5.2.15

Η τροφή που μοιάζει περισσότερο με το μητρικό γάλα είναι το ελαιόλαδο !!!

Μπορεί να μη μοιάζουν στην όψη ή στη γεύση αλλά το ελαιόλαδο και το μητρικό γάλα παρουσιάζουν σημαντικές θρεπτικές ομοιότητες. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο περιέχει Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα στο ίδιο ποσοστό με το λίπος του μητρικού γάλακτος καθώς και το ίδιο ποσοστό λινελαϊκού οξέος, καθιστώντας το αναντικατάστατο στοιχείο της διατροφής για την μυελίνωση των νευρικών ινών και της εγκεφαλικής ανάπτυξης

  Επιπλέον, λόγω του ότι  είναι ιδιαίτερα εύπεπτο, βοηθάει στη σωστή γαστρεντερική
λειτουργία, προλαμβάνοντας το φαινόμενο της δυσκοιλιότητας και των κολικών. Μάλιστα, το ελαιόλαδο βοηθάει στην απορρόφηση της βιταμίνης D, σημαντικής για τα αναπτυσσόμενα βρέφη και τα παιδιά επειδή ρυθμίζει την ισορροπία ασβεστίου και φωσφόρου ενώ παράλληλα διευκολύνει την απορρόφηση και μεταλλικών στοιχείων που είναι απαραίτητα για την διαδικασία της οστεοποίησης. Αυτό παρέχει στα παιδιά επιπλέον προστασία έναντι του σπασίματος των οστών, κατά την ευαίσθητη παιδική ηλικία, αλλά και έναντι της οστεοπόρωσης κατά την ύστερη ενηλικίωσή τους.

  Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, η χοληστερόλη βρίσκεται αυξημένη τα τελευταία χρόνια σε παιδιά μικρής ηλικίας, γεγονός  που συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας από την οποία πάσχει σήμερα ένα στα τρία παιδιά ηλικίας 6 έως 9 ετών. Μάλιστα, εξαιτίας της ευεργετικής δράσης του ελαιολάδου που μειώνει το συνολικό επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα, την «κακή» χοληστερόλη LDL και τα τριγλυκερίδια, οι γιατροί συνιστούν την αντικατάσταση του ζωϊκού λίπους με ελαιόλαδο για την καταπολέμηση της αυξανόμενης παχυσαρκίας στις νεαρές ηλικίες.

  Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι τα βρέφη που θα γεννηθούν από μητέρες που καταναλώνουν καθημερινά ελαιόλαδο, έχουν μειωμένες πιθανότητες να αναπτύξουν αναπνευστικά προβλήματα όπως είναι το άσθμα, σύμφωνα με πρόσφατες κλινικές μελέτες. Επιπροσθέτως, τα βρέφη αυτά βρέθηκαν να έχουν πιο ανεπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και μειωμένο ρίσκο για την ανάπτυξη αλλεργιών και ρινίτιδας.

  Στην Ιταλία, οι γιατροί συνιστούν τη χορήγηση ποσοτήτων ελαιολάδου στο γάλα που προορίζεται για βρεφική κατανάλωση από μωρά που έχουν αποκοπεί από το φυσικό θηλασμό, είτε αυτό προέρχεται από τη μητέρα, είτε τους χορηγείται υποκατάστατο φόρμουλας και ιδιαίτερα στα μωρά τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα με κολικούς. Ο λόγος είναι ότι το ελαιόλαδο διευκολύνει τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου και περιέχει ολευρωπεΐνη, ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες συστατικό το οποίο μιμείται την επίδραση της παρακεταμόλης, της πιο ευρέως διαδεδομένης δραστικής ουσίας  για την παρασκευή παυσίπονων από τη βιομηχανία φαρμάκων.

  Το σημείο αυτό συζητήθηκε σε βάθος με τον Δρ. Saverio Pandolfi, του ιταλικού Ινστιτούτου Γενετικής Φυτών. Ο ερευνητής δήλωσε ότι το ελαιόλαδο είναι το τρόφιμο που προσομοιάζει περισσότερο με το μητρικό γάλα και προτείνει την προσθήκη του στη βρεφική διατροφή, ξεκινώντας από ποσότητα ενός κουταλιού του γλυκού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε κάθε βρεφικό γεύμα.

  «Το ελαιόλαδο είναι ευχάριστο στη γεύση για όλα τα παιδιά γιατί τους θυμίζει τη γεύση του μητρικού γάλακτος αλλά είναι ευχάριστο ακόμη και σε εκείνα που ποτέ δεν λάμβαναν ελαιόλαδο μέσω της διατροφής τους, όπως παιδιά Εσκιμώων ή από την Αφρική», δήλωσε επίσης ο Δρ. Pandolfi.

  Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Plasmon, μία από τις πιο δημοφιλής εταιρίες παιδικών τροφών στην Ιταλία, παράγει ελαιόλαδο ειδικά για μωρά. Η εταιρία δηλώνει ότι το λάδι αυτό παράγεται από ελιές που παράγονται και επεξεργάζονται στην Ιταλία χρησιμοποιώντας τεχνικές που εξασφαλίζουν ότι το ελαιόλαδο διατηρεί σε μεγαλύτερο βαθμό τα ευεργετικά του χαρακτηριστικά.

Τζουβάνου Αλεξάνδρα

www.agronews.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου