30.5.15

Δημοσκόπηση: Εξι στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι έρχεται νέο μνημόνιο

Δημοσκόπηση: Εξι στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι έρχεται νέο μνημόνιο - Ο Αλ. Τσίπρας κρατά στα ύψη τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ

Με 9,1 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας «ΜETRISI» που διενεργήθηκε για λογαριασμό του «Πρώτου Θέματος».
Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 33,2% ενώ η Νέα Δημοκρατία 24,1%.
Τρίτο είναι το Ποτάμι με 6,3% και στην τέταρτη θέση βρίσκονται ΚΚΕ και ΑΝΕΛ με 5,3%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με  5,1%  και τελευταίο το ΠΑΣΟΚ με 3,1%.
«Άλλο» απαντά το 5,4%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος καταγράφεται στο 12,2%.

Φόβος από την καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης
Η χρονική καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία με τους θεσμούς δημιουργεί φόβο και ανασφάλεια στην πλειοψηφία των πολιτών -6 στους 10 πολίτες δηλώνουν ότι "τους φοβίζει"- και δεύτερον, ότι η πλειοψηφία προδικάζει τη συμφωνία με τους θεσμούς και την χαρακτηρίζει ως άλλο ένα Μνημόνιο, παρά τις κυβερνητικές δηλώσεις περί του αντιθέτου.
• Το 58,9% των πολιτών αισθάνεται φόβο από τη χρονική καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, ομοίως 1 στους 4 των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μόνο το 28,6% αισθάνεται ικανοποίηση από την παράταση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.
• Το 60,1% πιστεύει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ μόνο το 21,7% πιστεύει ότι θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο.
• Άλλο ένα μνημόνιο θα είναι η συμφωνία, πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία, το 61,2 %, και μόλις το 26,6% πιστεύει ότι, εάν επέλθει συμφωνία, αυτή θα είναι σύμφωνη με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η συμφωνία στο πνεύμα των προεκλογικών δεσμεύσεων
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μόνο το 60,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 60,9% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ πιστεούν ότι η συμφωνία δεν θα είναι «μακριά» από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
• Μια ισχυρή μειοψηφία ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, 33,2%, και το 58,7% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ επιθυμούν μια σκληρότερη διαπραγμάτευση, ακόμα και αν αυτό σημαίνει έξοδο της χώρας από το ευρώ, σε αντίθεση με τους 7 στους 10 πολίτες που δεν επιθυμούν σκληρότερη διαπραγμάτευση
«Όχι» σε δημοψήφισμα
Το 53,6% πιστεύει ότι, εάν τελικά επιτευχθεί συμφωνία, δεν χρειάζεται να τεθεί σε δημοψήφισμα, αλλά αρκεί η έγκρισή της από την κυβερνητική πλειοψηφία.
• Εάν όμως δεν επέλθει συμφωνία με τους θεσμούς, το 48,8% συμφωνεί με τη συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας, ενώ το 53,6% των πολιτών διαφωνεί με την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.
• Η προεξόφληση της επίτευξης συμφωνίας της κυβέρνησης με τους θεσμούς αποτυπώνεται και στη μείωση της ανασφάλειας και του φόβου τόσο για έξοδο από το ευρώ όσο και για χρεοκοπία ή στάση πληρωμών από το Δημόσιο. καθώς επίσης και από το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία -71,4%- πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν επιθυμούν έξοδό μας από το ευρώ.
• Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει το ισχυρό «ατού» της κυβέρνησης, αφού η ικανοποίηση για το έργο και τις προσπάθειές του παραμένουν σε υψηλό ποσοστό (44,5%), παρότι παρουσιάζει σχετική πτώση σχεδόν έξι ποσοστιαίων μονάδων από τον Απρίλιο. 
Αντίθετα, η ικανοποίηση από την κυβέρνηση έχει περιορισθεί στο 33,2%, ενώ σε βασικούς τομείς της κυβερνητικής πολιτικής σχέδια νόμου ή νομοσχέδια διχάζουν την κοινή γνώμη.

Απογοήτευση για το μέλλον
• Παράλληλα, αυξάνει την απογοήτευση για το μέλλον, με 6 στους 10 πολίτες να πιστεύουν ότι τόσο η κατάσταση στη χώρα όσο και στο οικογενειακό τους νοικοκυριό θα χειροτερέψει τους προσεχείς 12 μήνες.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου