«Μόνο η κρισιμότητα των ημερών απέτρεψε τη ρήξη», είναι το σχόλιο που έκανε στο Newsbomb.gr συνεργάτης του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης του Αλ. Τσίπρα με τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα.
Μας εξήγησε, ότι «η χώρα δεν θα άντεχε μια ρήξη της κυβέρνησης με τον κεντρικό τραπεζίτη, που θα όξυνε ακόμα περισσότερο το κλίμα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενόψει μάλιστα και του κρισιμότατου Eurogroup της Δευτέρας…»
Ωστόσο στον διοικητή της ΤτΕ μεταφέρθηκε τόσο απ’ τον Αλ. Τσίπρα όσο και απ’ τους Γ. Δραγασάκη και Γ. Βαρουφάκη (οι οποίοι συμμετείχαν επίσης στη συνάντηση) η έντονη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης, τόσο για τις αποφάσεις της ΕΚΤ που παρατείνουν την ασφυξία προς τη νέα κυβέρνηση και της ασκούν έτσι ανοιχτό εκβιασμό, όσο και για τη «χαλαρή» στάση που κράτησε ο Γ. Στουρνάρας στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ.
Μια στάση, προσθέτει ο ίδιος συνεργάτης του πρωθυπουργού, «που δεν βοήθησε την Ελλάδα», αφού ουσιαστικά δεν πρόβαλε κάποια σοβαρή αντίδραση στις μεθοδεύσεις του Μάριο Ντράγκι και των άλλων «γερακιών» του ιερατείου της Φραγκφούρτης.
Απ’ τη μεριά του ο Στουρνάρας αντέτεινε ότι είναι περιορισμένες οι δυνατότητες που έχει για να κρατήσει διαφορετική στάση, αφού δεσμεύεται –όπως είπε- απ’ το καταστατικό της ΕΚΤ και τις… συνθήκες.
Ωστόσο τα επιχειρήματά του δεν έπεισαν, αλλά επικράτησε η ανάγκη να μην δημιουργηθεί τώρα μια κρίση, όταν η χώρα πιέζεται και εκβιάζεται. Την παρούσα στιγμή μια κρίση θα επέφερε αποτελέσματα αρνητικά. Και αποφεύχθηκε…
Πάντως, όπως έχουμε σημειώσει και σε προγενέστερα ρεπορτάζ, το κλίμα για τον Στουρνάρα είναι πλέον πολύ βαρύ.
Μάλιστα έντονες αντιδράσεις έχουν εκφραστεί και από συνδικαλιστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία έχουν αποστείλει και σχετική επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Δεν λείπουν μάλιστα και οι αιχμές προς τον Γ. Δραγασάκη, ότι έχει αντιμετωπίσει το όλο θέμα με τις τράπεζες (και την ΤτΕ) με τρόπο μη αποφασιστικό, με αποτέλεσμα, όπως τονίζεται, να δρουν ακόμα οι μνημονιακοί θύλακες και να υπονομεύουν τη νέα κυβέρνηση…