4.3.15

Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ - Κανονικά θα πληρώσουμε ΕΝΦΙΑ και το 2015


Κανονικά θα πληρώσουμε ΕΝΦΙΑ και το 2015

Της Μαρίας Βουργάνα

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εξίσωση εξελίσσεται η φορολόγηση των ακινήτων, με το οικονομικό επιτελείο υπό το βάρος των σκληρών ταμειακών και δημοσιονομικών συνθηκών να αναζητά λύσεις που δεν θα οδηγήσουν σε σημαντικές απώλειες εσόδων και ταυτόχρονα θα περιορίσουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις που προκαλεί ο ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ένα από τα σενάρια που φαίνεται πως έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπει τη διατήρηση για φέτος του ΕΝΦΙΑ στον οποίο θα γίνουν διορθώσεις και θα εφαρμοστούν οι μειωμένες αντικειμενικές αξίες που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών μετά την απόφαση του ΣτΕ.
Το τοπίο στη φορολογία των ακινήτων παραμένει θολό. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό, ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ μέχρι το τέλος Ιουνίου καθώς θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια που θα έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο και θα απορριφθεί από τους εταίρους. Συγκεκριμένα, όπως είπε, για το επόμενο τετράμηνο η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες με δημοσιονομικό κόστος και δήλωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αλλάξουμε τον ΕΝΦΙΑ επί το προοδευτικότερο. Ισως χρειαστούν 2-3 μήνες. Ένας νόμος αλλάζει μόνο με νόμο. Έως ότου τον αλλάξουμε, θα πρέπει να τον πληρώνουμε. Δεν θα κάνουμε βιαστικές κινήσεις».
Ετσι, ο κ. Βαρουφάκης, αν και χαρακτήρισε απαράδεκτο τον ΕΝΦΙΑ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διατηρηθεί για το 2015. Πάντως, κύκλοι από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι ήδη οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για αλλαγή του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασης του με έναν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη έχει δηλώσει ότι ο νέος φόρος ακινήτων θα εφαρμοστεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ενώ η πρώτη κατοικία θα είναι αφορολόγητη για την πλειονότητα των φορολογούμενων. Επίσης, ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης, αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά του νέου φόρου, ανέφερε ότι θα προβλέπεται οικογενειακό αφορολόγητο όριο ακίνητης περιουσίας στα επίπεδα των 500.000 ευρώ.
Για τις αντικειμενικές αξίες ο ίδιος αποκάλυψε ότι δεν θα μειωθούν οριζόντια κατά 30% ή 35%, όπως είχε ανακοινωθεί προεκλογικά, αλλά η αναπροσαρμογή τους θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη τις ζώνες, υπογραμμίζοντας ότι σε κάποια περιοχή θα γίνει μείωση 10% και σε κάποια άλλη 40%.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα πρέπει να καταργηθούν, ωστόσο σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα ασχοληθεί με τις αντικειμενικές στον νέο προϋπολογισμό.
Αφορολόγητο
Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η αναβολή της νέας ενιαίας φορολογικής κλίμακας και η επαναφορά του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ για τα εισοδήματα του 2015. Οι ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων θα γίνουν σταδιακά σε ορίζοντα τετραετίας.
Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, το πώς και πότε ακριβώς θα εφαρμοστούν όλες οι υπεσχημένες προεκλογικά αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων (δηλαδή η καθιέρωση ενιαίας προοδευτικής κλίμακας φορολογίας με αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ) είναι ζητήματα που θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο θα αλλάξουν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2015, του 2016, του 2017, του 2018 και του 2019.
Ειδικά όσον αφορά στην αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ άφησε να εννοηθεί ότι αυτό θα γίνει σταδιακά και θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους «θεσμούς». Τόνισε δε ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρηθεί η ρήτρα με τους εταίρους να μην προχωρήσουμε σε μονομερείς ενέργειες.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου