16.1.15

ΒΟΜΒΑ του Spiegel: Εκτός προγράμματος αγοράς της ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα!

Εκτός του προγράμματος αγοράς ομολόγων που ανακοινώνει την επόμενη εβδομάδα ο Μάριο Ντράγκι, αναμένεται να μείνουν τα ελληνικά ομόλογα λόγω χαμηλής διαβάθμισης, επισημαίνει σε δημοσίευμα του το Der Spiegel.  Το γερμανικό περιοδικό επικαλείται ενημέρωση του Μάριο Ντράγκι προς τη γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με το περιεχόμενο ανακοινώσεων στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ την επόμενη Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοίνωσει ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικώνομολόγων στην συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, χωρίς ωστόσο να συμπεριλάβει ελληνικούς τίτλους, όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.
Το πρόγραμμα που θα ανακοινώσει ο Μάριο Ντράγκι θα προβλέπει ότι οι αγορές ομολόγων θα πραγματοποιούνται από την ίδια την κεντρική της τράπεζα και θα έχουν ανώτατο όριο το 20% με 25% του κρατικού της χρέους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel, η Ελλάδα δεν θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμαεπειδή τα ελληνικά ομόλογα δεν πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο στο Spiegel, ενώ – όπως μεταδίδει το Dow Jones – το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Κλάας Κνοτ δήλωσε στο Spiegel ότι στηρίζει το σχέδιο να αγοράσει η κάθε κεντρική τράπεζα τα ομόλογα της χώρας της.
«Αν κάθε κεντρική τράπεζα αγόραζε μόνο τους τίτλους της χώρας της, αυτό θα μείωνε τον κίνδυνο να γίνει μια ανεπιθύμητη αναδιανομή των οικονομικών κινδύνων» είπε ο κ. Κνοτ, ο οποίος είναι επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου