27.3.15

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Την ανάγκη καλύτερου συντονισμού και ετοιμότητας των υπηρεσιών που εμπλέκονται με την πυροπροστασία του Δήμου Πύλου-Νέστορος επεσήμαναν οι εμπλεκόμενοι φορείς, που συμμετείχαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Πύλου, υπό την προεδρεία του Δημάρχου Πύλου-Νέστορος, Α’ Αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτριου Καφαντάρη.

Ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου, οι συμμετέχοντες συζήτησαν για την πρόληψη, την ετοιμότητα, καθώς και το συντονισμό και τη συνεργασία που απαιτείται μεταξύ των αρμόδιων φορέων, κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο. Εκτενέστερα, συζητήθηκαν οι δράσεις, όπως η μέριμνα για τον καθαρισμό βλάστησης, ο καθαρισμός και ο έλεγχος των χωματερών, αλλά και ο απαραίτητος εξοπλισμός και η συντήρησή του, για τη σωστή αντιμετώπιση συνεπειών από πυρκαγιές και άλλες παρόμοιες καταστάσεις κινδύνου.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, της ΔΕΥΑ Πύλου, και των υπόλοιπων φορέων, τόνισαν πως αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξει συντονισμός ενεργειών και δράσεων τη στιγμή που προκύπτει το πρόβλημα. Ως επιπλέον μέτρα πρόληψης, οι εμπλεκόμενοι φορείς συζήτησαν για την αναγκαιότητα της άμεσης και επαναλαμβανόμενης ενημέρωσης των πολιτών για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους, όπως επίσης για τον σχεδιασμό εκκένωσης των χώρων, υπό εξέλιξη πυρκαγιάς, ανά τοπική κοινότητα και για την επαρκή εκπαίδευση των εθελοντών σε θέματα αντιμετώπισης πυρκαγιών.

Τη σπουδαιότητα επίτευξης συντονισμού τόνισε κατά την εισήγησή του και ο κ. Καφαντάρης, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έως τώρα άριστη συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Αστυνομία, το Δασαρχείο Καλαμάτας, το Δασονομείο Πύλου και των Τοπικών Συμβουλίων. Όπως ο ίδιος δήλωσε: «Η Δημοτική Αρχή εργάζεται συστηματικά και στοχευόμενα, δημιουργώντας τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις, για να αντιμετωπιστούν οι δασικές πυρκαγιές και να προστατευθεί ο φυσικός πλούτος του τόπου μας. Επιπλέον οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου έχουν δώσει βαρύτητα στα σημεία που γνωρίζουν ότι κάθε χρόνο υπάρχει αυξημένος κίνδυνος, έτσι ώστε να επέμβουνε άμεσα. Χρειάζεται όμως αυξημένη και συνεχής ετοιμότητα από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, καθώς πρέπει να επιλυθούν μια σειρά από οργανωτικά ζητήματα, λαμβάνοντας υπόψη τους μειωμένους πόρους του Δήμου.»

Στη συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, ως Πρόεδρος του Σ.Τ.Ο., οι Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νικόλαος Καραμπάτσος, εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αστυνομίας, της Λιμενικής Αρχής, και της υπηρεσίας της ΔΕΥΑ Πύλου, ακολούθησαν αναλυτικές τοποθετήσεις των συμμετεχόντων, με στόχο την καλύτερη δυνατή εφαρμογή των μέτρων που χρειάζεται να υλοποιηθούν.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, μετά από αίτημα του Δήμου Πύλου-Νέστορος, σε συνεργασία με τον σύλλογο επιχειρηματιών τουριστικής ανάπτυξης Πύλου (Σ.Ε.Τ.Α.Π.) και τον σύλλογο Επαγγελματιών Γιάλοβας, πραγματοποιήθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύλου, ενημερωτικό σεμινάριο, σχετικό με την πυροπροστασία στους χώρους συνάθροισης των πολιτών. Υπεύθυνη της ενημέρωσης ήταν η Προϊσταμένη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πύλου, κ. Γόνη Διαμαντοπούλου. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης ημερίδας οι ενδιαφερόμενοι ενημερώθηκαν για την πρόληψη, καθώς και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου