7.3.15

Τα 5 «λάθη» που πρέπει να αποφεύγετε στο σούπερ μάρκετ

Το σούπερ μάρκετ είναι αναγκαίο κακό και κανείς μας δεν μπορεί να το αποφύγει. 

Φυσικά, όλοι μας λίγο πολύ ξεφεύγουμε από τον προϋπολογισμό μας μόλις αφεθούμε στους πειρασμούς των ραφιών, με αποτέλεσμα γυρνώντας στο σπίτι να συνειδητοποιούμε πως όχι μόνο ψωνίσαμε πολλά παραπάνω από όσα είχαμε στο μυαλό μας, αλλά και ότι τα περισσότερα από αυτά θα έπρεπε να έχουν αποφευχθεί.
Στην πραγματικότητα, το σούπερ μάρκετ έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δελεάζει τους καταναλωτές και να ψωνίζουν ανεξέλεγκτα, ενώ το design και ο τρόπος που είναι τοποθετημένα τα προϊόντα μόνο τυχαία δε μπορούν να θεωρηθούν. Αρχιτέκτονες, διακοσμητές και ψυχολόγοι έχουν βάλει το χεράκι τους για να μας «αναγκάσουν» σε υπερβολές τις οποίες όμως μπορούμε να αποφύγουμε ακολουθώντας τις 5 «σωτήριες» συμβουλές που ακολουθούν. Απαιτείται μόνο οργάνωση και πειθαρχεία!
Μην παίρνετε τα παιδιά μαζί σας
Ή τουλάχιστον φροντίστε να το αποφύγετε τις περισσότερες φορές. Αν το σούπερ μάρκετ είναι μία φορά δελεαστικό για εμάς, φανταστείτε τι συμβαίνει με τα παιδιά. Οι πολυεθνικές υπολογίζουν σε αυτά περισσότερο από ό,τι έχουμε τολμήσει ποτέ να φανταστούμε, πράγμα που είναι πολύ εύκολο να παρατηρήσουμε αν ρίξουμε μια ματιά στα παιδικά προϊόντα που βρίσκονται στα ταμεία. Όσο λοιπόν εμείς περιμένουμε να πληρώσουμε, τα παιδιά μας χαζεύουν και θέλουν να τους αγοράσουμε τσίχλες, καραμέλες, κοτσιδάκια, αυτοκόλλητα και πολλά άλλα που βρίσκονται στο συγκεκριμένο σημείο γι αυτόν ακριβώς το λόγο. Κι αυτό φυσικά είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα, καθώς ένα παιδί είναι... παιδί και θέλει τα πάντα.
Φροντίστε να έχετε φάει κάτι πριν ξεκινήσετε τα ψώνια σας
Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε είναι να πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ πεινασμένοι. Τι πιο λογικό; Πεινάμε και θέλουμε να φάμε τα πάντα. Γεμίζουμε λοιπόν το καλάθι μας με ένα σωρό ανθυγιεινές και γεμάτες θερμίδες λιχουδιές, ενώ ο λογαριασμός μεγαλώνει στην προσπάθειά μας να ικανοποιήσουμε το αίσθημα τις πείνας. Φροντίστε λοιπόν να επισκέπτεστε το σούπερ μάρκετ κατά τις απογευματινές ώρες, δηλαδή μετά το μεσημεριανό και πριν το βραδινό σας γεύμα που είστε λιγότερο επιρρεπείς στις «αμαρτίες».
Φτιάξτε λίστα με όσα χρειάζεστε
Απλή και δοκιμασμένη συνταγή που σας βοηθά όχι μόνο να μην ξεχάσετε κάτι από όσα χρειάζεστε, αλλά επιπλέον να μείνετε συγκεντρωμένοι στον αρχικό σας στόχο και να μην υποκύψετε στις άσκοπες αγορές. Με τη λίστα θα καταφέρετε να ανατρέξετε σε συγκεκριμένα ράφια και θα αποφύγετε το χάσιμο χρόνου και τα περιττά προϊόντα που περιμένουν να μπουν στο καλάθι σας τριγυρνώντας σε όλους τους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ.
Οι προσφορές δεν είναι πάντα... προσφορές
Αναφερόμαστε κυρίως στα προϊόντα «4 + 1 δώρο», «αγοράζεις 1, παίρνεις το δεύτερο στη μισή τιμή» και πάει λέγοντας. Φυσικά, τα χτυπητά κόκκινα γράμματα των προσφορών μας τραβούν την προσοχή και ενθουσιαζόμαστε στη θέα του «δώρου», ωστόσο καλό θα ήταν να είμαστε πιο υποψιασμένοι. Πολλές φορές δεν υπάρχει καν έκπτωση στα προϊόντα αυτά, καθώς δε μπαίνουμε στη διαδικασία να ελέγξουμε την αρχική τιμή του προϊόντος πριν την προσφορά και πέφτουμε θύματα της πολιτικής του εκάστοτε σούπερ μάρκετ. Μη βιάζεστε λοιπόν να βάλετε στο καρότσι σας τα προϊόντα προσφορών, αν πρώτα δεν τσεκάρετε την τιμή πριν και μετά.
Μην επισκέπτεστε μόνο ένα σούπερ μάρκετ για τις αγορές σας
Ο λόγος; Κάποια έχουν χαμηλότερες τιμές στα αλλαντικά, κάποια άλλα στα απορρυπαντικά και ορισμένα στα αναψυκτικά ή τα τρόφιμα πρώτης ανάγκης. Η έρευνα αγοράς είναι απαραίτητη, γι’ αυτό φροντίστε να ψάξετε τις μάρκες που σας αρέσουν και να τις αγοράζετε από το κατάστημα που θα τις βρείτε πιο οικονομικές. Με τη συγκεκριμένη τακτική γλιτώνετε και χρήματα και δεν στερήστε ποτέ τα αγαπημένα σας προϊόντα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου