16.5.15

Η τοποθέτηση του Δημήτρη Οικονομάκου στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας για τα απορρίμματα και τη συμφωνία της ΤΕΡΝΑ με την Περιφέρεια Πελοποννήσου

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ

     ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΜΕ ΤΗΝ

                                   ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Το πρόβλημα με τα απορρίμματα στην Πελοπόννησο, είναι ένα προμελετημένο έγκλημα που βρίσκεται στην ολοκλήρωσή του. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της Ε.Ε, των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και συνένοχες οι Δημοτικές και η Περιφερειακή αρχή γιατί οδήγησαν τα πράγματα σε ακραίο αδιέξοδο, για να έρθει ο «σωτήρας» ΤΕΡΝΑ  ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ να αναλάβει την διαχείριση των απορριμμάτων με εγγυημένη κερδοφορία δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο, σε βάρος της υγείας, της τσέπης των λαϊκών στρωμάτων και του περιβάλλοντος.

   Είναι ένοχοι γιατί, εδώ και χρόνια τώρα διέλυσαν  τις υπηρεσίες των Δήμων, ανάθεσαν σε μικρούς και μεγάλους εργολάβους την διαχείριση των απορριμμάτων.

Φρόντισαν να μην έχουν αδειοδοτηθεί ΧΥΤΑ στην Πελοπόννησο, εκτός του Ξυλοκάστρου, να κλείσουν όλοι οι ΧΑΔΑ και να μετατραπεί η Πελοπόννησος σε μια ανοικτή χωματερή.

  Άφησαν ανενόχλητο τον κ. Τατούλη, να ολοκληρώσει τον διαγωνισμό παράδοσης της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ με Σ.Δ.Ι.Τ. Αφού ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός και επίκεινται οι υπογραφές, προχωρούν στη δεύτερη φάση διαμόρφωσης των υποδομών, για να λειτουργήσει το όλο σύστημα με απόφαση που προετοιμάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και υπογράφτηκε από την σημερινή. Χρηματοδοτούνται 14 Δήμοι με 9.400.000 ευρώ για τις Μονάδες Μηχανικής Διαλογής (Μ.Μ.Δ) με ΚΔΑΥ, κομποστοποιητή και δεματοποιητή, όπου θα επεξεργάζονται τα απορρίμματα και θα αποθηκεύονται μέχρι η ΤΕΡΝΑ να φτιάξει τα εργοστάσιά της.

         Συνέπειες της διαχείρισης των απορριμμάτων από την ΤΕΡΝΑ

                          για τον Δήμο της  Καλαμάτας.

  Σήμερα ο Δήμος της Καλαμάτας κάνει οικιακή κομποστοποίηση

(υπηρεσία του Δήμου), συνοικιακή κομποστοποίηση (ΚΟΙΝ.ΣΕΠ),

Ανακύκλωση (εταιρεία ανακύκλωσης) και διαχείριση σύμμεικτων απορριμμάτων (εργολάβος Μαραθόλακα) με κόστος 62 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α τον τόνο.

  Όταν αναλάβει την διαχείριση των απορριμμάτων η ΤΕΡΝΑ θα πληρώνεται 62 ευρώ τον τόνο χωρίς Φ.Π.Α στην είσοδο του εργοστασίου ή των δύο σταθμών μεταφόρτωσης στην Κίο ή στο Σπαθοβούνι.

Τα μεταφορικά θα τα πληρώνει ο Δήμος δηλαδή οι κάτοικοι.

  Ο Δήμος δηλαδή οι κάτοικοι θα πληρώνουν και τις ρήτρες ποσότητας και ποιότητας. Δηλαδή θα πληρώνουν την ποσότητα που τους αναλογεί από τους 150.000 τόνους, που έτσι και αλλιώς θα πληρώνεται η ΤΕΡΝΑ.

Να γιατί μιλάμε, για εγγυημένη κερδοφορία του επιχειρηματικού ομίλου.

Το ίδιο γίνεται και στους δρόμους. Αν πέσει κάτω από ένα όριο η κυκλοφορία των αυτοκινήτων, όπως τώρα που η κρίση σπάει κόκαλα, ο Μορέας και ο κάθε Μορέας, πληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό δηλαδή από το λαό.

  Θα πληρώνει ρήτρα ποιότητας ο Δήμος δηλαδή οι κάτοικοι, αν  προωθήσουν σε ικανοποιητικό βαθμό την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση και δεν πάνε στην ΤΕΡΝΑ την ποιότητα σκουπιδιών που θέλει, για να έχει κερδοφορία και από τα υλικά ανακύκλωσης (χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο κλπ) που θα πουλάει, καθώς και από το τέλος ανακύκλωσης από την ΕΤΕΑ.

  Αν λοιπόν στα 62 ευρώ τον τόνο στη πόρτα της ΤΕΡΝΑ προσθέσουμε και τον Φ.Π.Α 13%, τα μεταφορικά, τις ρήτρες ποσότητας και ποιότητας, μπορεί να αποδειχθεί και λίγο τα 150 ευρώ ο τόνος συνολικά που εμείς εκτιμάμε ότι θα κοστίσει στο λαό. Να γιατί λέμε θα πληρώνουμε τα σκουπίδια χρυσάφι για να έχει εγγυημένη κερδοφορία η ΤΕΡΝΑ.

Το τελευταίο εξάμηνο του 2013, σε περίοδο κρίσης που βογκάει ο λαός, η ΤΕΡΝΑ παρουσίασε κέρδη ύψους 34,9 εκατομμύρια ευρώ, από 27 εκατομμύρια ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012.

  Και επειδή συνάδελφοι οι καπιταλιστές δεν τρελάθηκαν να κουβαλάνε τα σκουπίδια χιλιόμετρα, κάνοντας τα βόλτα ανά την Πελοπόννησο, άλλος είναι ο στόχος. Δίπλα στη Μεγαλόπολη τα σκουπίδια, για παραγωγή ενέργειας από τις παλιές μονάδες της ΔΕΗ, με καύση RDF και βιομάζας. Όταν φυσάει βοριαδάκι,  το καρκινογόνο νέφος θάρχεται Μεσσηνία, Λακωνία και όταν φυσάει νοτιάς θα πηγαίνει στην υπόλοιπη Πελοπόννησο.

          Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.

  Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει να ζητήσει από την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια Πελοποννήσου να μην υπογράψουν τη Σύμπραξη  Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται από ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης απορριμμάτων, χωρίς καμιά ανάμιξη ιδιωτών, χωρίς καμιά επιβάρυνση των δημοτών, που πρέπει να απαλλαγούν και από την φορολογία των λεγόμενων ανταποδοτικών μελών.

  Ο φορέας αυτός με επιστημονικά κριτήρια θα κάνει τις χωροθετήσεις, θα επιλέγει τις μεθόδους διαχείρισης με προτεραιότητα τη διαλογή στην πηγή, θα σέβεται την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον. Μόνο τότε οι Δήμοι είτε μόνοι τους είτε σε διαδημοτική συνεργασία θα μπορούν να προχωρήσουν σε διαλογή στην πηγή, σε ανακύκλωση, σε κομποστοποίηση, να έχουν έσοδα που θα διατεθούν για την ικανοποίηση,των λαϊκών αναγκών.   



                                                     ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

                                                                  
                                                                      Καλαμάτα 24-4-15

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου