20.2.15

ΑΝΙΣΗ ΜΑΧΗ - Το σκαθάρι νεκρώνει τα φοινικοειδή της Καλαμάτας !

Παρά τα μέτρα που έχει λάβει ο Δήμος Καλαμάτας, όπως η αντιμετώπιση αυτού του εχθρού των φοινίκων με ωφέλιμους νηματώδεις σκώληκες, η συνεχής επισκόπηση, η δενδροχειρουργική (που σώζει ορισμένα δένδρα, εφόσον δεν έχει προσβληθεί η καρδιά τους), η μάχη με το σκαθάρι που νεκρώνει τα φοινικοειδή είναι άνιση. 
Αυτό το έντομο (rhynchophorus ferrugineus) έχει έλθει στην Ελλάδα από τη Λατινική Αμερική και δεν έχει στον τόπο μας εχθρούς, δηλαδή άλλους οργανισμούς που το ανταγωνίζονται.  
Το αποτέλεσμα είναι η νέκρωση πολλών φοινίκων στην περιοχή της Καλαμάτας: δύο δένδρα στη Νέα Είσοδο, 6 στο Κοιμητήριο και δεκάδες σε ιδιωτικά οικόπεδα. 
Πέραν της συνέχισης των προσπαθειών του Δήμου για την αντιμετώπιση – κατά το δυνατόν – του κόκκινου σκαθαριού, με απόφαση του Δημάρχου και σε εφαρμογή σχετικού νόμου, ορίζεται δημοτικός χώρος για να θάβονται τα απομεινάρια των προσβεβλημένων – νεκρωμένων φοινικοειδών.

ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ ΑΠΟ ΠΕΥΚΟΚΑΜΠΙΑ
Προσβολές από πευκοκάμπια, που δεν νεκρώνει τα δένδρα αλλά τα πλήττει στο φύλλωμα (βελόνες), έχουν παρατηρηθεί σε διάφορα σημεία της Καλαμάτας. Ο Δήμος θα προχωρήσει σε σχετική παρέμβαση, τελώντας σε επαγρύπνηση και για τυχόν άλλο εχθρό των πεύκων.

ΚΟΠΗ ΓΗΡΑΣΜΕΝΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ
Σήμερα, Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015, έληξε η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κοπή γηρασµένων δένδρων σε κεντρικούς δρόµους (Ακρίτα, Φαρών, Πλάτωνος, Αριστοµένους και Ναυαρίνου) της Καλαμάτας. Τα δένδρα θα κοπούν δωρεάν από ιδιώτες, με διαδικασία που θα καθορισθεί από την Υπηρεσία και αυτοί θα πάρουν τα καυσόξυλα. Συνολικά, για άρση της επικινδυνότητας και βελτίωση της εικόνας της πόλης από αισθητικής πλευράς, θα κοπούν 118 γηρασμένα δένδρα, τα οποία – όπου επιτρέπει το πλάτος του πεζοδρομίου – θα αντικατασταθούν με νέα, για παράδειγμα με άκαρπες μουριές στη Φαρών.
Η κοπή γηρασμένων δένδρων θα συνεχισθεί σε άλλα σημεία όπου υπάρχει αυτή η ανάγκη και πάντοτε με μέριμνα για την αντικατάστασή τους.

ΑΡΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΕΝ ΟΨΕΙ ΑΝΟΙΞΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ
Επίσης, με εντολή του Δημάρχου, η Υπηρεσία Πρασίνου θα προβεί στην αναγκαία προετοιμασία, ώστε να είναι έτοιμο το αρδευτικό σύστημα στα κηπάρια του Δήμου, εν όψει άνοιξης και θερινής περιόδου.
Τέλος, θα ειδοποιηθούν και φέτος, από τις αρχές της άνοιξης, οι ιδιοκτήτες οικοπέδων, για τον έγκαιρο καθαρισμό τους εν όψει θερινής περιόδου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου