28.5.15

ΠΟΙΟΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΠΟΙΟΝ ; Νέες «ρουκέτες» Σόιμπλε: Για ποια συμφωνία μιλά η κυβέρνηση;

«Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών δεν έχουν προχωρήσει πολύ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και εξέφρασε την έκπληξή του για τις ειδήσεις που έρχονται από την Αθήνα και θέλουν τις δύο πλευρές να βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία.
«Δεν γνωρίζει κανείς ακριβώς. Όλο και ακούμε θετικές ειδήσεις από την Ελλάδα - και αυτό είναι καλό - , αλλά επί της ουσίας οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν προχωρήσει πολύ», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης και πρόσθεσε: «Για αυτό εκπλήσσομαι συνέχεια όταν ακούω από την Αθήνα ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία».
Κληθείς να σχολιάσει τους αναλυτές, όπως ο Πολ Κρούγκμαν, που λένε ότι είναι λάθος η υπερβολική λιτότητα στην περίπτωση της Ελλάδας και ζητούν άφεση χρέους και οικονομικές «ενέσεις», ο κ. Σόιμπλε επισήμανε ότι το ΔΝΤ έχει περισσότερη εμπειρία σε ό,τι αφορά το πώς μπορείς να αναδιαρθρώσεις χώρες οι οποίες ζούσαν για πολύ καιρό πάνω από τις δυνατότητές τους, έτσι ώστε να σταθούν και πάλι στα πόδια τους. «Και εμείς το κάνουμε αυτό σε στενή συνεργασία με το ΔΝΤ, κάτι το οποίο, κατά τα άλλα, σε όλες τις άλλες χώρες σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα λειτούργησε καλύτερα και από τις προσδοκίες.
Αυτό αντιστοιχεί στα διεθνή στάνταρντς και τις διεθνείς εμπειρίες. Και για αυτό πρέπει να πω ότι είναι πάντα ενδιαφέρουσες οι μεμονωμένες απόψεις, οι οποίες μεγεθύνονται και δημοσιογραφικά - ο Πολ Κρούγκμαν γράφει πολλά ενδιαφέροντα άρθρα που διαβάζονται και πολύ.
Διεθνώς όμως δυστυχώς είναι έτσι και ως τώρα δεν έχω ακούσει και κάποια ιδέα, για το πώς, εάν η Ελλάδα είναι στην Νομισματική Ένωση - και η Ελλάδα είναι στην Νομισματική Ένωση - , πώς μπορεί να τα καταφέρει διαφορετικά, χωρίς πρώτα να καταστεί και πάλι ανταγωνιστική».
Ντάισελμπλουμ
Περισσότερη προσπάθεια από την πλευρά της Αθήνας ζητά και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία.
«Θα πρέπει πραγματικά να κάνει περισσότερες προσπάθειες για να φτάσει στην τελική ευθεία», τόνισε ο Ολλανδός υπουργός, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Eχουν γίνει πιο αισιόδοξοι όλο αυτό το διάστημα», προσέθεσε.
Παράλληλα, με τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ, το Reuters αναφέρει πως «η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι έχει αρχίσει τη σύνταξη συμφωνίας με τους πιστωτές, που θα ανοίξει το δρόμο για την ενίσχυση της οικονομίας, αλλά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απέρριψαν γρήγορα τους ευσεβείς αυτούς πόθους»

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου