5.3.15

Σαν σήμερα…από την τοπική ιστορία. 5 Μαρτίου 1950. Η Μεσσηνία στέλνει εννέα Βουλευτές στη Βουλή των Ελλήνων

Σαν σήμερα, 5 Μαρτίου 1950, στην Ελλάδα πραγματοποιούνται οι πρώτες Εθνικές Εκλογές μετά την επίσημη λήξη του εμφυλίου πολέμου και η δεύτερες μετά την Κατοχή. 
Στη Μεσσηνία εκλέχτηκαν οι παρακάτω εννέα Βουλευτές: 
Από το Λαϊκό Κόμμα ο Δημήτρης Λατζούνης  (πανό του οποίου βλέπουμε σε φωτογραφία της εποχής εκείνης) και Αλέξανδρος Καλαντζάκος, από την Πολιτική Ανεξάρτητη Παράταξη ο Νικόλαος Σπέντζας και ο Γεώργιος Ζάρας, από το Κόμμα Φιλελευθέρων ο Σταύρος Κωστόπουλος, ο Κωνσταντίνος Βουδούρης και ο Ιωάννης Μπούτος, από το Κόμμα Γεωργίου Παπανδρέου ο Ανδρέας Λαμπρόπουλος και από την ΕΠΕΚ ο Ιωάννης Δημητρόπουλος.
Στη φωτογραφία βλέπουμε προεκλογικό πανό του υποψηφίου του Λαϊκού Κόμματος Δημητρίου Λαντζούνη στη συμβολή των οδών 23ης Μαρτίου και Γερμανού.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι οι εκλογές της 5ης Μαρτίου 1950 διεξήχθησαν από υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ιωάννη Θεοτόκη με το σύστημα της απλής αναλογικής του 1946 με μικρές τροποποιήσεις, (περιορισμός αριθμού εδρών από 354 σε 250). Κανένα κόμμα δε συγκέντρωσε απόλυτη πλειοψηφία. Τα μεγαλύτερα σε δύναμη κόμματα ήταν το Λαϊκό Κόμμα του Κωνσταντίνου Τσαλδάρη (18,80%), το Κόμμα Φιλελευθέρων του Σοφοκλή Βενιζέλου (17,24%), η Εθνική Πολιτική Ένωσις Κέντρου (ΕΠΕΚ) με αρχηγό τον Νικόλαο Πλαστήρα (16,44%) και το Κόμμα Γεωργίου Παπανδρέου με τον Γεώργιο Παπανδρέου (10,67%)
Στον πολιτικό χώρο της Δεξιάς πρώτο κόμμα αναδείχτηκε το Λαϊκό Κόμμα υπό τον Κ. Τσαλδάρη με 18,8 των ψήφων (62 έδρες). Διάφορα άλλα κόμματα της δεξιάς έλαβαν μικρότερα ποσοστά (περίπου 18% των ψήφων και 24 έδρες). Το συνολικό ποσοστό των κομμάτων της Δεξιάς όμως συγκριτικά με τις εκλογές του 1946 μειώθηκε σημαντικά, από 68% σε 35%.
Το Κέντρο το εκπροσωπούσαν τρία κόμματα (Φιλελεύθεροι με αρχηγό τον Σ. ΒενιζέλοΕΠΕΚ με αρχηγό τον Πλαστήρα και ΔΣΚ με αρχηγό τον Γ. Παπανδρέου) και έλαβαν συνολικό ποσοστό 44,3% και 136 έδρες συνολικά.
Η Αριστερά παρουσιάστηκε στις εκλογές με το σχήμα της Δημοκρατικής Παράταξης (ΔΠ) που ιδρύθηκε στις 2 Φεβρουαρίου από τον Αλ. Σβώλο (ΣΚ-ΕΛΔ), τον Σ. Χατζήμπεη (Αριστεροί Φιλελεύθεροι) και τον Ι. Σοφιανόπουλο που είχαν ήδη συνεργαστεί με το ΕΑΜ στο δημοψήφισμα του 1946. Η ΔΠ είχε και την υποστήριξη του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ, υπό τον Νίκο Πλουμπίδη, που ήδη από τα τέλη του 1949 προωθούσαν την συγκρότηση ενός "Δημοκρατικού Μετώπου". 

(Πηγή: Τη φωτογραφία πήραμε από το βιβλίο των: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΗΛΙΤΣΗ-ΝΙΚΑ & ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΒΕΡΡΑΡΟΥ «Η Καλαμάτα μέσα από το φακό του Χρήστου Αλειφέρη 1937-1974»)

Ο Βουφραδιώτης

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου