5.2.15

Ψαλίδι διαρκείας σε πάνω από 20.000 συντάξεις

Επιβεβαιώνει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) την αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου για τις αναδρομικές μειώσεις που επέβαλλε αιφνιδιαστικά στις επικουρικές συντάξεις του Φεβρουαρίου!

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα ο «Ε.Τ» την περασμένη Παρασκευή (30/1/15) με ντοκουμέντα που έδειχναν ότι στην πληρωμή του Φεβρουαρίου, χιλιάδες συνταξιούχοι (όπως της Εμπορικής που λαμβάνουν μαζί κύρια και επικουρική) είδαν μειώσεις μέχρι και 191 ευρώ στις αποδοχές τους. Σε δικαιούχους με μικρότερα ποσά οι μειώσεις ήταν της τάξης των 15 – 20 ευρώ.
 Μάλιστα σε αυτούς που είδαν μείωση και μάλιστα πάνω από 191 ευρώ ήταν και ο Νίκος Αγγελόπουλος πρώην υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων επί κυβέρνησης Καραμανλή, ο οποίος αποκάλυψε σε νεότερο ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής (1/2/15) ότι είχε και αυτός αναδρομική κράτηση στο ποσό που παίρνει ως συνταξιούχος της Εμπορικής τράπεζας.

Το ΕΤΕΑ λοιπόν επιβεβαιώνοντας το θέμα, ανακοίνωσε χθες ότι ο λόγος που έκανε αυτές τις μειώσεις είναι επειδή δεν εφάρμοσε σε χιλιάδες συνταξιούχους τις νέες περικοπές που επιβάλλονται στο άθροισμα όλων των συντάξεων από τα 1.000 ευρώ και πάνω. Οι μειώσεις αυτές είναι 5% ως 15%, και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «λόγω δυσχέρειας υπολογισμού» η κράτηση αυτή δεν εφαρμόστηκε από την 1/1/2013, αλλά ξεκίνησε από 1/9/2014 σε περιορισμένο αριθμό δικαιούχων. Εκτιμάται ότι οι συνταξιούχοι που είδαν αναδρομικές μειώσεις ξεπερνούν τους 20.000.

Για παράδειγμα συνταξιούχος που θα έπρεπε να είχε μείωση κατά 20 ευρώ από την 1/2/2013, αλλά του επιβάλλεται με 24 μήνες καθυστέρηση θα πρέπει να επιστρέψει στο ΕΤΕΑ 480 ευρώ δηλαδή θα παίρνει 20 ευρώ λιγότερα για τους επόμενους 24 μήνες.

Τι λέει η ανακοίνωση του ΕΤΕΑ για τις αναδρομικές κρατήσεις:

Από τη Διοίκηση του ΕΤΕΑ διευκρινίζεται ότι η πρόσθετη κράτηση του ν.4093/2012, που υπολογίστηκε στις συντάξεις Φεβρουαρίου 2015 σε συνταξιούχους του, οφείλεται σε αναδρομική εφαρμογή του νόμου στις συντάξεις που έχουν ήδη λάβει χωρίς την κράτηση αυτή και αφορούν σε διάστημα από 01.01.2013 μέχρι το μήνα της πρώτης πληρωμής της σύνταξης τους, ο οποίος διαφοροποιείται κατά περίπτωση συνταξιούχου.

Τονίζεται ότι η κράτηση του ν.4093/2012 υπολογίζεται βάσει του συνόλου των συντάξεων που λαμβάνει κάθε συνταξιούχος, πρόβλεψη που λόγω δυσχέρειας υπολογισμού των, εφαρμόζεται κανονικά από 01.09.2014.

Επισημαίνεται ότι στα ενημερωτικά σημειώματα των συντάξεων, τα οποία κάθε συνταξιούχος μπορεί να εκτυπώσει από την ιστοσελίδα του ΕΤΕΑ www.etea.gov.gr, υπάρχει αναλυτική πληροφορία για το συνολικό ύψος της οφειλής και τον αριθμό των δόσεων αποπληρωμής της.


Κώστας Κατίκος

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου