηθεί στα κύρια μέτωπα εξωτερικής πολιτικής».
Τα επιθυμητά του κόμματος από τα μέσα του 2013 συμπεριλαμβάνονται τα ελληνικά στρατεύματα σε ξένες αποστολές και να ευθυγραμμιστεί πιο στενά με τη Ρωσία και την Κίνα, και όλα αυτά για να χτυπήσει την «νεοφιλελεύθερη» Ευρωπαϊκή Ένωση και τις «ιμπεριαλιστικές» ΗΠΑ.
Τώρα οι ηγέτες του επαναστατικού κόμματος, τονίζει το Bloomberg, υποχωρούν από τις ρητορικές τους. Είναι μια μετατόπιση που έχει παρατηρηθεί ήδη στο πεδίο της οικονομίας, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει τη δέσμευση για δημοσιονομική σύνεση. Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων που εκτινάχθηκαν πέρυσι στην προοπτική μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχουν μειωθεί από τότε καθώς η απειλή της εξόδου από το ευρώ φαίνεται να υποχωρεί.
«Μια ρήξη με το ΝΑΤΟ δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας», δήλωσε ο κ. Τσίπρας στο Twitter χθες το βράδυ. Η Ελλάδα δεσμεύεται και θα συμμορφώνεται με τις διεθνείς συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, είπε.
Το πρώτο τεστ για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η στάση του σε σχέση με τις κυρώσεις της Ευρώπης έναντι της Ρωσίας. Τα μέτρα της ΕΕ συμπεριλαμβανομένων των κρασπέδων για τη χρηματοδότηση των ρωσικών κρατικών τραπεζών και την απαγόρευση της εξαγωγής εξελιγμένο εξοπλισμό ενέργειας εξερεύνηση, τον Ιούλιο θα ακυρώνονται, εκτός εάν ανανεωθεί ομόφωνα από τις 28 κυβερνήσεις της ΕΕ.
Δεδομένου ότι η Ελλάδα δυσκολεύεται να ξεπεράσει τα έξι χρόνια οικονομικής ύφεσης, το συμφέρον της στις επιχειρήσεις με την Ρωσία είναι αναμφισβήτητο. Η Ρωσία είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος στην Ελλάδα, με αμφίδρομο εμπόριο των € 7.000 εκατομμύρια (8.000.000.000 δολάρια) το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ. Οι κυρώσεις και η πτώση του ρουβλίου έχουν μειώσει τα ταξίδια από τους Ρώσους, πλήττοντας τον μεγαλύτερο μοχλό ανάπτυξης της Ελλάδας, τον τουρισμό.
Υπενθυμίζει μάλιστα ότι ο Κώστας Ήσυχος, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επί των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, σε ανακοίνωσή του την 1η Σεπτεμβρίου χαρακτήρισε την κλιμάκωση των κυρώσεων ένα παράδειγμα της «νεοαποικιακής βουλιμίας της ΕΕ», και χαιρέτισε τις «εντυπωσιακές αντεπιθέσεις» των υποστηριζόμενων από τους Ρώσους αντάρτες στην Ανατολική Ουκρανία. Κατηγόρησε δε την φιλοευρωπαία ουκρανική κυβέρνηση για ανοχή των νεοναζί.
Ερωτηθείς σε τηλεφωνική συνέντευξη στις 7 Ιανουαρίου για το εάν μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρούσε μόνη της στο να εμποδίσει την παράταση των κυρώσεων, ο Κ. Ήσυχος δήλωσε ότι «είναι πολύ νωρίς να πούμε κάτι τέτοιο». Αυτό που είναι πέραν αμφιβολίας, δήλωσε, είναι ότι η Ελλάδα «βρίσκεται σε βαθιά οικονομική και ανθρωπιστική κρίση και με την ιδιαίτερα υψηλή ανεργία, υπέστη ακόμη ένα πλήγμα από αυτές τις κυρώσεις».

Στον απόηχο των επιθέσεων στο Παρίσι, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ελιγμό εντός των αξιών της ΕΕ. Όπως και η τρέχουσα κυβέρνηση της Αθήνας, θα προάγει μια «ενιαία ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική με υποχρεώσεις και δικαιώματα» και θα αναζητήσει περισσότερο βοήθεια για να διαχειριστεί τα «πορώδη» σύνορα της Ελλάδας, τόνισε σε συνέντευξή του στις 13 Ιανουαρίου ο Δ. Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, «θα συνδυάζει το δικαίωμα στην ασφάλεια με το δικαίωμα στην ελευθερία».

Επίσης, ο Κ. Ήσυχος τόνισε πως ενώ το ΝΑΤΟ «δεν έχει λόγο να υπάρχει, δεν είναι στις προτεραιότητας του ΣΥΡΙΖΑ σαν κυβέρνηση να εγείρει το ζήτημα για μια πιθανή έξοδο από το ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή». Ούτε το να φύγει η αμερικανική βάση από την Κρήτη είναι «μέρος των άμεσων προτεραιοτήτων μας», δήλωσε.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου