7.3.15

FT: Η Ελλάδα προτείνει τουρίστες ως φοροελεγκτές

Την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, να αξιοποιήσει μη επαγγελματίες φοροελεγκτές για την καταπολέμηση της αποφυγής ΦΠΑ, καυτηριάζει δημοσίευμα των Financial Times, επικαλούμενο το περιεχόμενο της επιστολής Βαρουφάκη προς τον επικεφαλής του Eurogroup ενόψει της συνεδρίασης της Δευτέρας.
Το ρεπορτάζ των FT, υπό τον τίτλο… «Η Ελλάδα προτείνει τουρίστες ως φοροελεγκτές», κάνει λόγο για ορισμένες «ανορθόδοξες» προτάσεις στη λίστα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, «όπως εκείνη όπου κ. Βαρουφάκης ορίζει τους ‘Παρατηρητές Καταπολέμησης Αποφυγής ΦΠΑ’, σύμφωνα με την οποία ‘μεγάλος αριθμός περιστασιακών παρατηρητών’ θα βοηθήσει την κυβέρνηση στο κυνήγι της φοροδιαφυγής».
«Καλωδιωμένοι περιστασιακοί φοροελεγκτές»
Περιγράφοντας τη διατύπωση της πρότασης, μέσα από την επιστολή που φέρονται να έχουν στη διάθεσή τους οι Financial Times, το δημοσίευμα στέκεται στο ακόλουθο απόσπασμα: «Ο μεγάλος αριθμός των μη επαγγελματιών επιθεωρητών θα προσλαμβάνεται σε αυστηρά βραχυπρόθεσμη και περιστασιακή βάση (όχι περισσότερο από δύο μήνες και χωρίς την προοπτική επαναπρόσληψης) προκειμένου να υποδύονται, μετά από μια βασική εκπαίδευση, τους πελάτες, εκ μέρους των φορολογικών αρχών, καλωδιωμένοι για ήχο και βίντεο».
Το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι «αυτές οι νέες προσλήψεις, που θα μπορούσαν να αφορούν τουρίστες, ‘σε δημοφιλείς περιοχές υψηλής φοροδιαφυγής’, θα πληρώνονται ωριαίως και θα είναι δύσκολο να εντοπιστούν από φοροφυγάδες».
«Η ίδια η είδηση ότι χιλιάδες περιστασιακοί παρατηρητές είναι παντού φέροντας εξοπλισμό εγγραφής ήχου και εικόνας, εκ μέρους των φορολογικών αρχών, έχει τη δυνατότητα πολύ γρήγορα να αλλάξει συμπεριφορές», γράφει ο κ. Βαρουφάκης στην επιστολή, σύμφωνα με τους Financial Times.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου