27.5.15

How malakas are you mister Ambassador?

Αρνητική εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Τζον Κένινγκ ότι προσωπικά δεν θεωρεί πως το Κυπριακό είναι κατά κύριο λόγο πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

Ο κ. Κένιγκ, του οποίου η θητεία στην Λευκωσία λήγει τον Αύγουστο, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου διατύπωσε την άποψη ότι «η ουσία του Κυπριακού δεν είναι η παρουσία (στην Κύπρο) 40.000 Τούρκων στρατιωτών».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι «αν δεν σας αρέσει, δεν μπορώ να κάνω και αλλιώς». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το Κυπριακό αποτελεί τεράστιο πρόβλημα και ότι ο μηχανισμός που υπάρχει για διευθέτηση είναι οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Μέσω αυτής της διαδικασίας, ανέφερε, θα αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα που αφορούν, όπως είπε, «στην κυπριακή διένεξη».

Στην ομιλία του, με θέμα «Η Κύπρος σε σταυροδρόμι - Ένας διπλωμάτης και τρεις δεκαετίες εμπειριών στην Ανατολική Μεσόγειο» ο πρεσβευτής είπε ότι «η κυπριακή διένεξη άρχισε πριν από 51 χρόνια και το 1974 πήρε μια τεράστια και τραγική τροπή». Σημείωσε ότι με κανένα τρόπο δεν δικαιολογεί αυτό που έγινε, αλλά, είπε, δεν μπορεί να αναχθεί (το Κυπριακό) σε ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής. «Αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει να αγνοήσετε τη δική σας ιστορία» υποστήριξε.

Καταλήγοντας ο κ. Κένιγκ τόνισε ότι είναι στο χέρι των Κυπρίων να διεκδικήσουν ξανά το «Κυπριακό όνειρο». .

in.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου