Δεν είναι βιολογικά παιδιά των φερόμενων ως γονέων τους τα δύο ανήλικα, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, ηλικίας περίπου τεσσάρων ετών το καθένα, που εντοπίστηκαν την Πέμπτη να διαμένουν με διαφορετικές οικογένειες σε δύο καταυλισμούς Ρομά στη Λακωνία.
Προηγήθηκαν καταγγελίες στην Αστυνομία, σύμφωνα με τις οποίες τα εξωτερικά χαρακτηριστικά των δύο ζευγαριών Ρομά που εμφανίζονταν ως γονείς των δύο παιδιών διέφεραν κατά πολύ από αυτά των ανηλίκων.
Σε αστυνομική επιχείρηση του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης και του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας Σπάρτης, το πρωί της Πέμπτης, στους καταυλισμούς Ρομά σε Τραπεζοντή και Καλύβια Σόχας, αντίστοιχα, βρέθηκαν το αγόρι να διαμένει με ζευγάρι 29χρονων και το κορίτσι με 35χρονο και 28χρονη.
Δείγμα DNA των παιδιών και των «γονέων» τους εστάλη στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας για ταυτοποίηση.
Οπως διαπιστώθηκε την Παρασκευή, δεν προκύπτει κληρονομική συμβατότητα μεταξύ των γενετικών στοιχείων των ανηλίκων και των φερόμενων ως γονέων τους.
Μετά την εξέλιξη αυτή, τα δύο ζευγάρια Ρομά, που προσήχθησαν χθες στο Τμήμα Ασφάλειας Σπάρτης όπου προέβαλαν συνεχώς αντικρουόμενους ισχυρισμούς, συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σπάρτης, με δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος τους, για αρπαγή ανηλίκου.
Με αίτημα του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης ζητήθηκαν σχετικές διατάξεις από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σπάρτης, προκειμένου να αφαιρεθεί προσωρινά η επιμέλεια των ανηλίκων από τις οικογένειες των εν λόγω Ρομά και να παραδοθούν στο «Χαμόγελο του Παιδιού».
Η Αστυνομία ερευνά πλέον τον τρόπο που τα παιδιά αυτά βρέθηκαν στους συγκεκριμένους καταυλισμούς και αναζητά τα ίχνη των βιολογικών γονέων τους.