Προθεσμία μέxρι τη Δευτέρα για να ζητήσει η Ελλάδα παράταση του υφιστάμενου προγράμματος ήταν το κεντρικό μήνυμα του Eurogroup που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.   
Γύρω στα 30 λεπτά κράτησε η τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη, χωρίς να παρουσιάσει συγκεκριμένα νούμερα σε σχέση με την ελληνική πρόταση.
Κατόπιν, στις διαδοχικές τοποθετήσεις των συμμετεχόντων υπουργών ασκήθηκαν πιέσεις για επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος. Συγκεκριμένα, η πλευρά των Φιλανδών ξεκαθάρισε ότι τις όποιες αλλαγές του υφιστάμενου προγράμματος πρέπει να τις περάσουν από ψηφοφορία στο κοινοβούλιό τους.
Πριν το Eurogroup είχαν συνάντηση οι Γ. Βαρουφάκης, Γ. Δραγασάκης και Γ. Χουλιαράκης με Γ. Ντάισελμπλουμ, Κρ. Λαγκάρντ και Τ. Βίζερ. Πηγές από το Μαξίμου αναφέρουν ότι έγινε σε καλό κλίμα και αφορούσαν το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει μία συμφωνία γέφυρα.
«Το ερώτημα είναι πως θα προχωρήσουμε με το υπάρχον πρόγραμμα της Ελλάδας», τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά την είσοδό του στην συνεδρίαση του Eurogroup. Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα συζητηθεί το πώς και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορέσει η χώρα μας να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι είναι «ανοιχτός» στο να ακούσεις της προτάσεις της Αθήνας.
Πάντως, ο επικεφαλής του Eurogroup υποστήριξε ότι δεν περιμένει να υπάρξει κάποιο τελικό αποτέλεσμα σχετικά με την Ελλάδα από την αποψινή συνεδρίαση. Από την πλευρά του, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε κατά την είσοδό του, «είμαι αισιόδοξος ότι σήμερα θα έχουμε μία πολύ παραγωγική συνάντηση».
Αμετακίνητος στις απόψεις που παρέμεινε ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φθάνοντας στην έκτακτη συνεδρίαση . Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι «κάθε χώρα είναι ελεύθερη να πράξει όπως νομίζει. Αλλά το ισχύον πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί. Αλλιώς δεν θα υπάρξει κανένα νέο πρόγραμμα.» Τόνισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα συνεχίσει να εκτελείται από την Τρόικα, προσθέτοντας με μάλλον δηκτικό τρόπο «την οποία προφανώς δε μπορούμε να την λέμε Τρόικα πια».
Βαρουφάκης: Απολύτως καμία περίπτωση Grexit
Ο έλληνας υπουργός οικονομικών προσερχόμενος στο Eurogroup δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να εγκαταλείψει η Ελλάδα την ζώνη του ευρώ. Ο κ. Βαρουφάκης ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους εάν υπάρχει περίπτωση εξόδου και απάντησε «Απολύτως όχι». Για την συνεδρίαση του Eurogroup, ο έλληνας υπουργός είπε: «Είμαι πεπεισμένος ότι θα έχουμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση σήμερα».
Λαγκάρντ: Είναι ευφυείς και πρέπει να τους ακούσουμε
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε «χρήσιμη» τηνσυνάντηση που είχε με τον κ. Βαρουφάκη πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup. «Είχαμε μια χρησιμη συνάντηση γνωριμίας και έγινε μια πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων. Ξεκινάμε τη διαδικασία υπάρχει πολύ δουλειά να κάνουμε», πρόσθεσε η επικεφαλής του ΔΝΤ. Σύμφωνα με το Reuters η κα. Λαγκάρντ σχολίασε για την ελληνική πλευρά: «Είναι ικανοί, ευφυείς και έχουν σκεφθεί για τα θέματα που τους αφορούν. Πρέπει να τους ακούσουμε, αρχίζουμε να δουλεύουμε και είναι μια διαδικασία που τώρα αρχίζει».
Ντάισελμπλουμ: Το πρόγραμμα είναι βάση για τη συζήτηση
Ο επικεφαλής του Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την ελπίδα να παραμείνει η Ελλάδα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και εκτίμησε ότι απόψε δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα αλλά θα γίνει μια αρχή ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.
«Θα ακούσουμε το σχέδιο του (ελληνα υπουργού οικονομικών) και θα εξετάσουμε σε ποια βάση μπορούμε να συνεχίσουμε επισήμως την βοήθεια που δίνουμε. Το πρώτο που θα εξετάσουμε είναι πως θα συνεχίσει το πρόγραμμα, θέλουμε να ακούσουμε και να ξεκινήσουμε τις συνομιλίες μας», είπε χαρακτηριστικά.