«Ο Αλέξης Τσίπρας ρισκάρει να οδηγήσει την Ελλάδα στην καταστροφή, και του απομένουν μόνο λίγες μέρες για να τραβήξει πίσω τη χώρα του από το χείλος του γκρεμού».

Με αυτό τον πρόλογο ο Simon Nixon της Wall Street Journal περιγράφει τις κινήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού. Στο άρθρο του ο δημοσιογράφος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Μέσα σε αυτές τις έξι εβδομάδες που ο Αλέξης Τσίπρας έχει αναλάβει την διακυβέρνηση της Ελλάδας η οικονομία της χώρας καταρρέει.

Τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν περισσότερο από 1 δισ. ευρώ, οι τράπεζες έχουν αδειάσει καθώς περισσότερα από 20 δισ. ευρώ σε καταθέσεις έχουν βγει στο εξωτερικό, τα επισφαλή δάνεια έχουν αυξηθεί και οι επενδύσεις έχουν τεθεί σε αναμονή. Είναι σαφές ότι κάθε μέρα, κάθε ώρα, η κυβέρνηση θα μπορούσε να ξεμείνει από χρήματα».

Ο Nixon με ακόμα πιο δραματικό τρόπο λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν γνωρίζει την πραγματική κατάσταση. Η αξιοπιστία τους έχει καταστραφεί και δεν είναι καθόλου πιστευτός στους κύκλους της Ευρωζώνης.

Ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που έστειλε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών στον Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν αντιμετωπίστηκε με σεβασμό και χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο τον επικεφαλής του Eurogroup «ως χάσιμο χρόνου».

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι οι οικονομικές συνέπειες των πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα δεν θα αρχίσουν να φανούν και δεν αποκλείεται να δούμε τους Ελληνες να στήνονται στην ουρά για ένα χαρτί τουαλέτας όπως έκαναν στην Βενεζουέλα.

Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί από μια πιθανή κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και κανείς δεν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπος με μια πλήρη άνθηση της ανθρωπιστικής κρίσης στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια ελληνική έξοδος θα δημιουργούσε τεράστιες προκλήσεις. Καταλήγοντας ο Nixon γράφει: Ας ελπίσουμε ότι η Αθήνα θα τηρήσει τελικά τους κανόνες της ευρωζώνης και θα παραμείνει στην νομισματική ένωση.


protothema.gr