20.3.15

Κέρδισε λίγο χρόνο (όχι όμως και χρήμα) η Ελλάδα- το...μπαλάκι σε μας για τις μεταρρυθμίσεις

Τι κέρδισε τελικά από την "7μερή" η Ελλάδα; 

Λίγο χρόνο- μερικών ημερών- αλλά όχι χρήματα άμεσα που όπως αποδείχθηκε υπάρχουν μέχρι τις 15 Απριλίου. Δεν προέκυψε καμία μαγική ενδιάμεση λύση για την ελληνική χρηματοδότηση και το πρόβλημα ρευστότητας πήρε μια μικρή παράταση και είναι υποχρεωμένη να παρουσιάσει άμεσα προτάσεις.

Μετά από τεσσεράμισι ώρες “έντονης συζήτησης” Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Τούσκ, Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ πέταξαν το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά, ώστε να πάρει μέτρα το συντομότερο δυνατό και να ορίσει μια επαρκή λίστα μεταρρυθμίσεων με την έγκριση των θεσμών σε Αθήνα και Βρυξέλλες, αν επιθυμεί να ξεκλειδώσουν οι εκταμιεύσεις από την τελευταία εκκρεμούσα δόση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος.

Συγκεκριμένα η κοινή ανακοίνωση αναφέρει:

“Μένουμε πλήρως προσκολλημένοι στη συμφωνία του eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου του 2015. Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, δεσμευόμαστε όλοι να επιταχύνουμε τις εργασίες και να ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας του eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου οι ελληνικές αρχές θα έχουν την πλήρη ιδιοποίηση των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν μια πλήρη λίστα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες μέρες.

Επαναβεβαιώσαμε τις πρακτικές διευθετήσεις της διαδικασίας: οι πολιτικές συζητήσεις θα γίνουν στις Βρυξέλλες και η αποστολή συλλογής πραγματικών δεδομένων στην Αθήνα. Το eurogroup παραμένει έτοιμο να συγκληθεί εκ νέου το συντομότερο δυνατόν.”



Το eurogroup θα συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν για να αποφασίσει εκταμιεύσεις, όταν τα ελληνικά μέτρα θα έχουν περάσει από την έγκριση των θεσμών και θα είναι επαρκή για να βρεθεί το πρόγραμμα ξανά εντός τροχιάς.

Μέρκελ και Ολάντ στις δηλώσεις που ακολούθησαν ήταν εξαιρετικά σαφείς σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα, όπως άλλωστε και ο Α.Τσίπρας που επεσήμανε ότι “δεν πρόκειται για τον 5ο έλεγχο, για το mail Xαρδούβελη”, αλλά για μέτρα εμπνεύσεως αυτής της κυβέρνησης - τα οποία δεν θα είναι υφεσιακά.


Ο πρωθυπουργός επέμεινε πως ο έλεγχος δεν είναι ο 5ος, αλλά αυτό δεν προκύπτει από την ανακοίνωση η οποία παραπέμπει στο eurogroup της 20ής Φερβουαρίου όπου το όλον πρόγραμμα επεκτάθηκε για 4 μήνες με όλες τις νομικές συνέπειες, άρα και τον 5ο έλεγχο που εκκρεμεί.

Αυτό εξάλλου δήλωσαν τόσο ο πρόεδρος του eurogroup τότε, όσο και ο επίτροπος Μοσκοβισί. Οι Βρυξέλλες όμως δεν ενδιαφέρονται για την ονοματολογία, αρκεί η ελληνική πλευρά να φέρει αποτελέσματα.

Το γεγονός είναι πως πέρασε ένας ολόκληρος μήνας χωρίς καμία πρόοδο από την απόφαση της 20ης Φερβουαρίου και ο βασικός λόγος ήταν πως η ελληνική πλευρά επέμενε σε μια διαφορετική ερμηνεία της απόφασης από ότι οι εταίροι και δανειστές. Χάθηκαν 15 μέρες σε συζητήσεις για το ποιος θα συναντήσει ποιον, που και γιατί και μετά άλλες 15 σε κακή συνεννόηση και άρνηση υποβολής στοιχείων στα τεχνικά κλιμάκια - θέμα για το οποίο ο Γιούνκερ εξέφρασε την έντονη δυσφορία του.

Στην συνάντηση των επτά η όλη παρεξήγηση λύθηκε άπαξ και διαπαντός.

Σε σχέση με τα διάφορα αιτήματα προς την ΕΚΤ (κέρδη από ομόλογα, οροφή τριμήνων γραμματίων και επαναφορά εξαίρεσης για τους ελληνικούς τίτλους) η απόρριψη από τον Μάριο Ντράγκι ήταν απόλυτη, σε σημείο μάλιστα να απειλήσει με νομικά μέτρα αν η κυβέρνηση επέλεγε να τον αγνοήσει.

Η κυβέρνηση τώρα φιλοδοξεί να καταφέρει να γεμίσει τη λίστα που θα κλείσει την αξιολόγηση με μέτρα που δεν θα έχουν πολιτικό κόστος, όμως ο κριτής της επάρκειας θα είναι η Τρόικα, στα μέτρα θα περιλαμβάνονται και μέτρα δημοσιονομικής απόδοσης και όλα αυτά θα συμβαίνουν σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο με τις ίδιες συνθήκες ρευστότητας και καμία εναπομείνασα δικαιολογία.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου