2.5.15

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ; Ποιούς ....στοχοποιούν τα κουνούπια !

Τα κουνούπια επιλέγουν... «γλυκοαίματους» βάσει DNA 

Τα τσιμπήματα των κουνουπιών στους λεγόμενους «γλυκοαίματους» ανθρώπους εξηγούνται πλέον και επιστημονικά.
Ερευνητές απέδειξαν ότι τα κουνούπια δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε συγκεκριμένα άτομα, τα οποία έχουν κάποια ιδιίτερα γενετικά χαρακτηριστικά
Τα γονίδια είναι αυτά που καθορίζουν αν κάποιος θα δεχτεί περισσότερες ή λιγότερες επιθέσεις κουνουπιών.
Σε έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες του «London School of Hygiene and Tropical Medicine», έκαναν δοκιμές σε μονοζυγωτικά και διζυγωτικά δίδυμα αδέλφια. Τα μονοζυγωτικά δίδυμα είναι γενετικά πανομοιότυπα σε αντίθεση με τα διζυγωτικά που παρουσιάζουν γενετικές διαφορές μεταξύ τους.
Τα κουνούπια άφησαν σχεδόν τον ίδιο αριθμό τσιμπημάτων στα πανομοιότυπα δίδυμα ενώ στην περίπτωση των διζυγωτικών ένα από τα δύο αδέρφια μετρούσε στο τέλος περισσότερα τσιμπήματα.
Βασικός παράγοντας η κληρονομικότητα
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature», έχει στόχο τη δημιουργία αποτελεσματικότερων αντικουνουπικών, αφού οι ασθένειες που μεταδίδονται μέσω των κουνουπιών, όπως η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός, συνεχίζουν να εξαπλώνονται. Ειδικά αντικουνουπικά θα μπορούσαν να προλαμβάνουν τη μετάδοση των εν λόγω ασθενειών, αλλά και να βοηθούν ανθρώπους με έντονες αλλεργίες.
Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες απλά γνώριζαν ότι τα κουνούπια προτιμούν ορισμένους ανθρώπους βάση της μυρωδιάς του σώματός τους. Άλλες έρευνες στο παρελθόν είχαν δείξει ότι τα κουνούπια προσελκύονται επίσης από έγκυες γυναίκες και ανθρώπους με υψηλή θερμοκρασία σώματος. Οι επιστήμονες του Λονδίνου υποστηρίζουν τώρα ότι το ποσοστό προσέλκυσης κουνουπιών από τον εκάστοτε άνθρωπο είναι θέμα κληρονομικότητας, όπως είναι και το ύψος ή η ευφυΐα.
Ωστόσο, δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα ποια ακριβώς είναι τα χρωμοσώματα που καθορίζουν τη συγκεκριμένη κληρονομικότητα.


 sofokleousin.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου