7.3.15

Φοιτητές, οικιακοί βοηθοί, τουρίστες ....ΟΙ ΡΑΜΠΟ ΤΟΥ Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ


Φοιτητές, οικιακοί βοηθοί, τουρίστες γίνονται... μυστικοί πράκτορες κατά της φοροδιαφυγής!

Θα υπάρχουν... μυστικοί πράκτορες του Βαρουφάκη που θα ψάχνουν για φοροδιαφυγή; Κι όμως, αυτό προβλέπεται στο πακέτο μεταρρυθμίσεων που εστάλη στους δανειστές. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει την πρόσληψη φοιτητών, οικιακών βοηθών, ακόμη και τουριστών τους οποίους θα χρησιμοποιεί ως μυστικούς φοροελεγκτές.
Σύμφωνα πάντα με τους FT, η πρόβλεψη αυτή περιλαμβάνεται στη νέα λίστα μεταρρυθμίσεων που έστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης στους ευρωπαίους.
Η πρόταση έχει τίτλο: «Onlookers' VAT Evasion-Fighting Scheme» και σύμφωνα με αυτή, ένας μεγάλος αριθμός έκτακτων «παρατηρητών» θα βοηθά την κυβέρνηση να "πιάνει στα πράσσα" όσους προσπαθούν να φοροδιαφύγουν. θα είναι εφοδιασμένοι με συσκευές καταγραφής ήχου και εικόνας, ενώ, ο Γιάνη Βαρουφάκης επισημαίνει ότι και μόνο η είδηση ότι υπάρχουν χιλιάδες «μυστικοί πράκτορες» ακροβολισμένοι σε πολλά σημεία θα αλλάξει άρδην τις συμπεριφορές και θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι μη επαγγελματίες επιθεωρητές θα προσλαμβάνονται σε αυστηρά βραχυπρόθεσμη, έκτακτη βάση (όχι μεγαλύτερη από δύο μήνες και χωρίς καμία προοπτική επαναπρόσληψης) κατόπιν σύντομης σχετικής εκπαίδευσης και θα συμπεριφέρονται ως πελάτες, για λογαριασμό των φορολογικών αρχών, ενώ θα είναι καλωδιωμένοι με ήχο και βίντεο».
Φοιτητές, οικιακοί βοηθοί, τουρίστες γίνονται... μυστικοί πράκτορες κατά της φοροδιαφυγής!Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μοντέλο στα πρότυπα του αμερικανικού IRIS.
Στο non paper που δόθηκε στην δημοσιότητα στη λίστα των μεταρρυθμίσεων με αριθμό 3 αναφέρει:
3η Μεταρρύθμιση - Συγκρότηση ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα
Στο πλαίσιο πάταξης της φοροδιαφυγής, προτείνουμε να συγκροτηθεί ένα σώμα στελεχωμένο από μη επαγγελματίες. Η σύνθεση του σώματος θα ανανεώνεται ανά μικρά χρονικά διαστήματα (λιγότερο από δυο μήνες) κατόπιν σύντομης σχετικής εκπαίδευσης.
Σε πρώτη φάση δεν φαίνεται να υπάρχει συγκεκριμένη αντίδραση από την Ευρώπη, παρά μόνο διαρροές, ωστόσο, η πρόταση δεν δείχνει να γίνεται δεκτή με... ενθουσιασμό.
Οπως, άλλωστε σημειώνουν οι Financial Times, η αντίδραση στο σχέδιο πρακτόρων-τουριστών είναι ελαφρώς «χιουμοριστική» κάτι που καταγράφει το ολοένα και αυξανόμενο ρήγμα μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που σημειώνεται από τις Βρυξέλλες, είναι η μεγάλη εικόνα και σε αυτό το ζήτημα οι Ευρωπαίοι τονίζουν ότι δεν αρκούν μόνο οι δεσμεύσεις.
Πηγές αναφέρουν, μάλιστα, ότι οι Ευρωπαίοι στο Eurogroup θα προτιμούσαν να έχουν κάτι σε μορφή νομοθετήματος και όχι απλά μια λίστα προτάσεων-μεταρρυθμίσεων.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου