28.3.15

Ψάχνουν 1,5 δις ...«Σκουπίζουν» τα πάντα για να πληρώσουν μισθούς-συντάξεις

 ΕΒΑΛΑΝ ΧΕΡΙ ΣΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ...ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ !

Στην εξεύρεση του μεγαλύτερου ποσού των 1,5 δισ. ευρώ που χρειάζονταν για την καταβολή μισθών Μαρτίου και συντάξεων Απριλίου έχουν προχωρήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, «πείθοντας» φορείς να τοποθετήσουν μέρος των διαθεσίμων τους στους ειδικούς λογαριασμούς διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Εν συνεχεία το Δημόσιο παίρνει τα χρήματα από τους ειδικούς λογαριασμούς διαχείρισης στα πλαίσια συμφωνιών επαναγοράς (repos) που προσφέρουν στους φορείς επιτόκιο μεγαλύτερο από αυτό που προσφέρουν οι εμπορικές τράπεζες (2,3 έως 2,5% ενώ στις εμπορικές τράπεζες το επιτόκιο είναι 0,5%, 0,6% έως 1%) ή τα επενδύει σε έντοκα γραμμάτια.

Χθες ανακοινώθηκε πως από τον ΟΑΕΔ αντλήθηκαν 120 εκατ. ευρώ, από την Αττικό Μετρό 400 εκατ. ευρώ, ενώ συμβολή είχαν και οι ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και η Περιφέρεια Αττικής.

Σημειώνεται πως προκειμένου να είναι επιπρόσθετα καλυμμένες οι διοικήσεις των φορέων που συναινούν στη μεταφορά των διαθεσίμων τους στους ειδικούς λογαριασμούς διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδος η Βουλή ψήφισε προ ημερών σχετική διάταξη που προβλέπει ότι:

«Τα κεφάλαια που κατατίθενται από τα ΝΠΔΔ και ασφαλιστικούς φορείς στην Τράπεζα της Ελλάδος σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης δύνανται να επενδύονται στο σύνολό τους σε συμβάσεις αγοράς ή πώλησης τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου με σύμφωνα επαναπώλησης/επαναγοράς με αντισυμβαλλόμενο το Ελληνικό Δημόσιο (repos, reverse repos, buy/sell back, sell/buy/back).

»Σε περίπτωση κεφαλαιακών ζημιών των ΝΠΔΔ και ασφαλιστικών φορέων από την για οποιονδήποτε λόγο μη προσήκουσα και ιδίως μη έγκαιρη ή μη ολοσχερή εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου ως αντισυμβαλλομένου σε συμβάσεις αγοράς ή πώλησης με σύμφωνα επαναγοράς, το ΝΠΔΔ ή ο ασφαλιστικός φορέας που υπέστη τη ζημία έχει απευθείας αξίωση αποζημίωσης κατά του Ελληνικού Δημοσίου».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου