21.5.15

ΝΕΟ ΣΟΚ - «Ψαλίδι» έως 10% στο εφάπαξ πάνω από 60.000 χιλιάδων υπαλλήλων


«Ψαλίδι» έως 10% στο εφάπαξ πάνω από 60.000 χιλιάδων υπαλλήλων

Νέο σοκ για χιλιάδες εργαζόμενους έρχεται το αμέσως επόμενο διάστημα καθώς το νέο σύστημα υπολογισμού των εφάπαξ θα επιφέρει «ψαλίδι» έως 10% στα ποσά που θα λαμβάνουν στο εξής.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επεξεργάζεται το νέο σχέδιο και αναμένεται, αν πάρει και την έγκριση των θεσμών, να αντικαταστήσει το μαθηματικό τύπο που ψηφίστηκε το 2012 και στην περίπτωση εφαρμογής του το εφάπαξ θα κοβόταν κατά 35%.
Το νέο σύστημα αφορά πάνω από 60.000 ασφαλισμένους από όλα τα Ταμεία, οι οποίοι έχουν αποχωρήσει για σύνταξη από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά και περιμένουν στην ουρά για το εφάπαξ.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα, η βάση υπολογισμού του βοηθήματος είναι η έντοκη απόδοση των εισφορών που έχει πληρώσει ο κάθε ασφαλισμένος στη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου.
Για το σκοπό αυτό εξετάστηκε ένα σενάριο με απόδοση των εισφορών 8,32% και ένα δεύτερο σενάριο, που είναι και το επικρατέστερο, με έντοκη επιστροφή εισφορών 4% που είναι η απόδοση που βγάζει το επιτόκιο της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το υπουργείο αναμένεται να καταλήξει στο δεύτερο σενάριο, οριοθετώντας όμως τις μειώσεις μέχρι το 10%. Με τον τρόπο αυτόν αν ένας ασφαλισμένος έχει μείωση 20%, θα ενεργοποιείται η ρήτρα περιορισμού των περικοπών ώστε η μείωση να μην ξεπερνά το 10%.
Με την παραδοχή αυτή η επιτροπή έφτιαξε για όλα τα Ταμεία, Δημοσίου, ΔΕΚΟ, τραπεζών και ιδιωτικού τομέα, νέους πίνακες με τα ποσά του εφάπαξ που αντιστοιχούν στις εισφορές τους και πάνω στα ποσά αυτά υπολόγισε την ετήσια απόδοση με 4% και 8,32%. Για παράδειγμα:
* Στο Δημόσιο, ο μέσος όρος των εισφορών για το εφάπαξ είναι στις 17.000 ευρώ.
* Το μέσο ποσό του εφάπαξ, σύμφωνα με τον παλιό τρόπο υπολογισμού που ισχύει για όσους αποχώρησαν μέχρι και τον Αύγουστο του 2013, είναι 29.140 ευρώ.
* Με το νέο σύστημα, δηλαδή την έντοκη επιστροφή των εισφορών για όσους αποχώρησαν μετά τον Σεπτέμβριο του 2013, με τη ρήτρα-φρένο στις περικοπές, το μέσο εφάπαξ πέφτει στις 26.818 ευρώ. Η μείωση δηλαδή περιορίζεται στο 8% ή στα 2.322 ευρώ, σύμφωνα με τους πίνακες που επεξεργάστηκε η επιτροπή του υπουργείου

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου