19.4.15

ΕΚΑΝΑΝ ...ΝΤΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΦΕΝΕΔΑΚΙΑ !!! «Ξηλώνουν» τηλεοράσεις από καφενεία για να μην πληρώνουν πνευματικά δικαιώματα!

Ξηλώνουν... τηλεοράσεις ακόμα και σε καφενεία, για να αποφύγουν την επιβολή τέλους προς εταιρία προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.
Όλα αυτά με αφορμή μπαράζ επιδρομών που έκαναν το τελευταίο χρονικό διάστημα εκπρόσωποι της εταιρίας «geo-music» ακόμα και σε μικρά καφενεδάκια της Πάτρας, ζητώντας την καταβολή χρημάτων.
Μέχρι τώρα βέβαια γνωρίζαμε ότι η χρήση ραδιοφώνου σε καταστήματα εστίασης έγκειται στο νόμο περί προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά τελικά αποδεικνύεται πως και οι τηλεοράσεις μπαίνουν στο στόχαστρο εταιριών που προασπίζουν τα συμφέροντα δημιουργών.Ακόμα κι αν πρόκειται για μια μικρή τηλεόραση και σε μικρό καφενεδάκι. Δεν έχει σημασία. Για τις εταιρίες θεωρείται επιβεβλημένο να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες το ετήσιο τέλος, υπό το σκεπτικό ότι η τηλεόραση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μουσικά ακούσματα, ακόμα και στην περίπτωση που ένας τηλεοπτικός σταθμός προβάλει μουσική εκπομπή!Πάντως το θέμα συζητείται έντονα τις τελευταίες ημέρες καθώς σε δεκάδες καφενεία της Πάτρας έχουν δοθεί προειδοποιήσεις για την υποχρεωτική καταβολή τέλους για χρήση τηλεόρασης.

«Μα... έχω την τηλεόραση να βλέπω ειδήσεις» 
Καφετζής στην οδό Κανακάρη έμεινε με το στόμα ανοιχτό όταν άκουσε την εκπρόσωπο της εταιρίας που του προσκόμισε τον κατάλογο με τα χρηματικά ποσά που είναι προσδιορισμένα ανάλογα με τα τετραγωνικά κάθε μαγαζιού. Ο συγκεκριμένος είχε μια μικρή τηλεόραση αλλά μόνο για να βλέπει ειδήσεις. Όμως η εκπρόσωπος της εταιρίας του απάντησε πως δεν έχει σημασία αφού κάλλιστα θα μπορούσε να ακούει και μουσική. Έτσι, αποφάσισε, όπως βλέπετε και στη σχετική φωτό, να... ξηλώσει κι αυτός την τηλεόρασή του! Εκφράζοντας και μια εύλογη απορία: «Αφού πληρώνω τέλος για την ΕΡΤ, για ποιο λόγο δεν μπορώ να την βλέπω στο κατάστημά μου;».
Καφετζής... έσπασε την τηλεόραση!
Σε καφενείο στην περιοχή των Μποζαϊτικών, την προπερασμένη εβδομάδα, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος κυριολεκτικά βγήκε από τα ρούχα του με αφορμή την απαίτηση του εκπροσώπου της geomusic εταιρίας. Και μάλιστα έφθασε σε σημείο, όχι απλώς να ξηλώσει την τηλεόρασή του, αλλά να την σηκώσει στους ώμους του, να βγει έξω από το καφενείο και να την πετάξει με δύναμη στο οδόστρωμα διαλύοντάς την!
Ακόμα και σε μανάβικο!
Εκπρόσωποι τέτοιων εταιριών έκαναν την εμφάνισή τους ακόμα και σε οπωροπωλείο στο κέντρο της Πάτρας. Ο συγκεκριμένος μανάβης είναι γνωστός γλεντζές και αρκετά μεσημέρια μαζεύονται φίλοι του και ακούνε λαϊκά. Και προ ημερών κλήθηκε κι αυτός να πληρώσει σε περίπτωση που επιθυμεί να συνεχίσει τις γλεντζέδικες μαζώξεις στο μαγαζί του, έστω κι αν είναι ένα απλό μανάβικο!
Ζητούν και αναδρομικά...
Το θέμα είναι ότι παρά τα ξηλώματα των τηλεοράσεων, οι εταιρίες διεκδικούν χρήματα ακόμα και αναδρομικά! Σε μία τουλάχιστον περίπτωση, ο ιδιοκτήτης του καφενείου δήλωσε πως του έκαναν υπολογισμό για το τι χρωστάει από το 2011 μέχρι σήμερα, δηλαδή για συνολικά τέσσερα χρόνια!
Όσον αφορά τώρα το ύψος των τελών, για μαγαζί έως και 50 τ.μ. το κόστος είναι 100 ευρώ ετησίως, ενώ για έως 100 τ.μ. ανέρχεται στα 150 ευρώ. 
Από 101 έως 200 τ.μ. στα 200 ευρώ, έως 300 τ.μ. στα 250 ευρώ κ.ο.κ..

πηγή

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου