5.3.15

BLOOMBERG: Η Ελλάδα έχει λεφτά για δύο εβδομάδες!


Τρομολαγνικό σενάριο: Η Ελλάδα έχει λεφτά για δύο εβδομάδες!

Ενα ακόμη σενάριο τρόμου, στο πλαίσιο των ασφυκτικών πιέσεων προς την Ελλάδα, δίνει το διεθνές πρακτορείο Bloomberg. Σύμφωνα με αξιωματούχο ο οποίος γνωρίζει από κοντά τις διαπραγματεύσεις και τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο, η Αθήνα έχει λεφτά μόνο για τις επόμενες... δύο εβδομάδες.
Οπως αναφέρει η ανάλυση, η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει ομόλογα 6,5 δισ. ευρώ τις επόμενες τρεις εβδομάδες, ενώ ο εκτιμάται ότι τον μήνα αυτό ο προϋπολογισμός έχει έλλειμμα 2,1 δισ. ευρώ λόγω της χαλάρωσης στην συλλογή φόρων.
Σύμφωνα με άλλους αξιωματούχους που έχουν εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις για το μνημόνιο των 240 δισ. ευρώ που επικαλείται το διεθνές πρακτορείο, η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα ταμειακά της αποθέματα για να βγάλει το μήνα. Ένας τρίτος αξιωματούχος, ωστόσο, δήλωσε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένου του δανείου του ΔΝΤ, καλύπτονται μόνο για τις επόμενες δύο εβδομάδες, λέει το Bloomberg.
«Όταν ένα κράτος δεν έχει χρήματα είναι σύνηθες να καθυστερεί τις πληρωμές, να αναβάλλει τις εκπτώσεις στην φορολογία και να σταματά τις πληρωμές προμηθειών» τονίζει ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Bloomberg, προσθέτοντας όμως ότι στην περίπτωση της Ελλάδας αυτή η «ασφυξία» εάν παραταθεί θα εμποδίσει την οικονομική ανάπτυξη.
«Δεν υπάρχει περίπτωση η σύγκρουση αυτή να μην επηρεάσει την οικονομία. Κάθε επένδυση έχει ''παγώσει'' εν αναμονή μιας συμφωνίας» δήλωσε ο Χάρης Θεοχάρης, πρώην ΓΓΔΕ και βουλευτής με το Ποτάμι.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου