4.4.15

Στάση πληρωμών από το δημόσιο. Θα καλύπτονται μόνο μισθοί και συντάξεις

Πλέον το κράτος αδυνατεί να πληρώσει οποιαδήποτε υποχρέωση και προσανατολίζεται στην κάλυψη μόνο μισθών και συντάξεων. Παράλληλα, έχει σχεδόν λεηλατηθεί κάθε δυνατή πηγή εσόδων και πάρθηκε πρωτοβουλία να παρθούν χρήματα ακόμη και από αυτά που προορίζονταν για χρηματοδότηση των έργων του ΕΣΠΑ! Η αντίδραση των περιφερειαρχών απέτρεψε αυτό το ενδεχόμενο...
(ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ για τα αποθεματικά του ΟΑΕΔ από τον Δημήτρη Κατσαγάνη στο capital)
Παράλληλα, οι υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ενώ συνιστά θέσφατο καθ᾽ όλη τη διάρκεια της κρίσης ότι η αποδέσμευση χρημάτων περνά από την τρόικα/θεσμοί/brussels group. Δεν μας έχει γίνει ακόμη αντιληπτό, παρά τα 5 χρόνια εμπειρίας, ότι αν δεν δοθεί η έγκριση της τρόικα και ψηφιστούν τα μέτρα, δεν θα δοθεί ούτε 1 ευρώ. 
Eνώ τα στελέχη της κυβέρνησης είναι ακροβολισμένα στα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, από την Αμερική στην Ρωσία και το Ιράν, και καθείς λέει και κάνει ό,τι του κατεβεί χωρίς κανένα συντονισμό (διεθνές το ρεντίκολο), ο παγκόσμιος τύπος βοά για  Grexit/Graccident και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν κάνει ήδη τις απαραίτητες προετοιμασίες. Συνιστά τραγέλαφο το γεγονός ότι η Κύπρος, η οποία πριν 2 χρόνια κινδύνεψε με άτακτη χρεοκοπία, άρει από Δευτέρα το ημερήσιο όριο αναλήψεων και κάνει ασκήσεις επί χάρτου για πιθανό Grexit. 
Οι δημόσιες δηλώσεις κάποιων εκ των μελών της κυβέρνησης αποδεικνύουν ότι αυτή η κυβέρνηση αλλού πατά και αλλού βρίσκεται. Ο Σκουρλέτης απειλεί και ρίχνει ευθύνες στην Ευρώπη, ο Βούτσης λέει ότι δεν θα πληρώσουμε τη δόση του ΔΝΤ (μα τόσο ανίδεος;) και ο Μάρδας αναφέρει ότι δεν αποδώσει η διαπραγμάτευση θα προχωρήσουν σε λύσεις που δεν τις γνωρίζουν στο εξωτερικό! Δυστυχώς, κανείς δεν διαφαίνεται ότι έχει τη διάθεση να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί. Φταίνε οι Γερμανοί, η ΕΚΤ, η τρόικα, η αντιπολίτευση αλλά δεν φταίνε οι ίδιοι που διαπραγματεύτηκαν ως νταήδες χωριάτες και έβαλαν απέναντι ακόμη και συμμάχους που καταδείκνυε η κοινή λογική.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας θα βρίσκεται στη Μόσχα στις 8 Απριλίου, ημερομηνία (9Apr) που θα πρέπει να δοθεί η δόση στο ΔΝΤ (συν την αγορά ομόλογων με συνολικό ποσό τα 1,2 δις) και κανείς δεν γνωρίζει αν αυτά τα χρήματα υπάρχουν. Η Ελλάδα βουλιάζει και ο Τσίπρας θα είναι στη Μόσχα! Να κάνει τι; Να απειλήσει ποιον; Ο θεός και η ψυχή του.
Οι αντιδράσεις του κόσμου σε όλη αυτή την ιλαροτραγωδία που βιώνουμε είναι τόσο αντιφατικές που κανείς αντιλαμβάνεται τη σύγχυση που επικρατεί. Από τη μία, η στήριξη στην κυβέρνηση είναι πολύ μεγάλου εύρους και από την άλλη βγάζουν ακόμη και μικροποσά από τις τράπεζες, είτε προς το εξωτερικό είτε στα μπαούλα του σπιτιού τους. Παράλληλα, το 54,7% θεωρεί πολύ πιθανό το Grexit, κάτι που αντιλαμβάνεστε πώς επηρρεάζει την ψυχολογία την πραγματική οικονομία.
Το αξιόπιστο Spiegel δίνει ως ημερομηνία χρεοκοπίας την 12η Μαΐου και ο κίνδυνος να οδηγηθεί η χώρα και πολλές σειρές γενεών στην απόλυτη καταστροφή είναι πλέον το πιθανό σενάριο.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου