12.2.15

Ο Τσίπρας την κατακεραύνωνε από το βήμα της Βουλής ! Σύμβουλος του Βαρουφάκη η (κηπουρός του Παπανδρέου ) Παναρίτη που ήθελε... ΔΝΤ και μείωση συντάξεων

Η τελευταία φορά που βρέθηκαν μαζί σε δημόσια εμφάνιση ήταν στα μέσα Απριλίου του 2011. Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ τότε, η Ελενα Παναρίτη παρουσίαζε το βιβλίο της «Ευημερία δίχως Ορια».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, ήταν στο πάνελ της εκδήλωσης, μιλώντας τότε για το σύγγραμμα της κ. Παναρίτη.

Από χθες, οι δύο οικονομολόγοι συμβαδίζουν στις συζητήσεις της Αθήνας με τους εταίρους. 

Ο υπουργός Οικονομικών επέλεξε την πρώην συνεργάτιδα του Γιώργου Παπανδρέου ως σύμβουλο για την περίοδο των διαπραγματεύσεων, λόγω των γνωριμιών της στην Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ωστόσο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε αφήσει αιχμές εναντίον της, για τη θητεία της δίπλα στον πρώην πρόεδρο του Περού, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, που καταδικάστηκε σε 25ετή κάθειρξη, αφού προηγουμένως είχε οδηγήσει τη χώρα του στον γκρεμό. Στις 6 Μαΐου του 2011, ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είχε μιλήσει στη Βουλή, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση προς τον τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, με θέμα την εκποίηση του δημόσιου πλούτου.
 «Εχετε την τεχνογνωσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της κ. Παναρίτη της Παγκόσμιας Τράπεζας που ήταν ειδικευμένη στο real estate και σύμβουλος ενός προέδρου χώρας που αυτή τη στιγμή έχει είκοσι χρόνια κάθειρξη, του Περού», είχε επισημάνει για τη νυν σύμβουλο του κ. Βαρουφάκη.

Η κ. Παναρίτη, τις ημέρες που ο κ. Παπανδρέου άνοιγε την πόρτα της Ελλάδας για την τρόικα, δήλωνε σίγουρη ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει. «Περπατάμε αυτό το διάστημα σε ένα στρώμα από... thin ice, λεπτού πάγου, αλλά θα τα καταφέρουμε.
Αλλωστε καταφθάνει σε λίγες ημέρες και το... ιππικό για να μας σώσει» («Βήμα», Μάιος 2010). Το… ιππικό, κατά την τότε βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, ήταν η τρόικα. Η ίδια, αν και μετά την ψήφιση σωρείας μνημονιακών μέτρων προσπάθησε να κάνει… αντιμνημονιακή στροφή, είχε εκφραστεί θετικά για την παρουσία της τριμερούς.
«Οι συμπολίτες μας δεν πρέπει να αντιμετωπίσουν ούτε θετικά ούτε αρνητικά τη συνδρομή είτε του ΔΝΤ είτε της Ε.Ε. είτε οποιουδήποτε. Οι συμπολίτες μας πρέπει να δουν θετικά οποιαδήποτε κίνηση θα βοηθήσει τη χώρα να βγει από την περιπέτεια όσο πιο καθαρά, ανώδυνα, φτηνά και με διαφάνεια γίνεται. Πώς θα ονομάζεται η λύση ελάχιστη σημασία έχει. Επίσης, καλό είναι κάποια στιγμή να “ξεκολλάμε” από προκαταλήψεις και να κοιτάμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Oποιοι και όσοι ξέρουν καλύτερες λύσεις από τις προφανείς, καλό είναι να τις καταθέσουν και να βοηθήσουν τη χώρα. Αλλιώς, απλώς δημαγωγούν», είχε σημειώσει στις 24 Φεβρουαρίου του 2010 και δύο μήνες πριν από την έλευση της τρόικας.

Η ίδια, στις 17 Μαΐου του 2011, είχε ταχθεί και υπέρ της μείωσης μισθών και συντάξεων. Μάλιστα, όχι της λίγης, αλλά της πολλής μείωσης. «Δεν είναι το πρόβλημα να κόψουμε λίγο τους μισθούς, να κόψουμε λίγο τις συντάξεις, και όχι λίγο, πολύ», είχε σημειώσει.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ


Αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη
έκδοση του «Ελεύθερου Τύπου»

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου