Σημαντική η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να εξασφαλίζεται η επανασύνδεση και η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, ωστόσο αυτό ήδη... προβλέπεται.  Στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι: “Σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, παρέχεται για το έτος 2015 δωρεάν ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος για την κύρια κατοικία τους έως 300 kwh μηνιαίως. Σε περιπτώσεις δικαιούχων των οποίων η παροχή είχε διακοπεί έως και την 31.01.2015 η παροχή επανασυνδέεται ατελώς και χωρίς καμία επιβάρυνση, οι δε ληξιπρόθεσμες οφειλές ρυθμίζονται”.

Αν και υπάρχει η ασάφεια για το πως ακριβώς ορίζεται ο δικαιούχος στον οποίο το ρεύμα θα επανασυδέεται, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρουν ότι είναι οι όροι θα είναι εκείνοι που ισχύουν και στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο που εφαρμόζει…. ήδη η ΔΕΗ. Πηγές τόσο από τη ΔΕΗ, όσο και από το ΔΕΔΔΗΕ αναφέρουν ότι  δεν δίνεται εντολή να κοπεί ρεύμα σε όσους εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, το οποίο σύμφωνα με τους όρους της ΔΕΗ δεν περιλαμβάνει μόνο άτομα σε ακραίες συνθήκες φτώχειας, αλλά και άλλες κατηγορίες, όπως τους μακροχρόνια άνεργους. Οι περίπου 742.000 καταναλωτές που έχουν ενταχθεί στο ΚΟΤ και προστατεύονται από τη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω ανεξόφλητων οφειλών και πληρώνουν τις πρώτες 800 κιλοβατώρες το τεράμηνο, σε τιμή χαμηλότερη κατά 40% περίπου. Το κόστος υπολογίζεται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ και μεταφέρεται μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στις υπόλοιπες κατηγορίες καταναλωτών.

Σύμφωνα, δηλαδή, με το εν λόγω νομοσχέδιο η κυβέρνηση προβλέπει να προστατεύει νοικοκυριά που… ήδη εντάσσονται στην κοινωνική πολιτική της ΔΕΗ, που  χωρίς μέχρι τώρα να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά την ίδια την εταιρεία. Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους- που  επικαλείται τα στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου -η δαπάνη για όλο το νομοσχέδιο- υπολογιζόμενη σε εννεάμηνη βάση, εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο ύψος των περίπου 200.300.000 ευρώ  και τα  22.100.000 ευρώ θα είναι για την ανάληψη της δαπάνης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναφορικά με το δωρεάν ρεύμα το νομοσχέδιο προβλέπει παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος έως 300 kwh τον μήνα έως το τέλος του 2015, αλλά και διαγραφή οφειλών. Σύμφωνα με υπολογισμούς από πηγές της ΓΕΝΟΠ στο τετράμηνο η αξία του ρεύματος ανά τιμολόγιο ανέρχεται στα 105 ευρώ, αν καλύπτονται και οι λοιπές χρεώσεις το κόστος για το κράτος ανέρχεται στα 200 ευρώ περίπου  ανά νοικοκυριό (στο τετράμηνο θα είναι 1,200 kwh).  Οι ανεξόφλητες οφειλές της χαμηλής τάσης, δηλαδή των νοικοκυριών, από 1,6 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014, τον Ιανουάριο ανήλθαν περίπου στα 2 εκατ. ευρώ.



Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν τώρα, η ΔΕΗ, εφαρμόζοντας την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής επί Γιάννη Μανιάτη, παρέχει το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών με μειωμένη τιμή ρεύματος έως και 54% και αδιάκοπη ηλεκτροδότηση, στο οποίο έχουν ήδη ενταχθεί περισσότεροι από 600.000 πολίτες.

Οι κατηγορίες καταναλωτών που μπορούν να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο είναι:

-Οι μακροχρόνια άνεργοι για τουλάχιστον 6 συνεχόμενους μήνες και οι καταναλωτές με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 12.000€, προσαυξανόμενο κατά 6.000€, εφόσον κατοικούν μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Το όριο των 12.000€προσαυξάνεται κατά 3.000€ ανά τέκνο για τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα. Διευκρινίζεται ότι η μέση 4μηνιαία κατανάλωση θα πρέπει να κυμαίνεται από 200 kWh έως 1.500 kWh.

-Οι γονείς με τρία προστατευόμενα τέκνα και οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 23.500€, προσαυξημένο κατά 6.000€, εφόσον κατοικούν μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Στην περίπτωση αυτή η μέση 4μηνιαία κατανάλωση θα πρέπει να κυμαίνεται από 200 kWh έως 1.700 kWh.

-Τα άτομα με αναπηρία άνω του 67% ή με προστατευόμενα μέλη με αναπηρία άνω του 67% και οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 23.500€ και μέση 4μηνιαία κατανάλωση από 200 kWh έως 1.700 kWh.

-Τα άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης ή έχουν προστατευόμενα μέλη των οποίων η ζωή εξαρτάται από τη χρήση ιατρικών συσκευών και οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 30.000€. Στην περίπτωση αυτή η μέση 4μηνιαία κατανάλωση θα πρέπει να κυμαίνεται από 200 kWh έως 2.000 kWh, ενώ πέραν του ορίου αυτού τιμολογείται με το ισχύον οικιακό τιμολόγιο που αντιστοιχεί στη συνολική 4μηνιαία κατανάλωση.

-Στα όρια κατανάλωσης όλων των κατηγοριών δε λαμβάνονται υπόψη οι καταναλώσεις του νυχτερινού τιμολογίου.

protothema